obecnie trenuję planem push pull robiąc stałym ciężarem i dokładając co tydzień 2,5-3 kg. Kiedyś już coś tam ćwiczyłem ale były to ćwiczenia z wagą własnego ciała, czasem dokładałem sobie ciężar na plecy do pompek czy w nogi do dipów. Niedawno zacząłem z treningami siłowymi i ćwiczeniami typu wyciskanie, przysiady itd. Ćwiczę teraz robiąc stałym ciężarem. Jestem teraz na masie i mam pytanie: jaką w moim przypadku najlepiej zastosować metodę progresji obciążenia? Progresja z serii na serię, regresja, stały ciężar, rampa? Na razie nie mam jakichś dużych wyników siłowych w ćwiczeniach bo dopiero z nimi zacząłem. Zastanawiałem się nad progresją z serii na serię i zmniejszaniem liczby powtórzeń ale nie wiem czy to ma sens jeśli na razie nie podnoszę aż tak dużo. Robię stałym ciężarem na razie ale chciałem się dopytać o to, którą metodę byście polecili na początek, aby szybko progresować, nabrać siły i aby efekty były najbardziej widoczne.
...
Napisał(a)
Witam,
obecnie trenuję planem push pull robiąc stałym ciężarem i dokładając co tydzień 2,5-3 kg. Kiedyś już coś tam ćwiczyłem ale były to ćwiczenia z wagą własnego ciała, czasem dokładałem sobie ciężar na plecy do pompek czy w nogi do dipów. Niedawno zacząłem z treningami siłowymi i ćwiczeniami typu wyciskanie, przysiady itd. Ćwiczę teraz robiąc stałym ciężarem. Jestem teraz na masie i mam pytanie: jaką w moim przypadku najlepiej zastosować metodę progresji obciążenia? Progresja z serii na serię, regresja, stały ciężar, rampa? Na razie nie mam jakichś dużych wyników siłowych w ćwiczeniach bo dopiero z nimi zacząłem. Zastanawiałem się nad progresją z serii na serię i zmniejszaniem liczby powtórzeń ale nie wiem czy to ma sens jeśli na razie nie podnoszę aż tak dużo. Robię stałym ciężarem na razie ale chciałem się dopytać o to, którą metodę byście polecili na początek, aby szybko progresować, nabrać siły i aby efekty były najbardziej widoczne.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
- Odpowiedni ciężar i metoda progresji na masie
- Metoda progresji na masę - ilość powtórzeń i obciążenie
- Prosze o pomoc w utworzeniu planu pod siłę do podciągania i progresji dla 13 latka :D
- Plan Ćwiczeń dla początkującego(dla mnie) jak ćwiczyć,ile-propozycje i uwagi z waszej
- jakie ćwiczenia dla początkującego nie znalazłem nic dla siebie
- Plan A B dla początkującego dla oceny
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
rion10Z założenia jest w porządku przy czy nie wiem po co zmniejszasz ilość powtórzeń w kolejnych seriach?
Jeśli już operujesz na stałym ciężarze w serii to zachowałbym też stałą liczbę powtórzeń. Jeśli masz np 50kg na sztandze to wykonujesz swoje 3 serie z 10 powtórzeniami w serii. Jeśli Ci się uda wykonać wszystkie powtórzenia to wówczas na kolejnym treningu dokładasz obciążenie i powtarzasz akcję, a jak nie wyrabiasz to powtarzasz ciężar, aż wykonasz założoną ilość powtórzeń. Ważne żeby każdy trening był wyzwaniem.
Tracę siłę i nie mam już siły robic z taką samą ilością powtórzeń jak 1 seria mimo że robię 1s z zapasem :( przerwy między seriami to 1:30 min
...
Napisał(a)
ja robie tak
1 seria 20% obciazenia pare rchow na rozgrzewke
2 seria 40% obciazenia 5 ruchow
3 seria 60% obciaenia 2 powtorzenia
4 seria docelowa 100% obciazenia na 8 ruchow (oznacza to, ze te 100% dotyczy maksa na 8 ruchow, a nie maksa na 1 prawidlowy ruch)
5 seria z olei to zejscie 80% obciazenia z serii 4 i rowniez docelowo okolo 8 ruchow
jak uda sie osiagnac zakladaną liczne powtorzen to dokladasz albo powtorzen albo ruchow.
u mnie taka progresja obecnie leci od pol roku i dolozylem po 20kg w bojach glownych
1 seria 20% obciazenia pare rchow na rozgrzewke
2 seria 40% obciazenia 5 ruchow
3 seria 60% obciaenia 2 powtorzenia
4 seria docelowa 100% obciazenia na 8 ruchow (oznacza to, ze te 100% dotyczy maksa na 8 ruchow, a nie maksa na 1 prawidlowy ruch)
5 seria z olei to zejscie 80% obciazenia z serii 4 i rowniez docelowo okolo 8 ruchow
jak uda sie osiagnac zakladaną liczne powtorzen to dokladasz albo powtorzen albo ruchow.
u mnie taka progresja obecnie leci od pol roku i dolozylem po 20kg w bojach glownych
1
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja [email protected]
...
Napisał(a)
Nie ma jednej najlepszej metody progresji niestety, u każdego może sprawdzić się coś innego. Ale spróbuj to co proponuje TomQ, może akurat się sprawdzi. Jak masz lekkie skrzywienie kręgosłupa, to skup się przede wszystkim na prawidłowej technice, zamiast na największych ciężarach, bo możesz sobie zrobić krzywdę.
1
...
Napisał(a)
Tych metod prowadzenia serii i planowania progresji jest cała masa, a najczęściej się sprawdzają najprostsze metody czyli progresja z serii na serię i z treningu na trening. Zaczynając serie od 50% ciężaru roboczego zaplanowanego na dany trening i na kolejnym treningu mała dokładka. Później ewentualnie lekka zamiana zakresu powtórzeń i można lecieć długo na takim schemacie. Oczywiście sprawa dotyczy początkujących bo u zaawansowanych sprawa ma się zupełnie inaczej i można nieco ciekawsze metody treningowe wprowadzać.
...
Napisał(a)
Bo chciałem teraz właśnie spróbować progres z serii na serię 12-10-8-6. A jakby miało się to do izolacji np. na bica? Tutaj stały czy też dokładać co serię i powtórzenia zmniejszać?
...
Napisał(a)
A i robić 1-2 powtórzenia od upadku? Takim schematem robiłbym np. 50kgx12, 52,5kgx10, 55kgx8, 57,5kgx6.
...
Napisał(a)
Jakieś izolacje mozesz zapiąć maksa i tym robić stałą ilość powtrózeń. Ale jak chcesz to mzoesz i progresować, do upadku jak już chcesz robić to nie każde ćwiczenie
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Na mniejsze partie jak biceps też możesz robić progres, ale wiadomo, że skok ciężaru będzie mniejszy niż w dużych partiach. Natomiast jeśli chodzi o np. klatkę, to gdy powiedzmy wyciskasz max 8x 60kg, to zacznij sobie od np. 30kg i zwiększasz w każdej serii o 10kg. Ale to przykład, musisz sam popróbować trochę. Powtórzeń możesz starać się robić po tyle samo, albo coraz mniej, są różne metody.
1
...
Napisał(a)
Tak sobie czytam i ludzie bardziej polecają rampy. Czy ta piramida co pisałem też może być na masę? Czy właśnie lepiej rampę.
...
Napisał(a)
Jedno i drugie jest dobre, a co będzie lepsze, to już wypróbuj sam i będziesz wiedział, bo nie ma jednej oczywistej odpowiedzi.
1
Polecane artykuły