To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Masa - redukcja

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 326

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 11199 Napisanych postów 52071 Wiek 32 lat Na forum 26 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć, od 1.5 miesiąca jestem na redukcji i zbiłem z wagi 83 do 78kg, chce zbić do 72kg i wejść na masę +300 kcal. Wzrost 174 cm, wyliczyłem że powinienem jeść 3250 kcal, aktualnie wcinam 2100. Trening FBW 3-4 razy w tygodniu, 1.5km bieżni co trening oraz w weekendy 3-5km biegania. Proszę powiedzcie jeśli będę chciał wejść na masę to wchodzić od razu na te 3250 kcal czy zacząć od 2800 żeby przyzwyczaić organizm do wyższych kalorii i po tygodniu wskoczyć na te 3250 czy z grubej rury wchodzić od razu na pełna kaloryke? I czy na masie zostawić te bieganie czy zredukować je trochę, jestem z budowy ektomorfikiem
...
Napisał(a)
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 554 Napisanych postów 7115 Wiek 29 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 48606
Jedzenie 2100 kcal u trenującego mężczyzny na tym poziomie aktywności fizycznej wiąże się z dużym ubytkiem nie tylko w zakresie tkanki tłuszczowej, ale także mięśniowej. Niestety deficyt kaloryczny, w którego skutek organizm pozyskuje energię i materiał regeneracyjny/budulcowy ze swojego wnętrza, jest bezlitosny.

Ja wiem, że pokusa jest ogromna i każdy chce osiągać szybkie rezultaty, ale w taki sposób traci się wcześniej zdobywaną masę mięśniową. Jeśli jesteś mężczyzną trenującym naturalnie, to deficyt kalorycznie nie powinien wynosić więcej niż 300 kcal, a spożycie białka przy takiej aktywności co najmniej 2,5 g. Ale to tak na przyszłość...

Natomiast jeśli jesteś ektomorfikiem i nie otłuszczasz się szybko, to nadwyżka też nie powinna wynosić więcej niż 500 kcal, oczywiście, jeśli Twoim celem jest budowanie czystej masy mięśniowej. I tutaj faktycznie możesz dodawać kalorie etapami, by nie zaszokować organizmu od razu na pełne - tak poważne zwiększenie kaloryczności, jaką sobie zakładasz.

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezvidafitness/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6415 Napisanych postów 78949 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772789
Zakończenie cyklu treningowego wyglądać powinno w ten sposób, że w Twoim przypadku z ujemnego bilansu energetycznego wchodzisz na zerowy. Będzie to tzw. diet break. Z kolei w przypadku planu treningowego wprowadzasz strategiczne roztrenowanie. Okres około 1-2 tygodni i będzie będzie wprowadzić docelowy plan treningowy oraz w przypadku takiej potrzeby podbić kalorie o około 300.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Testosteron - nadcisnienie

Następny temat

Impreza pod koniec odbloku PCT

collarose
Polecane artykuły