1. Najlepiej jeść różnorodnie. Czyli, nie bazować na jednym warzywie czy owocu, tylko wybierać mieszanki. Szczerze polecam nawet te mrożone warzywa. Wcale lub niewiele ustępują tym świeżym, ale warto pamietać aby wybierać mieszanki warzyw bez dodatków (mam tu na myśli olej palmowy, sosy i dodatki).
2. Co do redukcji, kalorii i makro. Zacznij od obliczenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Możesz posłużyć się kalkulatorem BRM:
następnie odejmij od uzyskanego wyniku ok 200-300 kcal i obserwuj jak zmienia się ciało i czy waga lekko spada.
Jestem zwolenniczką bardzo prostej diety, bazującej na dużej podaży
białka (2-3g na każdy kilogram masy ciała) i wysokim udziale węglowodanów i umiarkowanej ilości tłuszczy ok 20-30%.
3. Jeśli odżywiasz się bardzo dobrze i jesteś osobą aktywną, to wystarczy Ci połowa dawki. Natomiast bardziej skoncentrowałabym się na minerałach, takich jak: magnez, potas, cynk, wapń.