Szacuny
1
Napisanych postów
1170
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15480
No więc mam pytanie, poniewaz dawno temu uczyłem sie MT i w ogóle n ie podpasowała mi technika uderzenia(barki w tej samej linii względem przeciwnika) , było to dla mnie glupie i bez sensu, keidy próbowałem tak uderzać, to było to powolne i nieskuteczne. Jednak chciałbym spróbowac raz jeszcze, wierze, że jakiś w tym sens może być tylko nie wiem jaki, czy ktoś mógłby mnie uświadomić? Zawsze widziałem, że zawodnicy MT AŻ tak nie uderzają, tylko po boksersku.
Pzdr
Zmieniony przez - Dzejno w dniu 2009-12-06 12:03:50
Szacuny
122
Napisanych postów
16087
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
79876
Dzejno pozycja frontalna w muay thai jest uwarunkowana szerokim wachlarzem technik które w tym sporcie możesz robić. Stań na muay thai jak bokser z wysuniętą nogą do przodu a będziesz tydzień kuśtykać. W muay thai nie wkręcasz się aż tak bardzo przy ciosach bo to może się skończyć butem w plecy, wycięciem czy inną kontrą. Dlatego w kwestii bokserskiej zmodyfikowano parę rzeczy, ale to w niczym nie przeszkadza!
Szacuny
1
Napisanych postów
1170
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15480
No jak jest lewy prosty, to trener wymagal ode mnie, żeby barki były w tej samej linii - w tym problem był, że nie potrafiłem w ogóle tak walczyc, a widziałem Thai-bokserów, którzy tak barków nie wyciągają, tylko walczą po boksersku.
Jaki jest w tym sens?
Szacuny
1
Napisanych postów
1170
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15480
Domyślam się, ze chodziło o zasięg i siłe, ale problem w tym, że to dla mnie było wolne jak cholera i gdy sparowałem i próbowałem tak uderzać, to to była totalna poracha, dopiero jak uderzałem normalnie(nie ustawiając barków w linii prostej to wtedy dawało rezultaty).
_radek Co do tego, ze bokserzy tez wkręcają, to pokaz mi walke w której tak walczą(cały czas)
"Chodzi Ci może o bardziej frontalną pozycję niż w boksie? "
dokładnie.
Uczyłem sie boksu i wiem jak się uderza, nie ustawialiśmy tam barków w linni prostej jedyne co szlo, to biodra i bark a drugi ledwo co się cofał do tyłu, zeby pozostać w gardzie, a nie się tak otwierać.
Pytam jedynie o sens tego i czy wy tak sparujecie?
Zmieniony przez - Dzejno w dniu 2009-12-06 12:26:38
Zmieniony przez - Dzejno w dniu 2009-12-06 12:28:07
Szacuny
1
Napisanych postów
205
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5532
No to ja Ci powiem że to zależy od trenera U nas jest typowo bokserska technika czyli jeden bark w przód idzie drugi w tył oraz skręt bioder wszystko jak w normalnym boksie
Szacuny
1
Napisanych postów
2053
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
9106
nawet z leszczem jak walczysz to skupiasz sie zeby go polozyc szybko takze wzglad na technike jest mały, jednak nalezy byc za-je-bi***e dobrym techniczniem bo wteyd małe szanse na kontuzje a ze skoro tak sie robi to w czym problem ? dostosuj sie a nie marudz
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
36902
nawet z leszczem jak walczysz to skupiasz sie zeby go polozyc szybko takze wzglad na technike jest mały Jeżeli miałeś na myśli także sparingi, to wg mnie masz złe podejście do tego.
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti