SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Makroskładniki

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 831

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hej, mam pyatnie odnośnie makroskładników,
mam 16 lat, 54 kg, 170 wzrotu i zależmy mi przede wszystkim nie na utracie kilogramów, ale na utracie tkanki tłuszczowej, której nie mam sporo, ale jednak jest, wiec chciałabym ją maksymalnie zredukować i uwydatnić mięśnie. Dużo ćwiczę, 4 razy w tyg cardio i 6 razy w tygodniu treningi siłowe. Zapotrzebowanie obliczyłam na około 2000 kalorii, ale mam problem z makro, część źródeł podaje że weglowodany nie powinny przekraczać 3g na kg ciała, białka 2g, a tłuszcz 1g, jednak kiedy się do tego stosuje, wychodzi mi dużo mniej kalorii, niż powinnam jeść. Chciałabym wiedzieć czy weglowodany rzczywoście nie powinny przkraczać 3g, a jeśli tak to dlaczego z makroskładników wychodzi mi mniej niż powinnam jeść.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Inezz96 Mistrzyni Polski Administrator
Ekspert
Szacuny 550 Napisanych postów 4417 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 42906
To bardzo dobrze, że w tym wieku dbasz o swoją sylwetkę i o poziom tkanki tłuszczowej. Jesteś jednak młoda i dlatego w kontekście diety należy zachować duzą ostrożność. 2000 kcal wydaje się ok, jednak powinnaś wiedzieć na przyszłość, że zbyt mocne obniżenie kalorii i długotrwały ujemny bilans kaloryczny nie służy zdrowiu ani estetyce sylwetki. Dlatego istotny jest umiar i rozsądek.

Objętość treningowa, którą wykonujesz jest dość spora (siłownia i kardio) i wcale nie jest konieczna na aż tak dużym poziomie. Oczywiście jeśli Twoim celem jest sylwetka, a nie ogólna sprawność i poprawa wyników sportowych.

A teraz co do samych obliczeń. Skoncentruj się przede wszystkim na kaloriach, a w drugiej kolejności na poziomie białka w diecie. Tłuszcz utrzymuj na poziomie 1-1,5 g na każdy kilogram masy ciała, a ilością węglowodanów dopełniaj kalorie. Węglowodany niech stanowią całą resztę i nie koncentruj się aż tak na ich ilości. Traktuj je jako pozostałość potrzebną do uzyskania tych 2000 kcal.

Natomiast skoncentruj się na jakości pożywienia, bo kalorie to jedno, a ich źródło i poziom przetworzenia to kolejna sprawa. Zdarza się tak, że jedząc 2000 kcal z nieprzetworzonej żywność będziesz redukowała tkankę tłuszczową, a jedząc nawet odrobinę mniej kalorii, ale pochodzących z fatalnych źródeł poziom Twojej tkanki tłuszczowej może wzrastać.

Polecamy również: Czy kalorie są sobie równe? Czy szybko tyjemy od wysoko przetworzonych pokarmów?


Pamiętaj, że świetnym sposobem na uzupełnienie białka w diecie jest także odżywka białkowa. Ja polecam WPI.

Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Smak białka

Następny temat

Śniadanie

WHEY premium