Rapero700Potrzebuje oprócz witamin dodatkowo brać minerały takie jak magnez, wapń, potas, cynk, chrom, żelazo, selen. Tylko minerały w gotowych kompleksach są w śladwoych ilościach. Lepiej chyba kupić każdy osobno przynajmniej te najwaźniejsze magnes, cynk, wapń, potas. Widziałem, że są komplesy samych minerałów, ale ich skład jest skromny. Jak uważacie czy to jest dobre podejście
Na pewno potrzebujesz? Czy tylko się tego domyślasz, albo rozpisał tak jakiś trener/dietetyk, wcześniej nie sugerując sprawdzenia poziomu tych pierwiastków?
Bo to żaden problem, szukasz np. na synevo.pl najbliższego laboratorium, możesz zamówienie złożyć przez ich sklep internetowy (ceny niższe + często rabaty/pakiety szukaj na ich stronie, niż stacjonarnie), no i robisz badania krwi , takie jak:
- jonogram , najczęściej pod tym pojęciem zrobisz łącznie sód (Na+), potas (K+), chlorki (Cl-), wapń (Ca2+), żelazo (Fe2+), magnez (Ca2+) i fosforany (PO43-)
- ale może być ich mniej i wtedy dokup osobno np. żelazo, magnez, potas, itd.
Pewnie nie wszystko idzie zbadać co by człowiek chciał, ale większość. Wtedy będziesz miał pełną świadomość jakie masz poziomy tych minerałów w organizmie i czy trzeba/warto suplementować cokolwiek, aby je uzupełnić, zwiększyć i w jakim celu.
Pamiętajmy stan hiperwitaminozy, w organizmie, jest równie niebezpieczny, jak awitaminozy.
Oczywiście jak już byś szedł zbadań ww pierwiatki, to ogólnie warto chociaż raz w roku, albo i co pół roku wykonać podstawowe badania krwi, które określą jaki jest Twój stan zdrowia, czy nie potrzeba jakichś zmian np. w diecie, trybie życia, itd. POlecam wykonać chociaż:
- morfologię
- badanie ogólne moczu
- glukozę
- kreatyninę
- panel wątrobowy
- lipidogram
No i dalej można byłoby oczywiście zbadać np. hormony, wtedy testosteron całkowity, LH, FSH, prolaktyna, progesteron, estradiol, aby mieć pełen obraz sytuacji, ewentualnie np. panel tarczycowy.
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy
- JAKIE WITAMINY I MINERAŁY NAJLEPSZE??
- Test - VITALMAX by StaRa_EkiPa pods.str 21
- TEST: The War Of Masyl With ACTIVITA by Pablo20, Gosteczek pods.str.28
- TEST Całoroczny 2x Knockout, Xtreme Stack, Cell Pump!-Pods.2KO nr2 str 9
- TEST: DROGA DO PP 2010 z VITALMAXEM-pods.str.13!
- TEST:MASA 2010/2011 Z VITALMAXEM (test by _Lukasz_K_)
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Skład / w jednej porcji (3 tabletki)
Składniki aktywne, 3 tabletki, RWS %
Wapń, 1000mg, 125%
Żelazo, 17mg, 121%
Fosfor, 150mg, 21%
Magnez, 400mg, 106%
Cynk, 15mg, 150%
Jod, 150mcg, 100%
Miedź, 2mg, 200%
Chrom, 25mcg, 62%
Mangan, 4mg, 200%
Selen, 25mcg, 45%
Molibden, 25mcg, 50%
Moim zdaniem fajna alternatywa dla wyżej wymienionych przez ciebie bedą multiple sport formuła czy jakoś tak od Olimpu, masz tam dwa rodzaje cap - biała z witaminami(które warto brać do posiłków w których masz jakaś ilośc tłuszczu), oraz druga niebieska z minerałami. Mega fajna sprawa, sam okresowo ich używam :)
ja wchodze w fitatu i widze w podsumownaiu dnia, jakich mineralow mi brakuje. wg apki, potrzebnuje jedynie magnezu, wapnia i selenu. Reszta z tego co mam wypisane w moich posilkach jest dostarczana na przyzwoitym poziomie. Podobnie jets u mnie z witaminami, brakuje mi tylko biotyny, witaminy d3 i k2. Reszta praktycznie jest dostarczana w ilosciach minimum. Do tego dochodza jeszcze inne suple ktore maja juz w skladzie witaminy i jakos ten bilans dobowy sie dopina :)
Witaminy Olimpa jak najbardziej spoko i ewentualnie musisz zwrocic uwage na wapn, magnez - bo na nie jest najwieksze zapotrzebowanie
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Poza tym, najlepiej zrobisz jak te najważniejsze składniki mineralne dostarczysz każdy z osobna.
Moderator działu Odżywianie