Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Materac, a regeneracja

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 129

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 11196 Napisanych postów 52059 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Siema, mam pytanie trochę poza typowym treningowym tematem, ale może ktoś miał podobnie.

Ostatnio coraz gorzej się regeneruję po treningach, szczególnie po nogach i plecach. Rano budzę się pospinany, lędźwia jakby zabetonowane. Zacząłem się zastanawiać, czy to nie zwykły materac daje mi po kręgosłupie, bo ma swoje lata i chyba zaczyna się robić lekki dołek.

Miał ktoś tak, że po zmianie materaca albo dorzuceniu toppera poprawiła się regeneracja / mniej bolały plecy?

Jeśli macie jakieś doświadczenia, to dajcie znać — co u Was zadziałało, na co zwracać uwagę. Myślałem też, żeby na próbę wrzucić topper, zamiast od razu kupować nowy materac.

Każda opinia mile widziana.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12528 Napisanych postów 162154 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1241938
Siemka, w mojej opinii łóżko, metarac, to podstawa, aby sen był dobry i spełniał swoją rolę regeneracji.
Wiele osób, które narzekały na poranny ból pleców i słabą regenerację, potwierdziło znaczną poprawę po wymianie starego, zużytego lub niewłaściwie dobranego materaca. Wieloletnie "dołki" to klasyczny problem pogarszający wsparcie dla kręgosłupa. Sam kiedyś spałem wiele lat na narożniku rozkładanym, a później po przejściu na pełnoprawne łóżko sypialniane odczucia były dużo lepsze.

Co do toppera potrafi na chwilę poprawić komfort i nieznacznie wyrównać drobne wady zużytego wyrka, zwłaszcza jeśli potrzebujesz np. zmiękczenia lub dodatkowej warstwy pianki memory. Jeśli poprawa będzie minimalna, to sygnał, że problemem jest sama struktura starego materaca (rdzeń) i trzeba go wymienić.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3052 Napisanych postów 51878 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 351163
Jeżeli masz opcję to idź do salonu, gdzie w doborze materacy i poduszek pomaga fizjoterapeuta.
U mnie się to fajnie sprawdziło, zwłaszcza w przypadku poduszek.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected] / https://healthandfitness.pl/kontakt-trener

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Zdecydowanie to w jaki sposób śpimy, nawet nie tylko ilość godzin snu, ale właśnie wspomniany przez Ciebie materac będzie miał ogromne znaczenie w kwestii regeneracji i tego w jaki sposób czujemy się w ciągu dnia. Poza tym, warto jest pamiętać o tym, że należy go wymieniać co jakiś czas. Materace stają się coraz bardziej miękkie, wraz z ich używaniem. Warto jest w takiej sytuacji wybrać się do sklepu oferującego materace i wypróbować różnego rodzaju stopnie ich twardości. Osobiście lubię twarde i wysypiam się na nich najlepiej.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW Upper Lower - ocena

Następny temat

Siłownia w Gdańsku - jaką wybrać?

swieta
Polecane artykuły