SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Niedobór testosteronu

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1605

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 554 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 8824
W takim sensie, że unikałem czegoś co mogło mi zaszkodzić na to co i tak mam w opłakanym stanie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18844 Napisanych postów 67928 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 563073
Nie popadaj w depreche, wszystko idzie wyprostawć. Ustal plan działania po kolei odhaczaj i do celu

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10891 Napisanych postów 49859 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
To czyli to samo co ja. Jedyną przeszkodą przed użyciem dopingu była u mnie obawa przed namieszaniem w hormonach. Ja się zastanawiam jeszcze czy może niski poziom witaminy D nie jest winowajcą, wynik jaki mam to 29.8. Pamiętam jeszcze, że w zeszłym roku zacząłem suplementowac korzen maca i miałem taki krótki epizod, gdzie czułem się całkiem inaczej, więcej energii, inne nastawienie, brak huśtawek nastroju, mega skok siły na siłowni i waga parę kg do przodu itp, ale potrwało to z trzy miesiące i później w ogóle już nie czułem działania, więc nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia organizmu czy takie błędne koło, maca wpłynęło na przysadkę i pobudziła do produkcji testo i w wyniku tego znowu jakaś blokada i powrót do punktu wyjścia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18844 Napisanych postów 67928 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 563073
Tylko to zawsze doraźne działanie.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10891 Napisanych postów 49859 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Otóż to.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 554 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 8824
We czwartek mam wizytę w Warszawie u Endo prof. Rabijewskiego, troche o nim poczytałem i pooglądałem konferencje to wydaje sie byc specjalistą w sprawach hipogonadyzmu.
Dam znać co powiedział.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10891 Napisanych postów 49859 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
W zeszłym tygodniu odebrałem wyniki testosteronu wolnego oraz dhea. Testosteron wolny 6.82 przy normie 9-32. Wynik dhea 6.6 przy normie 1-10. Wczoraj miałem wizytę u endo. O trt nie chciał słyszeć, jest za tym żeby pobudzić organizm do produkcji. Zalecił mi jeszcze zrobić wyniki LH oraz FSH i ponownie testosteronu całkowitego. Dzisiaj odebrałem wyniki, ku mojemu zdziwieniu poziom testosteronu nagle wzrost o 100%, wynik testosteronu 448.5 przy normie 262-1600. Z czego może wynikać tak nagły wzrost testosteronu? Lub może patrząc z drugiej strony to jest mój normalny poziom, więc z czego wówczas mógł wynikac taki spadek testosteronu? Wynik LH 5.5 przy normie 1.7-8.6, wynik FSH 3.81 przy normie 1.5-12.4. Endo stwierdził że w sumie teraz wyniki są dobre, ale przepisze mi klomifen w niedużych dawkach na podbicie jeszcze testosteronu. Co o tym sądzić?


Zmieniony przez - Mati1991PL w dniu 2020-11-10 18:00:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 554 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 8824
Clomifen jak rozumiem na odblokowanie funkcjonowania przysadki? Dziwne, ze nagle wyniki w normie ale oby sie tak utrzymało.

Ja po wizycie u Endo mam stwierdzony hipogonatyzm hipogonaodtropowy czynnosciowy. Przysadka nie produkuje gonadotropin (lh,fsh) odpowiedzialnych za prawidlowe funkcjonowanie jader i spermatogenezę, a dalej idąc za odpowiedni poziom testosteronu. Czynnosciowe schorzenie wynika z czynników, ktore to mogly spowodowac: 30% jest nieznnaych, pozostale to stres, nadmierny wysilek fizyczny, odchudzanie.

Kuracja: 3 miesiace clostilbegyt (czyt. Clomid) po jednej tabletce 50 mg z rana. Przed koncem kuracji, ok 85 dzień cyklu zrobic musze badania estrogenu, lh i testoteronu i na wizytę.
Rzekomo do wyleczenia temat
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10891 Napisanych postów 49859 Wiek 27 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
W moim przypadku klomifen raczej na "podbudowanie" testosteronu i może profilaktycznie na odblokowanie przysadki, bo patrząc na wyniki nie wydaje się, żeby jakoś praca mojej przysadki była rozregulowana. W czwartek będę dokładnie wiedział w jakich dawkach i przez jaki czas mam stosować. Dzisiaj tylko dostałem info, ze dostane małą dawkę i dokładniejsze informacje dostanę w czwartek jak dostanę kod do e-rexepty.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 554 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 8824
Daj znać, będe czekał.

Ja za jakies 10 dni zrobie badanie tst i fsh i zobacze czy cos ruszylo. Mam nadzieje do tej pory odczuc poprawe samopoczucia
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Opinie o terapii HTZ (terapia zastepcza testosteronem)

Shaker