Skladniki:
- 125g, juz startych na duzych oczkach, ziemniakow
- 3 jaja
- 40g poledwiczek wieprzowych
- 25g tartej mozarrelli
- 10g migdalow
- 1 pieczarka
- przyprawy
Przygotowanie:
ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach, a nastepnie wyciskamy z nich miazsz maksymalnie ile sie da. do natluszczonej formy na muffinki (polecam dodatkowo wlozyc foremki silikonowe) przekladamy starte ziemniaki i tworzymy cos na wzor tarlatelek dociskajac ziemniaki do bokow foremki i tworzac dolek w srodku. ziemniaki posypujemy sola, pieprzem i ostra papryka. tak przygotowane wkladamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. po tym czasie wyjmujemy forme z pieca i do kazdego z trzech dolkow wsypujemy posikana pieczarke, posiekane migdaly, tarta mozarrelle, a nastepnie do kazdej muffinki wbijamy jedno jajko. teraz jedynie pozostalo posiekac drobno poledwiczki, przyprawic wedle uznania i ulozyc dookola zoltka jaja. calosc wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut w temteraturze 180 stopni. gotowe
Makro dla calosci: 40g bialka ; 30g tluszczy ; 20g weglowodanow ; kcal 510
SMACZNEGO
when im going to do some mountaineering actually im going back home