SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Martwy ciąg

temat działu:

Aktualności - Sporty Siłowe

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6527

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez p-aR-ker z działu Strongman.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11128 Napisanych postów 51319 Wiek 30 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 57816
Kto mi wyjaśni co to jest martwy ciąg i czemu to takie ryzykowne.

Pzdrawiam

MODI
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 143 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 17951
Byku : przed suplementacją glukozaminy czułem też ból w barkach podczas ich robienia lub wyciskania , a teraz już nie czuje bólu w barkach , tylko jeszcze te nieszczęsne biodro. Więc zwiekszać tak ? Jak tak to jak rozplanowac branie , dotychczas brałem z rana po sniadaniu i po południ po posiłku.
POzdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 4054 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 10579
Martwy ciąg to podniesienie ciężaru z ziemi, pomostu czy podłogi jedynie przy pomocy wyprostu nóg w kolanach i tułowia. Kończysz ciąg, gdy tułów jest wyprostowany, a kolana zablokowane.

Nie jest szkodliwy. W ogóle nie rozumiem skąd wziął się ten pogląd? BArdziej szkodliwe na kręgosłup jest unoszenie sztangi na biceps w staniu przy oszukiwaniu niż trening martwego ciągu. Jeśli w trakcie ciągnięcia sztangi zachowujesz fizjologiczne krzywizny kręgosłupa to ćwiczeni nei jest szkodliwe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
A w ogóle do sięgnij do tematów:

https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=53981 
Pierwsze dwie fotografie to ciąg wykonywany techniką sumo. Trzecia to ciąg klasyczny.

https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=61202 
Robert Szczepański wykonujący martwy ciąg techniką sumo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
W temacie pod adresem https://www.sfd.pl/Topic.asp?topic_id=71572
obszernie omówiłem pracę krążków międzykręgowych w aspekcie zdrowotnym przy ćwiczeniu martwego ciągu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 817 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 20161
Parker ma rację.
Powstał nieprawdziwy mi, iż większość ćwiczeń na mięśnie grzbietu źle obciąża i działa na kręgosłup. Jeżeli takie ćwiczenia jak martwy ciąg są wykonywane prawdidłowo to wzmacniają one ( a nie osłabiają i krzywią kręgosłup ) mięśnie grzbietu, szczególnie jego prostowniki. Zauważ jak wyglądają mięśnie prostowniki grzbietu u trójboistów i od razu zauważysz, żę kręgosłupy zawodników są proste- brak skrzywień bocznych które ą bardzo widoczne. A wejdź do działu Nasze zdjęcia i pooglądaj sobie zdjęcia początkujących ćwiczących w pozach tyłem to zobaczysz co to znaczy skolioza.
Ja sam miałem dość sporą skoliozę ( wykryta wieku 15 lat ) i ortopeda zalecił mi " gimnastykę korekcyjną " Gdybym go posłuchał, to pewnie miałbym problem ze wstaniem od kompa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrowienia z Legnicy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 3448 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57050
... ja tylko pragne podkreslic slowa "jezeli jest wykonywany PRAWIDLOWO to nie jest szkodliwy" - w przeciwnym wypadku mozesz sie bardzo zdziwic robiac w pozniejszym czasie rentgen kregoslupa ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11128 Napisanych postów 51319 Wiek 30 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 57816
a macie trujboiste w bez koszulki?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Zgadza się! obejrzyj zdjęcia Przema - ma b. dobrze rozwinięte mm. grzbietu. W dziale Nasze Zdjęcia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
thx
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 817 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 20161
Dzięki Parker.
Pierwszy raz ktos na moim przykładzie pokazuje mięśnie prostowniki grzbietu.
Mój kolega ( którego na pewno znasz ) Tomek T. z Kielc( dla niewtajemniczonych wicemistrz Europy juniorów z Czerkas na Ukrainie ), jak razem studiowalismy miał takie prostowniki, że można było włożyć kciuk i przykrywał go mięśniami.
A tak swoja drogą Parker to mógłbyś kiedyś zapodać jakieś swoje zdjęcia!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1198 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 8670

a oto i mój prostownik
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

RYZYKO W TRÓJBOJU

Następny temat

Kregoslup?

WHEY premium