...
Napisał(a)
Witam robiłem wczoraj martwy ciąg i czuje jakby dół pleców, robiłem martwy drugi raz ale technika nie jest taka zła i zwracam uwagę na te plecy żeby nie było kociego grzbietu. Ćwiczyłem 40kg potem spróbowałem 60kg. To nie jest taki mocny ból tylko tak Jakby czuje ze ćwiczyłem. Powinno boleć? Nie chce zrobić sobie kontuzji.
...
Napisał(a)

Martwy ciąg to obok przysiadu jedno z podstawowych i najbardziej skutecznych ćwiczeń siłowych w asortymencie trenujących osób.
Jednocześnie jedno z trudniejszych technicznie ćwiczeń. W przypadku martwego ciągu musimy zwracać uwagę na bardzo wiele czynników
Do najważniejszych należą:
- utrzymanie naturalnych krzywizn kręgosłupa przez cały czas trwania ćwiczenia
- utrzymanie napiętych mięśni rdzenia
- odpowiednie oddychanie podczas ćwiczenia
- rozpoczęcie ruchu od cofnięcia bioder, martwy ciąg to najprościej pochylenie w biodrach
- dobór odpowiedniej wersji ćwiczenia dla nas (klasyk/sumo)
Gdy jesteś pewny, że Twoja technika jest odpowiednia to teraz trzeba sprawdzić rodzaj bólu jaki towarzyszy po wykonaniu ćwiczenia.
Z racji, że martwy ciąg jest ćwiczeniem globalnym, ale mocno atakującym odcinek lędźwiowy to musimy wyczuć czy towarzyszy nam ból mięśniowy co jest naturalnym efektem treningu, czy ten ból jest kręgosłupa.
Jeśli bolą mięśnie to nie mamy się czym przejmować bo prawidłowa regeneracja szybko poprawi sytuację. Jeśli natomiast odczuwasz ból kręgosłupa to wóczas trzeba zweryfikować technikę ćwiczenia przede wszystkim, a jeśli ból się utrzymuje to zbadać się u lekarza czy fizjoterapeuty.
Film z wykonania martwego ciągu byłby bardzo pomocny.
Polecamy również: Martwy ciąg - niezastąpione ćwiczenie na plecy?
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2020-08-12 10:14:12
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!
16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!
Sprawdź
...
Napisał(a)
Prawdopodobnie to masz zakwasy dołu pleców. Musisz też wiedzieć mniej więcej czy to mięśnie czy kręgosłup ale myślę że to mięśnie obolałe. Albo też po prostu plecy nie przyzwyczajone i boli.
...
Napisał(a)
Po tym co Cię boli nie jesteśmy w stanie ocenić techniki
1
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
I robiłem to ćwiczenie tak naprawdę 2 raz i myśle ze jakieś zakwasy mnie złapały.
Polecane artykuły