TNIEMY CENY NA MAXA! RABATY DO -80%! SPRAWDŹ
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Mocne zawroty głowy od roku na 3-4 letnim cyklu sam teść

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2970

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 107 Wiek 23 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1894
Cześć, przychodze z pytankiem, może akurat ktoś miał coś podobnego, albo z większym doświadczeniem będzie dla niego to oczywiste..

Od paru miesięcy mam zawroty głowy, zaczeło się po strzale hcg od "ataku" (?) - około 0,5-1 godziny po strzale dostałem drgawek jakby z zimna, ale w sumie zimno mi nie było, po zwymiotowaniu wszystko w minute przeszło, ale zostało delikatne uczucie kręcenia się w głowie (w żadną konkretną stronę, bardziej uczucie jakbym miał ewentualnie zemdleć) i utrzymuje się w sumie do dzisiaj. Od tamtego czasu (na oko prawie rok) nie biore hcg, zwykły strach

Po paru miesiącach byłem chory, zwykła gorączka 2-3 dni, po niej przukuło mnie dosłownie do łóżka, każda próba wstania = prawie wymiotowanie/uczucie mdlenia. Byłem w szpitalu, wszystkie wyniki niby dobre (z tych co zbadali) i po ok. 12 godzinach bezczynnego leżenia puścili mnie z zawrotami głowy do domu.
Miałem też robione prześwietlenie głowy - nic nie wyszło.

I w sumie od szpitala mineło następne pare miesięcy i mam okres 1-2 tygodni, gdzie tylko delikatnie mi się kręci w głowie, a mam np. teraz tak, że nie jestem w stanie wykonywać za dużo czynności, bo mam uczucie, że w każdej minucie mogę zemdleć...
Co jakiś czas nadal mam nawroty "ataków" tzn drgawki od zimna, ale temperatura ciała idzie w góre, delikatne mdłości i przy tym uczucie mdlenia/zawroty głowy.
W sumie syfu nie jem, cukru raczej mniej niż więcej, "micha czysta" w miare, stresu w życiu też nie jest tyle, żebym to podejrzewał i wody też pije od zawsze dużo.

Co pare tygodni latam do lekarza w Niemczech, nie są w stanie nic zdiagnozować, troche olewają temat. Endokrynologa z wolnym terminem nie da się w ogóle dorwać - iść prywatnie w Niemczech się chyba nawet nie da..

Jestem na testosteronie enan/cypio 300mg/tyg podzielone na 2 strzały tygodniowo od ok. 3 lat.
Od w sumie jakiegoś prawie roku nie jestem w stanie iść na siłownie (po dobrych 8 latach bycia 3-5x w tygodniu) ani przeżyć min. 1 całego dnia jak człowiek

Będę mega wdzięczny za każdą "poszlakę" i odpowiedź!
Jeśli komuś coś to da to mogę podesłać badania ze szpitala, ale wszystko w normie, aktualne badania wykonane wczoraj dostane chyba dopiero w poniedziałek.

Zmieniony przez - symex w dniu 30.10.2024 03:38:58
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 106257 Napisanych postów 377979 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1710641
Ankieta działu

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 107 Wiek 23 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 1894
Dodaje jako odpowiedź, bo nie mogę edytować posta.

1. WIEK: 22
2. WAGA:ok. 85kg
3. WZROST:180
4. WYMIARY:
-biceps:aktualnie nie wiem
-klatka:aktualnie nie wiem
-udo:aktualnie nie wiem
-talia:aktualnie nie wiem
5. STAŻ NA SIŁOWNI: 7-8 lat
6. DIETA:
-białko:aktualnie nie wiem
-węglowodany:aktualnie nie wiem
-tłuszcz: aktualnie nie wiem
7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: 1. Test cypionat/enan 150mg e3d
8. TRENING:3-5 w tygodniu, aktualnie od roku zero
9. CEL CYKLU: aktualnie brak
10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: on
11. POZIOM BF%:13-14%
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy):chudnięcia
13. STAN ZDROWIA: średni
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB POROSTU OWŁOSIENIA:brak/łysienia
15. PPM (podstawowa przemiana materii):aktualnie nie wiem
16. WYNIKI SIŁOWE:
-klata:130-140kg x 5 razy rok temu
-martwy ciąg:aktualnie nie wiem
-przysiad:aktualnie nie wiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Podrzucam badania ze szpitala z przed paru miesięcy, trafiłem tam przez zawroty głowy

Zmieniony przez - symex w dniu 30.10.2024 14:49:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 106257 Napisanych postów 377979 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1710641
Tutaj to myślę potrzeba szerokiej diagnostyki poprzez rezonanse itd
A w Polsce nie możesz sobie ogarnąć szpitala i kompletu badań?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Może znajdzie się ktoś kto akurat miał coś takiego, sam na świecie chyba z tym nie jestem hehe

W Polsce nie da rady, od jakichś 9 lat w niemczech siedze, w Polsce nawet meldunku już nie mam, więc średnio.
A ewentualnie może Ci do głowy przychodzi co warto zbadać, po czym ewentualnie by coś mogło wyjść, co podejrzewać itd?

Bo tu w Niemczech to system bardziej działa tak, że lekarzowi trzeba powiedzieć gdzie ma Cie skierować, albo co zbadać, sami z siebie to co najwyżej zwolnienie przepiszą i powiedzą, żeby wypoczywać..

Zmieniony przez - symex w dniu 30.10.2024 15:56:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Nawet z pierwszego lepszego labu u nas

WARTO WIEDZIEĆ
Zawroty głowy i ich możliwe przyczyny. Jakie badania warto przeprowadzić?

Autor
Angelika Janowicz
, mgr pielęgniarstwa
24 sierpnia 2024

FACEBOOKWHATSAPP
Zawroty głowy to dolegliwość, która może znacząco wpływać na jakość życia. Objawiają się jako uczucie wirowania otoczenia lub własnego ciała. Chociaż mogą być wynikiem przejściowych i niegroźnych stanów, takich jak zmęczenie czy stres, niekiedy stoją za nimi poważniejsze problemy zdrowotne. Dowiedz się, jakie są przyczyny zawrotów głowy, kiedy udać się do lekarza i jakie badania wykonać.

Spis treści:

Częste zawroty głowy – przyczyny
Silne zawroty głowy – na jakie choroby mogą wskazywać?
Zawroty głowy – jakie badania wykonać?
Mocne zawroty głowy – do jakiego lekarza się zgłosić?
Jak leczyć zawroty głowy?
Częste zawroty głowy – przyczyny
Zawroty głowy często powstają w wyniku uszkodzenia układu przedsionkowego, który obejmuje błędnik wraz z unerwieniem obwodowym, a także ośrodki w korze mózgu, jądrach podkorowych, móżdżku i pniu mózgu. Ze względu na przyczynę dzieli się je na:

zawroty głowy obwodowe (przyczyna leży poza ośrodkowym układem nerwowym),
zawroty głowy ośrodkowe (przyczyna leży po stronie ośrodkowego układu nerwowego).
W pierwszym przypadku przyczyny zawrotów głowy to m.in.:

uraz ucha wewnętrznego,
choroba lokomocyjna,
ciało obce w uchu,
zapalenie trąbki słuchowej,
zapalenie błędnika,
niedokrwienie błędnika,
wodniak błędnika,
bakteryjne lub wirusowe zapalenie ucha środkowego i wewnętrznego,
nowotwór ucha wewnętrznego.
Zdarza się, że objawy określane jako zawroty głowy pojawiają się w reakcji na stres, silne przeżycia emocjonalne, przewlekłe zmęczenie lub hałas. Mogą być także skutkiem ubocznym przyjmowanych leków. Natomiast ośrodkowe przyczyny obejmują m.in.:

napad padaczkowy,
przemijające ataki niedokrwienne mózgu,
zawał pnia mózgu lub móżdżku,
urazy ośrodkowego układu nerwowego,
stwardnienie rozsiane (gdy ognisko demielinizacji znajduje się w strefie wejścia korzenia nerwu VIII),
niektóre choroby neurologiczne.
Warto wiedzieć
Na zawroty głowy cierpi około 10% populacji. Ryzyko ich wystąpienia rośnie wraz z wiekiem.
Zawroty głowy mogą mieć różny stopień nasilenia – od łagodnych po silne, znacznie utrudniające normalne funkcjonowanie oraz nagły lub stopniowy początek. Zdarza się, że towarzyszą im dodatkowe objawy – m.in. nudności, wymioty, zaburzenia widzenia, szumy w uszach.

Silne zawroty głowy – na jakie choroby mogą wskazywać?
Silne zawroty głowy mogą być jednym z objawów choroby. Schorzenia, w których stwierdza się obecność tej dolegliwości to m.in.:

choroby naczyniowe mózgu,
migrena,
stwardnienie rozsiane,
epilepsja,
łagodne położeniowe zawroty głowy,
choroba Meniere’a,
nowotwory układu nerwowego,
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
Objawy określane przez pacjentów jako zawroty głowy mogą wystąpić przy nadciśnieniu tętniczym, niskim ciśnieniu krwi, niedokrwistości, zaburzeniach pracy tarczycy oraz chorobach serca (np. arytmii). Występują także przy spadku stężenia glukozy we krwi.

Pamiętaj
W przypadku osób starszych najczęstszą przyczyną zawrotów głowy jest prezbiastazja (multisensoryczne zawroty głowy). Schorzenie jest związane z procesem starzenia i degeneracją układów odpowiedzialnych za utrzymanie równowagi i koordynacji ruchowej.
>> Sprawdź też: Cukrzyca epidemią XXI wieku

Zawroty głowy – jakie badania wykonać?
Niepokój powinny budzić przede wszystkim silne lub częste zawroty głowy, którym towarzyszą dodatkowe objawy. W takich przypadkach konieczne jest zgłoszenie się do lekarza i wykonanie badań pozwalających ustalić przyczynę problemu.

Diagnostyka zawrotów głowy obejmuje:

dokładny wywiad medyczny (ustalenie m.in. charakteru zawrotów, czynników wyzwalających, objawów towarzyszących),
badanie przedmiotowe (m.in. pomiar ciśnienia krwi, ocena położenia gałek ocznych), a także badanie neurologiczne,
badania laboratoryjne krwi (m.in. morfologia krwi obwodowej, stężenie hormonów tarczycy, stężenie żelaza, ferrytyny i transferyny).
Przy zawrotach głowy wykonuje się także badania dodatkowe. Ich rodzaj dopasowywany jest do prawdopodobnej przyczyny problemu. Mogą to być m.in. tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny, badanie słuchu.

Mocne zawroty głowy – do jakiego lekarza się zgłosić?
Mocne zawroty głowy należy zawsze skonsultować z lekarzem. W pierwszej kolejności można zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu (POZ), który po zebraniu wywiadu i przeprowadzeniu podstawowych badań wyda skierowanie do odpowiedniego specjalisty.

Diagnostyką i leczeniem zawrotów głowy zajmują się głównie:

neurolog – w przypadku, gdy przyczyna zawrotów pochodzi z układu nerwowego,
laryngolog – jeżeli zaburzenia związane są z chorobami uszu lub problemami z błędnikiem.
Przydatna może być także konsultacja z kardiologiem, który ustali, czy odczuwane objawy są związane z problemami kardiologicznymi.

Jak leczyć zawroty głowy?
Leczenie zawrotów głowy ma na celu:

złagodzenie objawów,
wyeliminowanie przyczyny (jeżeli jest to możliwe),
rehabilitację skutków uszkodzenia układu przedsionkowego.
Objawowe leczenie zawrotów głowy polega na przyjmowaniu preparatów przeciw zawrotom. W tej grupie znajdują się środki farmakologiczne, takie jak m.in. leki przeciwhistaminowe, benzodiazepiny, neuroleptyki. Terapia przyczynowa zależy od przyczyny problemu i jest dopasowywana indywidualnie do każdego przypadku.

Rehabilitacja przedsionkowa powinna być wprowadzona możliwie jak najwcześniej. Obejmuje m.in. wykonywanie ćwiczeń polegających na powtarzaniu określonych ruchów gałek ocznych głowy i całego ciała.

Zawroty głowy mogą mieć różne przyczyny. Ważne jest, aby nigdy nie ignorować objawów i zgłosić się na konsultację lekarską w celu przeprowadzenia dokładnej diagnostyki i wdrożenia odpowiedniego leczenia. Szczególnie, gdy obecne są silne lub częste zawroty głowy. Badania wykonywane w ramach diagnostyki to m.in. testy laboratoryjne krwi, tomografia komputerowa, badanie słuchu. Wczesna interwencja medyczna pozwala znacząco poprawić jakość życia i zapobiec powikłaniom.
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9148 Napisanych postów 83427 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705397
Tutaj to wygląda na problemy typowo neurologiczne .
2

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12414 Napisanych postów 161811 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1239913
Faktycznie problem może być na tyle złożony że diagnostyka może obejmować praktycznie wszystkie układy i wszystkie obszary naszego ciała. Trudno powiedzieć Czy jest tutaj jakiekolwiek powiązanie z tym zastrzykiem nieudanym HCG czy jest to po prostu zbieg okoliczności. Nawet jakby była nie wiem jakaś bakteria w HCG Czy w wodzie w której podawałeś strzała to tak czy inaczej takie objawy pojawiłyby się z czasem. Faktycznie chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby cię położyć na szpitalne łóżko na parę tygodni i po prostu sprawdzić wszystko co możliwe... Wiem że jesteś za granicą i nie ma takiej możliwości. Pozostaje więc chyba jw neurolog na chybił trafil
2

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
A jesteście w stanie powiedzieć, czy podanie hcg może pogorszyć/polepszyć sytuacje, czy jest to raczej totalnie neutralne? Jakiegoś uczulenia na to itd na pewno nie mam, bo wcześniej stosowałem częściej i nigdy nic się nie działo.

Ewentualnie czy może niekontrolowana prolaktyna/estro jakoś wywoływać w skrajnych przypadkach zawroty głowy?

I mega dzięki za odpowiedzi wyżej!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Podanie hcg jak dla mnie na 99.9% nie miało tutaj znaczenia
2

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

HCG pytanie

Następny temat

Pomoc w odblokowaniu po cyklu

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły