EXTRA RABAT NA DZIEŃ OJCA! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Nadwaga drugiego stopnia - porady

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1910

Formularz - Proszę o pomoc

27

Mężyczyzna

Cel

95kg

Waga

118

Wzrost

173

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

Aktualnie brak.

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Nacodzien wykonuje trening, staram się biegać lub jeździć na rowerze. Pracuje fizycznie. Wstaje o 4:30 rano, wracam do domu o 16. Staram się kłaść spać o 22. Przerwe w pracy mam o 10:30

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

Bieganie, jazda na rowerze, ćwiczenie z pasami, ćwiczenie z aplikacją, trening z hantlami, trening z gumami oporowymi.

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Brak

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Jestem po operacji, wycięcie torbieli, wyniki były w porządku.

Stosowana lub planowana suplementacja

Brak
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Wiek 28 lat Na forum 339 dni Przeczytanych tematów 166
Cześć Wszystkim, trafiłem na to forum przypadkiem więc los sprzyja - dobrze trafiłem.
Jest to moja druga próba zrzucenia wagi. Mam po prostu dość bycia otyłym. Chce się sobie podobać. Aktualnie ważę 118kg, mam 173cm wzrostu i 27 lat. Wagę 118kg zobaczyłem po operacji i powiedziałem sobie dość. Od dwóch/trzech tygodni zmieniłem swoje nawyki żywieniowe, to znaczy staram się zmieniać.

Jakkolwiek to śmiesznie nie zabrzmi stworzyłem sobie dietę przez chat gpt (ale piszę to wszystko tu, ponieważ jestem nie pewny). Po prostu nie mam aż tyle pieniędzy żeby wydawać na siłownie czy diety. Z tego co wyliczyłem aby schudnąć moje zapotrzebowanie kalorycznie wynosi 2100kcal i staram się do tego dostosować. Jest to dla mnie trudne bo odkąd zacząłem liczyć kalorie to czuje się bardzo najedzony.

Dodam, że od tych dwóch trzech tygodni prowadzę aktywny tryb życia tzn. robie tylko jeden dzień przerwy od aktywności. Jednego dnia staram się jeździć na rowerze (od 10 do 20km), biegać (od 2 do 4km w tym jakieś przerwy przez brak kondycji i spacer przez ten czas), treningi z aplikacją na telefon (ok 30-40 minut dziennie), trening z pasami no i w poniedziałek przyjdą do mnie hantle. Codziennie robię ok. 15 tys kroków (pracuje fizycznie)

Podam swoje przykładowe posiłki w przeciągu tygodnia:
- śniadania: 2/3 jajka sadzone smażone na oleju z oliwek, do tego jakieś warzywo. Szejk z płatków owsianych, szpinaku, jabłka, banana, soku z cytryny. Sałatka z tuńczyka, pomidora, awokado, ser mozarella light, ogórka, oliwi z oliwek, soku z cytryny. Łosoś na waflu ryżowym z sałatką z pomidora i ogórka z jogurtem naturalnym.
- obiady: kasza gryczana, 3 jajka sadzone na oliwie z oliwek, sałatka. Kurczak z kaszą pęczak, sałatka. Zupa kapuśniak. Dodam, że kaszy dodaje tylko łyzke lub dwie.
- kolacje: sałatka z tuńczyka, sałatka z warzyw, placuszki z sera białego.

Jestem dość zdeterminowany, napewno nie odpuszczę ani się nie zniechęcę. Ostatnio była taka sytuacja, że po tych trzech tygodniach stanąłem na wage i nie zobaczyłem różnica więc podświadomie pomyślałem że robię coś nie tak. Zmotywowało mnie to do jeszcze większej pracy ale po prostu potrzebuje porady.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Wiek 28 lat Na forum 339 dni Przeczytanych tematów 166
domer
Odnośnie do zalecanej ilości białka w przypadku, gdy celem jest kształtowanie sylwetki to zakres wynosi od 1,6 do 2,5 grama na kilogram masy ciała. Nie widzę nigdzie podsumowania u Ciebie, ale patrząc w ogóle ilości w posiłkach, wydaje się, że wartość jest w tym przedziale. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej:

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Ile_bialka_w_diecie_Ile_dziennie_bialka_spozywac-blog2318.html

https://sklep.sfd.pl/blog-1/Ile_bialka_spozywac_aby_zbudowac_mase_miesniowa-blog2550.html

W jednym z posiłków masz pierś z kurczaka po obróbce. Sugeruję ważyć ją przed obróbką. Nigdy nie wiadomo ile wody straci mięso w trakcie gotowania.

Przez ostatni tydzień urozmaiciłem sobie posiłki. Bardzo dużo eksperymentuje i liczenie kalori oraz makroskładników zajmuje mi dziennie ok. 10 minut przy kawie (chociaż ją przestałem już praktycznie pić). Na te makro-elementy zwracam już uwagę tak samo jak na kalorie.
Co do białka, trzymam je sztywno na 200g dziennie lub lekko ponad, tłuszcze staram się utrzymywać na poziomie 90g (czasem się nie udaje i jest lekko ponad 100). Co do węglowodanów to sam nie wiem, staram się zwracać z jakich produktów je pozyskuje i przykładam uwagę aby to były zdrowe węglowodany ale na koniec dnia mam ich ok. 200g lub czasem ponad.
Z wszystkich rad myślę, że wyciągnąłem wnioski i się ich sztywno trzymam. Z jedyną rzeczą jaką mam problem to ilość kalori, 2800kcal jest dla mnie bardzo dużo i czuje się mega wypchany jak to zjem. Czasem też brakuje mi czasu na miche i koniec końców ląduje przy 2500kcal.

Z efektów jakie zauważyłem to na pewno samopoczucie tak dobre jak nigdy dotąd. Dziś rekord na rowerze (dla mnie z lekkością) to 25 przejechanych kilometrów w godzine i dwadzieścia minut. Było bardzo przyjemnie. Wcześniej problemem było 8-10km.

No i na koniec to co zniechęca wszystkich - czyli waga - w moim przypadku zauważyłem, że się zatrzymała. Nie robi to na mnie wrażenia i nie zniechęca mnie (wręcz przeciwnie) bo po prostu byłem na to przygotowany przez czytanie lub oglądanie tematów o odchudzaniu.
Podsumowując: po wyjściu ze szpitala ważyłem 120kg, przed dietą było 118,6, a aktualnie jest 114,4/115,0.

PS. Mięso i inne produkty zawsze warze przed obróbką termiczną, w tabeli musiał wkraść się błąd.
Wstawiam jeszcze przykładowy posiłek z dziś.

Zmieniony przez - tymek77 w dniu 2024-07-23 16:45:40
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34830 Napisanych postów 25432 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283243
2100 TO JEST GŁODÓWKA i to jest twoje BMR , Pracujesz fizycznie i starasz sie codziennie ćwiczyc wiec na oko +- twoje zero może wynosić lekko ponad 3400 kcal wiec równie dobrze redukcje możesz zaczynac od 3000+ ale to trzeba liczyć . Masz tu wzór i wylicz poprawnie a najlepiej wklej tutaj wyliczenia https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html 
...
Napisał(a)
Początkujący
monkey22
2100 TO JEST GŁODÓWKA i to jest twoje BMR , Pracujesz fizycznie i starasz sie codziennie ćwiczyc wiec na oko +- twoje zero może wynosić lekko ponad 3400 kcal wiec równie dobrze redukcje możesz zaczynac od 3000+ ale to trzeba liczyć . Masz tu wzór i wylicz poprawnie a najlepiej wklej tutaj wyliczenia https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html 

Dzięki kolego za odpowiedź, poniżej moje obliczenia:

BMR (9.99×118)+(6.25×173)−(4.92×27)+5

BMR = 1178.82 + 1081.25 - 132.84 + 5 = 2132.23
TEA = 176+56=232 kcal dziennie - przyjąłem 4x trening po 25 minut oraz 3x jazdy na rowerze 12km
SUMA TEA oraz BMR = 2132.23+232=2364.23 kcal
Po dodaniu NEAT = 2364.23+450=2814.23 kcal
Po dodaniu TEF = 10%×2814.23=281.42 kcal
2814.23+281.42=3095.65 kcal
Nie wiem dokładnie o co chodziło ale w obliczeniach przyjąłem średnią, że jestem mezomorfikiem.

Nie wiem czy to jest do końca dobrze. Poniżej dodaje swoje aktualne zdjęcie. Dziś wskoczę na wagę bo może się zmieniła.

Zmieniony przez - tymek77 w dniu 2024-07-13 09:04:10

Zmieniony przez - tymek77 w dniu 2024-07-13 09:17:07
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12465 Napisanych postów 161971 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240700
Siemka,
ogolnie nie zawracaj sobie glowy typem sylwetki, to sa malo istotne kwestie,
co do samej kaloryki, osobiscie bym celowal w okolo 2800 kcal, zeby nie bylo glodowki, a zeby tez ten organizm byl w nieco glabszym deficycie na start, bo i tak ciekzo by ci bylo przejesc kaloryke, jaka by byla dostosowana jedynie do masy ciala, wieku wzrostru itd.
Co do aktywnosci, niekoniecznie na tym etapie bieganie bedzie bezpieczne, bardziej bym celowal w szybkie marsze. Rower jak najbardziej fajny pomysl. Trening silowy z gumami/hantlami 3 razy w tygtodniu tez by bym mile widziany tutaj
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Początkujący
TomQ-MAG
Siemka,
ogolnie nie zawracaj sobie glowy typem sylwetki, to sa malo istotne kwestie,
co do samej kaloryki, osobiscie bym celowal w okolo 2800 kcal, zeby nie bylo glodowki, a zeby tez ten organizm byl w nieco glabszym deficycie na start, bo i tak ciekzo by ci bylo przejesc kaloryke, jaka by byla dostosowana jedynie do masy ciala, wieku wzrostru itd.
Co do aktywnosci, niekoniecznie na tym etapie bieganie bedzie bezpieczne, bardziej bym celowal w szybkie marsze. Rower jak najbardziej fajny pomysl. Trening silowy z gumami/hantlami 3 razy w tygtodniu tez by bym mile widziany tutaj

Siemka i dzięki za zainteresowanie.
W odpowiedzi na kaloryke to 2800 brzmi lepiej niż 3100 bo mi nawet 2100 ciężko wcisnąć i potrafię zjeść dziennie 1600 i nie chce mi się za bardzo jeść odkąd się przestawiłem.
Też zauważyłem, że bieganie mi nie służy i zamierzałem sobie to odpuścić lub zamienić na spacery. Po bieganiu czuje się fajnie ale moje ciało fizycznie odczuwa tego skutki takie jak ból kolana, ból stopy etc.

Co do ćwiczeń to też mam pewne wątpliwości, bo jestem totalnie nowy w temacie i nie wiem czy te ćwiczenia wykonuje poprawnie i czy coś mi dają. Dla przykładu robię takie ćwiczenia: pajacyki 30 sekund, russian twist x14, leg raises x14, butt bridge x10, 20 pompek (raz 10 i drugi raz 10 pod koniec treningu), abdominal crunches x12, russian twist x14, leg raises x14, butt bridge x10, cobra stretch 30 sekund. Dodatkowo na koniec robię jakieś 10 minut treningu z pasami oporowymi.
Następnego robię 12km na rowerze (cały czas ta sama trasa, dużo górek).
Następnego znów trening lub spacer.
Tak w tygodniu robię sobie 1 lub 2 dni przerwy.

Co do diety, to tak naprawdę już sam nie wiem jakie posiłki jeść, nie wiem czy te które szukam to są dobre czy nie dobre.
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34830 Napisanych postów 25432 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283243
Tak jak Tomek wyżej napisał to też celowałbym pod 280 na start . Pamiętaj ze my mamy jeść tyle ile wskazują wyliczenia a nie uczucie głodu czy sytości które bardzo często u wielu osób jest zaburzone .Wiele osób potrafi lekko nabijac kcal syfiastym jedzeniem ale potem jak trzeba przejeść swoje zapotzrebowanie ale zdrowo to pojawia się duzy problem . Zdrowe i dobrze zbilansowane jedzenie ma inną gęstosć , sytość i objętość więc inaczej wchodzi niż złe kalorie
...
Napisał(a)
Początkujący
monkey22
Tak jak Tomek wyżej napisał to też celowałbym pod 280 na start . Pamiętaj ze my mamy jeść tyle ile wskazują wyliczenia a nie uczucie głodu czy sytości które bardzo często u wielu osób jest zaburzone .Wiele osób potrafi lekko nabijac kcal syfiastym jedzeniem ale potem jak trzeba przejeść swoje zapotzrebowanie ale zdrowo to pojawia się duzy problem . Zdrowe i dobrze zbilansowane jedzenie ma inną gęstosć , sytość i objętość więc inaczej wchodzi niż złe kalorie

Super, bardzo dziękuje za cenne rady. To mnie jeszcze bardziej motywuje. Mam jeszcze dwa pytania.

Czy mam kupić sobie jakieś białko?
Czy te przykładowe posiłki będą odpowiednie?
- śniadanie: Owsianka z jabłkiem i cynamonem lub Smoothie z jagodami, bananem i jogurtem greckim
- obiad: Kurczak w curry z warzywami i ryżem lub pieczony indyk z miksem sałat
- kolacja: Sałatka z tuńczykiem, fasolą i warzywami lub Sałatka z jajkiem, kurczakiem i awokado
Jakie makroskladniki mam mieć? Ile bialka i ile energii z tłuszczy/węglowodanów?
Dziś za sobą już mam ten trening

Na śniadanie zjadłem 911kcal:

225 g
Borówki
111 g
Banan
50 g
Owsianka naturalna
22 g
Nasiona chia
360 g
Mleko 2%
24 g
Szpinak
40 g
Jagody
150 g

PS. Dziś stanąłem na wagę, ostatni raz tydzień temu było 118.6, dzisiaj jest już 116.9. Nie powiem, motywuje.

Zmieniony przez - tymek77 w dniu 2024-07-14 11:17:08
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10222
Skup się na diecie i jedz więcej białka, pamiętaj też o mięsie . Dieta tu będzie najważniejsza a coś czuję że jest kiepska

Rok temu chodziłem w Twojej wadze, obecnie poniżej 90 kg . Trzymam kciuki za Ciebie

Zmieniony przez - MDRAGON87 w dniu 2024-07-14 20:55:06
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10222
MDRAGON87
Skup się na diecie i jedz więcej białka, pamiętaj też o mięsie .Jogurty , owoce mleko mają sporo cukrów - miej to na uwadze. Dieta tu będzie najważniejsza a coś czuję że jest kiepska

Rok temu chodziłem w Twojej wadze, obecnie poniżej 90 kg . Trzymam kciuki za Ciebie

Zmieniony przez - MDRAGON87 w dniu 2024-07-14 20:55:06
...
Napisał(a)
Początkujący
sorki błąd
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6340 Napisanych postów 78251 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768360
Jak zostało już zasugerowane w wypowiedziach powyżej, 2100 kalorii to głodówka, która prędzej, czy później doprowadzić może do problemów zdrowotnych. Z jednych w drugie. Między innymi zaburzeń hormonalnych. Ilość zapotrzebowania kalorycznego organizmu około 3000 kalorii wydaje się sensowną. Na początku 2800 kalorii będzie dobrym rozwiązaniem.

Dalszym etapem będzie podział na zalecane ilości składników odżywczych. Około 2 gramy białka na kilogram masy ciała, 0,8-1 grama tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. W przypadku białka można przyjąć ilość na beztłuszczową masę ciała.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Makroskładniki - zalecana ilość

Następny temat

Dieta z potreningu.pl - wiarygodność

Dzien ojca
Polecane artykuły