...
Napisał(a)
O malto mi chodzilo. Wezme worek 10 kilo ale dopiero po wakacjach bo teraz wyjezdzam
...
Napisał(a)
Napisałem ci na gg odezwij sie moj nr gg masz w moim profilu. Ok da się załatwic tylko ja też będe po wakacjach chyba bo na wakacje wyjade chyba do Belgii ale jeszcze zobacze
Masa rośnie w miarę jedzenia :D
...
Napisał(a)
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem (od kilku do kilkudziesięciu) cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje ona w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej pozyskiwana jest z cykorii.
Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Jej indeks glikemiczny wynosi 14, a kaloryczność 1.6 kcal/g, co znaczy, że bez problemów mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.
Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, nie bez powodu określa się je mianem "probiotyków" (z greki - „wspierających życie”). A oto ich najważniejsze funkcje:
Chronią nasze jelito przed infekcjami spowodowanymi przez patogenne mikroorganizmy (np. bakterie gnilne), obniżając współczynnik ph jelita, m. in. za pomocą kwasu mlekowego i produkując naturalne antybiotyki - działające też na grzyby i wirusy. Wpływają korzystnie na system immunologiczny jelita, stopień przepływu krwi przez błonę śluzową czy czynności lokalnego układu nerwowego. Poprzez wpływ na metabolizm cholesterolu jako prekursora hormonów płciowych zapobiegają ich niedoborom. Kolejne korzyści z substancji wydzielanych przez pożyteczne bakterie to ochrona przed rakiem lub zapaleniem jelita grubego, zwiększenie wchłaniania takich kluczowych mikroelementów jak wapń, magnez, cynk czy żelazo, co oznacza zwiększoną ochronę przed osteoporozą.
Probiotyczne bakterie pomagają także w usuwaniu promieniotwórczego strontu z naszego organizmu i neutralizują znaczną część toksyn pokarmowych (dzięki czemu nasza wątroba jest mniej obciążona). Wpływają też na zmniejszenie wydalania azotu przez nerki oraz obniżają produkcję amoniaku w jelitach.
Następną korzyścią są wytwarzane przez te bakterie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, na przykład octowy czy propionowy. Oprócz osłaniania śluzówki jelita wpływają one na metabolizm glukozy, obniżając jej poziom we krwi, a także na metabolizm tłuszczów - z takim samym skutkiem. Są też regulatorem wzrostu oraz głównym źródłem energii dla komórek nabłonkowych okrężnicy.
Z badań naukowych wynika, że około 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Inulina uważana jest także za rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiążąc duże ilości wody zwiększa ilość treści pokarmowej obniżając jednocześnie jej kaloryczność.
Teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie. Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem przeczyszczającym, zwłaszcza dla "nieprzyzwyczajonych" jelit.
źródłó i więcej informacji tutaj http://www.xorceria.com/ogloszenia/inulina_naturalny_prebiotyk.html
Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Jej indeks glikemiczny wynosi 14, a kaloryczność 1.6 kcal/g, co znaczy, że bez problemów mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.
Inulina jest przede wszystkim prebiotykiem. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, nie bez powodu określa się je mianem "probiotyków" (z greki - „wspierających życie”). A oto ich najważniejsze funkcje:
Chronią nasze jelito przed infekcjami spowodowanymi przez patogenne mikroorganizmy (np. bakterie gnilne), obniżając współczynnik ph jelita, m. in. za pomocą kwasu mlekowego i produkując naturalne antybiotyki - działające też na grzyby i wirusy. Wpływają korzystnie na system immunologiczny jelita, stopień przepływu krwi przez błonę śluzową czy czynności lokalnego układu nerwowego. Poprzez wpływ na metabolizm cholesterolu jako prekursora hormonów płciowych zapobiegają ich niedoborom. Kolejne korzyści z substancji wydzielanych przez pożyteczne bakterie to ochrona przed rakiem lub zapaleniem jelita grubego, zwiększenie wchłaniania takich kluczowych mikroelementów jak wapń, magnez, cynk czy żelazo, co oznacza zwiększoną ochronę przed osteoporozą.
Probiotyczne bakterie pomagają także w usuwaniu promieniotwórczego strontu z naszego organizmu i neutralizują znaczną część toksyn pokarmowych (dzięki czemu nasza wątroba jest mniej obciążona). Wpływają też na zmniejszenie wydalania azotu przez nerki oraz obniżają produkcję amoniaku w jelitach.
Następną korzyścią są wytwarzane przez te bakterie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, na przykład octowy czy propionowy. Oprócz osłaniania śluzówki jelita wpływają one na metabolizm glukozy, obniżając jej poziom we krwi, a także na metabolizm tłuszczów - z takim samym skutkiem. Są też regulatorem wzrostu oraz głównym źródłem energii dla komórek nabłonkowych okrężnicy.
Z badań naukowych wynika, że około 40% masy inuliny przekształca się w biomasę bakterii. Inulina uważana jest także za rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiążąc duże ilości wody zwiększa ilość treści pokarmowej obniżając jednocześnie jej kaloryczność.
Teoretycznie nie istnieją ograniczenia w spożyciu inuliny, jednak niektóre kraje UE zalecają spożywanie do 20g inuliny dziennie. Jest to spowodowane możliwym lekkim działaniem przeczyszczającym, zwłaszcza dla "nieprzyzwyczajonych" jelit.
źródłó i więcej informacji tutaj http://www.xorceria.com/ogloszenia/inulina_naturalny_prebiotyk.html
Masa rośnie w miarę jedzenia :D
...
Napisał(a)
Ogólnie malto średniłancuchowe jest takie delikatnie słodkie w smaku przy powiedzmy 50g /500 wody
...
Napisał(a)
nic nie pomyliłeś ?
maltodekstryna ma raczej wysoki indeks glikemiczny,
takie przynajmniej mam informacje.
sprawdz ew podaj jakies zrodlo.
sam uzywam malto i jest oka.
jak mi braknie i bedziesz mial cos ciekawego w ofercie to moze wezme.
zdr.
maltodekstryna ma raczej wysoki indeks glikemiczny,
takie przynajmniej mam informacje.
sprawdz ew podaj jakies zrodlo.
sam uzywam malto i jest oka.
jak mi braknie i bedziesz mial cos ciekawego w ofercie to moze wezme.
zdr.
...
Napisał(a)
Ja się nic a nic nie pomyliłem w przeciwieństwie do ciebie U góry jest napisane o inulinie a nie o maltodekstrynie! Czytaj dokładniej. A maltodekstryna ma wysoki poziom glikemiczny.
Masa rośnie w miarę jedzenia :D
...
Napisał(a)
Zbieram zamówienie na Dextroze(glukoza), Maltodekstryne z kukurydzy sredniocukszoną, albumine z jaj i inuline.W zależności od zainteresowania zamówie te produkty. Jest ktoś chętny??????
Ceny produktów:
Dextroza 6.8zł/kg
Maltodekstryna 7.2zł/kg
albumina 45zł/kg
inulina 17,5zł/kg
proszę osoby zainteresowane o kontak!
Ceny produktów:
Dextroza 6.8zł/kg
Maltodekstryna 7.2zł/kg
albumina 45zł/kg
inulina 17,5zł/kg
proszę osoby zainteresowane o kontak!
Masa rośnie w miarę jedzenia :D
Poprzedni temat
SPRZEDAM T-SHIRTY 2 UŻYWANE i 1 NOWY
Następny temat
SPRZEDAM ODZYWKE NITROX
Polecane artykuły