SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Martwy ciąg

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1184

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11083 Napisanych postów 51085 Wiek 29 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 57816
Jaka jest różnica między odkładaniem sztangi podczas robienia mc a trzymania jej minimalnie nad poziomem podłogi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 8505 Napisanych postów 81787 Wiek 47 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 691884
Witam ,No wiec same słowo „martwy” odnosi się do pozycji, jaką przed rozpoczęciem kolejnego powtórzenia powinien przyjąć ciężar. Każde z nich rozpoczynasz od podniesienia „martwego” (nieruchomego, leżącego na ziemi) obciążenia, aby wygenerować jak największą siłę. Nie odkładanie sztangi po wykonaniu powtórzenia jest błędem – obniża efektywność ćwiczenia.
Aby wykonać martwy ciąg poprawnie, ustabilizuj kręgosłup i napnij mięśnie (zwłaszcza pośladków – pozwoli ci to wykonać równoczesny ruch mięśniami pleców i bioder). Sztanga powinna znajdować się na podłodze, tuż przed tobą. W trakcie wykonywania ćwiczenia pod żadnym pozorem nie zaokrąglaj pleców – kręgosłup musi pozostać prosty zarówno na odcinku szyjnym, lędźwiowym i piersiowym.
Odciągnij barki w tył, równocześnie kierując ramiona na zewnątrz. Weź głęboki oddech i wypychając uda do tyłu zegnij się w biodrach – tak, aby swobodnie chwycić sztangę. Złap ją oburącz na szerokość nóg. Powoli odciąż mięśnie ud i pośladków. Pilnując prostych pleców, podnieś sztangę do góry tak, aby cały czas znajdowała się możliwie blisko ciała.Tutaj również musisz pamiętać że biodra i kolana powinny prostować się równocześnie.
Polecamy również: Jak poprawić martwy ciąg? Jakie mięśnie pracują w martwym ciągu?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!

16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sposoby na wzrost

Sztos