Co robić by rozwój masy, przede wszystkim mięśniowej był stymulowany cały czas w sposób nas zadawalający? Co robić by być większym? To proste:
Get stronger and eat enough and you will get bigger.
Jesteś `naturalnym` kulturystą by zwiększać masę mięśniową musisz zwiększać obciążenie. Jeśli teraz w serii na klatkę robisz powtórzenia z ciężarem 100 kg i za rok też będziesz robił te serie maksymalnie z ciężarem 100 kg to mogę Ci zagwarantować, że Twoja klatka nie będzie większa, nieważne jakie suplementy bierzesz dodatkowo. Waga stoi w miejscu przez kilka tygodni. Jeśli nie zwiększysz kalorii w diecie(lub nie zmniejszysz aktywności fizycznej, co nie zawsze wchodzi w grę) to mogę Ci zagwarantować, że nie zwiększysz masy ciała, nieważne jakie suplementy bierzesz dodatkowo. Nieważne ile one kosztowały, jeśli przykładowo przy wadze 70 kg trenujesz 4 razy w tygodniu bawiąc się cały czas tymi samymi ciężarkami, jedząc przy tym jakieś 2000-2500 kcal to niestety nic z tego nie będzie.
Nie trzymasz się konsekwentnie założeń treningowych. Jeśli co kilka dni wprowadzasz nowe ćwiczenia bez większego przemyślenia, zdarza Ci się zapomnieć z jakim obciążeniem ostatnio robiłeś dane ćwiczenie to popracuj na tym, bo ciężko jest robić korekty, które decydują o efektach w czymś czego się nie kontroluje. Nie jesz co do 1 kcal. Jeśli to oznacza, że trzymasz się planu na 90% to ok. Jeśli natomiast to oznacza, że czasem w danym dniu jesz 500 kcal mniej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie, bo nie jesteś akurat głodny, a czasem 500 kcal więcej z innych powodów to popracuj na tym, bo ciężko jest robić korekty, które decydują o efektach w czymś czego się nie kontroluje. Tak właśnie jest, te korekty decydują o efekcie, zmiana monohydratu na mocniejszy stack kreatynowy nie jest, aż taka istotna. Masz inne zdanie? Może nawet sam od jakiegoś czasu nie robisz praktycznie żadnych korekt w diecie, treningu i poszukujesz mocnego suplementu bo `na sucho` osiągnąłeś już wszystko?
"Jeśli na swojej obecnej diecie i treningu nie `rośniesz` to nie zmieni tego, żaden suplement, jeśli natomiast `rośniesz` na swojej obecnej diecie i treningu to suplementy dodadzą trochę do efekt". Tak dodadzą trochę, nie zniwelują tych wszystkich błędów dietetyczno-treningowych, przez które Twój postęp jest zerowy. Nie możesz tego zrozumieć? To może lepiej zmień sport! Przykładowo weekendowi golfiarze są w stanie utrzymać wysoką formę nie stosując przy tym rygorystycznej diety. Przemyśl to.
Podsumowując: masz dopracowaną dietę i trening, robisz co kilka tygodni korekty w zależności od efektów: zwiększasz kalorie, zwiększasz obciążenie, przeprowadzasz dodatkowo od czasu do czasu cykl redukcji tkanki tłuszczowej po zakończeniu, którego Twoja masa mięśniowa jest większa niż przed rozpoczęciem poprzedzającego cyklu masowego, co najważniejsze widzisz, że to wszystko działa, chcesz mimo wszystko poeksperymentować z suplementami? sprawdzić co mogą dodać do ogólnego efektu? Proszę bardzo. Jeśli jednak nadal próbujesz się uporać z tym jak ćwiczyć poprawnie i co jeść suplementy będą stratą pieniędzy. Możesz to sprawdzić, być może już to sprawdziłeś? W takiej sytuacji rozsądny zakup to jedynie odżywki uzupełniające kalorie, witamin, minerały i tłuszcze NNKT. Na koniec jeszcze jedna sugestia: należysz do osób, dla których jedyną motywacją by jeść, ćwiczyć właściwie jest zakup np.: najdroższego stacku kreatynowego(bo wtedy nie chcesz jak to się mówi: wyrzucić pieniędzy w błoto) to śmiało inwestuj, w takim przypadku przełoży się to na wymierne rezultaty.
W powyższym tekście, na który mi się zebrało czytając najczęściej zadawana pytania, który mam nadzieję otworzy pewnym osobom oczy mogłem wspomnieć jeszcze o innych aspektach składających się na sukces np.: o właściwej regeneracji. Starałem się jednak ograniczyć do spraw moim zdaniem kluczowych, regeneracja jest oczywiście, również kluczowa, ale tutaj chodziło o podkreślenie konieczności robienia właściwych korekt w diecie i treningu, korekt o których niektórzy zapominają upatrując sukcesu w odpowiednim doborze coraz droższych suplementów, stymulujących postęp w teoretycznie coraz silniejszy sposób, korekt, które są jednak dalece bardziej istotne.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2008-08-14 17:17:55