Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie.
Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem
podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia
a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko.
Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym.
Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru
instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników
działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako
lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez
właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób).
Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne,
konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży
farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i
ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na
naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Szacuny
7
Napisanych postów
96
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
2092
Siema.
Pytanie odnośnie trt. Mówi się, że powinno się stosować do końca życia taką terapię zastępczą bo już w pewnym momencie sie nie odblokujemy. Jak to wygląda w podeszłym wieku czyli np 80lat. Czy taki dziadek który ledwo chodzi juz o lasce, wszystko go napier...la wbija teścia? Jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić.
Tak z ciekawości pytam.
Szacuny
180
Napisanych postów
1312
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
54897
Bydlak83
Siema.
Pytanie odnośnie trt. Mówi się, że powinno się stosować do końca życia taką terapię zastępczą bo już w pewnym momencie sie nie odblokujemy. Jak to wygląda w podeszłym wieku czyli np 80lat. Czy taki dziadek który ledwo chodzi juz o lasce, wszystko go napier...la wbija teścia? Jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić.
Tak z ciekawości pytam.
Starsi ludzie żyją z cukrzycami i walą często insulinę ( np. moja babcia ), wiek ponad 75 lat, ze zdrowiem nie za ciekawie a mimo to to robi 2x dziennie. Więc zrobienie sobie zastrzyku 2x w tygodniu podskórnie insulinówka raczej nie powinno stanowić większego problemu.
Szacuny
426
Napisanych postów
1140
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
22975
Kolego koledzy podali bardzo dobre przykłady insulina to peptyd, hormony tarczycy kobiety po wycięciu tarczycy przyjmują ja cały czas do końca życia. Nikt tu niczego nie widzi dziwnego. Testosteron to także lek hormonalny. Nic w tym dziwnego aby dziadek 80 plus wbijał to czego jego organizm potrzebuje jak zinnymi jednostkami choroby.
Szacuny
21317
Napisanych postów
70698
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
573825
colin2000
Kolego koledzy podali bardzo dobre przykłady insulina to peptyd, hormony tarczycy kobiety po wycięciu tarczycy przyjmują ja cały czas do końca życia. Nikt tu niczego nie widzi dziwnego.
Testosteron to także lek hormonalny. Nic w tym dziwnego aby dziadek 80 plus wbijał to czego jego organizm potrzebuje jak zinnymi jednostkami choroby.
To jeszcze nie USA że tam +40 wjeżdża tst/gh z apteki na recke i tak sobie kolo ciągnie do 80-90lat żeby trzymać forme pod publiczke W pl temat raczkuje, choć i tak 9/10 przypadków pewnie kończy się wejściem do neta po porady i/lub prowadzeniem przez lokalnego koxa z dostawą saa oczywiście ugl.
Ale tak, wszystko jest możliwe z trt dla osób starszych.
Szacuny
180
Napisanych postów
1312
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
54897
marcelxyz
Jest tylko jedna subtelna różnica że teść domięśniowo i tu mogą robić się zrosty a insulina podskórnie ( duzo cieńsza igła)
Testa na typowym htz możesz walić dokładnie tak samo jak insulinę podskórnie, tylko trzeba dobrać odpowiednio dawki jako że trzeba wbijać troszeczkę więcej niż bijąc domięśniowo aby osiągnąć ten sam poziom, tak że nie widzę żadnych przeciwskazań, sporo osób leci HTZ podskórnie.
Szacuny
426
Napisanych postów
1140
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
22975
lukasz5119
marcelxyz
Jest tylko jedna subtelna różnica że teść domięśniowo i tu mogą robić się zrosty a insulina podskórnie ( duzo cieńsza igła)
Testa na typowym htz możesz walić dokładnie tak samo jak insulinę podskórnie, tylko trzeba dobrać odpowiednio dawki jako że trzeba wbijać troszeczkę więcej niż bijąc domięśniowo aby osiągnąć ten sam poziom, tak że nie widzę żadnych przeciwskazań, sporo osób leci HTZ podskórnie.
podaż leków podskórnie działa wolniej, w tkance tłuszczowej wolniej się wchłania substancja niż z mięśnia. Owszem w przypadku oleju w rym testosteronu działanie jest ciut słabsze.
Szacuny
7
Napisanych postów
96
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
2092
No podskórnie to już bardziej jestem sobie w stanie to wyobrazić. Chyba mniejszy problem dla takich osób starszych. Wydaje mi się że właśnie temat u nas jest raczkujący i się okaże dooiero jak to bedzie wyglądać u osób które teraz są na trt czyli 40+ 50+. Pewnie jest ich "mało". Ale już u takiej osoby powiny być myśli jak to bedzie wyglądać kiedyś. Tak mi się wydaje
Szacuny
11083
Napisanych postów
51084
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ładnie trzeba zniszczyć sobie życie żeby być kaleką opartym o łaskę oczywiście nie biorę pod uwagę przyczyn losowych jak wypadek itd Cała idą trt i sportu to właśnie być zdrowym i aktywnym do grobowej deski a te kilka zastrzyków w tygodniu nic tutaj nie pogorszą tylko pomogą. Zresztą co to za pytanie xd masz niedobory to po to to jest