Szacuny
11196
Napisanych postów
52059
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Siema, mam pytanie trochę poza typowym treningowym tematem, ale może ktoś miał podobnie.
Ostatnio coraz gorzej się regeneruję po treningach, szczególnie po nogach i plecach. Rano budzę się pospinany, lędźwia jakby zabetonowane. Zacząłem się zastanawiać, czy to nie zwykły materac daje mi po kręgosłupie, bo ma swoje lata i chyba zaczyna się robić lekki dołek.
Miał ktoś tak, że po zmianie materaca albo dorzuceniu toppera poprawiła się regeneracja / mniej bolały plecy?
Jeśli macie jakieś doświadczenia, to dajcie znać — co u Was zadziałało, na co zwracać uwagę. Myślałem też, żeby na próbę wrzucić topper, zamiast od razu kupować nowy materac.
Szacuny
12528
Napisanych postów
162154
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1241938
Siemka, w mojej opinii łóżko, metarac, to podstawa, aby sen był dobry i spełniał swoją rolę regeneracji.
Wiele osób, które narzekały na poranny ból pleców i słabą regenerację, potwierdziło znaczną poprawę po wymianie starego, zużytego lub niewłaściwie dobranego materaca. Wieloletnie "dołki" to klasyczny problem pogarszający wsparcie dla kręgosłupa. Sam kiedyś spałem wiele lat na narożniku rozkładanym, a później po przejściu na pełnoprawne łóżko sypialniane odczucia były dużo lepsze.
Co do toppera potrafi na chwilę poprawić komfort i nieznacznie wyrównać drobne wady zużytego wyrka, zwłaszcza jeśli potrzebujesz np. zmiękczenia lub dodatkowej warstwy pianki memory. Jeśli poprawa będzie minimalna, to sygnał, że problemem jest sama struktura starego materaca (rdzeń) i trzeba go wymienić.
Szacuny
3052
Napisanych postów
51878
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
351163
Jeżeli masz opcję to idź do salonu, gdzie w doborze materacy i poduszek pomaga fizjoterapeuta. U mnie się to fajnie sprawdziło, zwłaszcza w przypadku poduszek.
Szacuny
6407
Napisanych postów
78873
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772274
Zdecydowanie to w jaki sposób śpimy, nawet nie tylko ilość godzin snu, ale właśnie wspomniany przez Ciebie materac będzie miał ogromne znaczenie w kwestii regeneracji i tego w jaki sposób czujemy się w ciągu dnia. Poza tym, warto jest pamiętać o tym, że należy go wymieniać co jakiś czas. Materace stają się coraz bardziej miękkie, wraz z ich używaniem. Warto jest w takiej sytuacji wybrać się do sklepu oferującego materace i wypróbować różnego rodzaju stopnie ich twardości. Osobiście lubię twarde i wysypiam się na nich najlepiej.