Zniecierpliwiony biernością Paulo Costy, Luke Rockhold nie może się doczekać walki o tytuł UFC: „Chcę dostać się do Izzy'ego”
Luke Rockhold nie ma już cierpliwości. Były mistrz wagi średniej UFC, Rockhold nie rywalizował od przegranej z Janem Błachowiczem w lipcu 2019 roku. Podczas gdy kontuzje opóźniły jego powrót, Rockhold był gotowy do działania od tygodni.
Dlaczego więc jeszcze nie walczył? Rockhold (16-5 MMA, 9-4 UFC) przekierowuje takie pytania w kierunku byłego pretendenta do tytułu wagi średniej
Paulo Costy (28-9 MMA, 11-6 UFC). Według Rockholda, pojedynek między nimi jest możliwy, ale Costa z nieznanych powodów gra na zwłokę.
Luke Rockhold"Jestem zirytowany" - powiedział Rockhold w środę w programie The MMA Hour. "Facet mówi, że chce zrobić wagę. Chce zrobić 185 funtów. Chce walki w wadze średniej. UFC chce walki w wadze średniej. Ja się na to godzę. Moi menadżerowie tego chcą. Ja tego chcę. Jestem gotowy do walki. On tylko wymyśla wymówki i zaczyna tchórzyć. Nie wiem dokładnie, co się dzieje, ale jestem po prostu gotowy. Trenuję codziennie, przez cały dzień. Nic mnie teraz nie powstrzymuje. ... Do dzieła. Podpisz tę pieprzoną walkę. Dlaczego Paulo Costa się boi i nie wysyła tego pieprzonego kontraktu? Jest tam kontrakt. Jest na ciebie gotowy."
Niektórzy mogą uważać, że Costa jest dla niego złym zestawieniem, ale Rockhold ma wątpliwości. Równie mocno napędza go wiara w to, że Costa nadużywa środków wspomagających, co Rockhold otwarcie krytykował w przeszłości.
Luke Rockhold"On usprawiedliwia się na prawo i lewo" - powiedział Rockhold. "Dwukrotnie nie zrobił wagi do tej walki i usprawiedliwia się, że nie zgodził się na tę walkę z powodu problemów z wagą, które na niego nakładają. Z tymi wszystkimi zasadami jest tak, że nie chcesz zrobić wagi. Chcesz się tylko usprawiedliwiać. Jesteś pie**ną suką, kiedy przychodzi co do czego. Twoje sterydy już nie działają, a ty dałeś się złapać. Szukasz drogi ucieczki. On zawsze potrzebował pomocy, niezależnie od tego, w jaki sposób. To oczywiste. Więc, ku**a, pokaż się. Pokaż się i wyjdź. Zróbmy to, ku**a".
Wkrótce po komentarzach Rockholda, jego potencjalny rywal odpowiedział serią tweetów, w których żartował z oskarżeń o sterydy i nazwał Rockholda "starym" i "kruchym".
Jeśli Costa nie będzie następny, Rockhold wymienił Darrena Tilla i Jacka Hermanssona jako inne pojedynki, o które będzie się starał. Jest nawet gotów pojechać do Wielkiej Brytanii, aby doprowadzić do tych walk.
38-letni Rockhold w ostatnich latach otwarcie przejawiał dynamiczne uczucia w stosunku do walk. Zdradził jednak, że jego ostatnie skupienie się na rywalizacji poszło fantastycznie. Zdrowy i zmotywowany, Rockhold zaimponował nawet samemu sobie.
Luke Rockhold"Szczerze mówiąc, nie wiedziałem, w jakim stanie jest moje ciało. Wziąłem się za siebie przez ostatnie sześć tygodni. Nie wypiłem ani kropli alkoholu. Trenowałem każdego dnia. Ustawiłem ciało i umysł tam, gdzie trzeba. Stawiam się w najtrudniejszych sytuacjach z najlepszymi zawodnikami, jak na przykład na obozie, i upewniam się, że nadal mam (ten ogień). I wciąż to mam. Czuję się cholernie dobrze. Jestem teraz w takiej pozycji, że jestem gotowy do walki. Dokonałem wyboru i potrzebuję tylko przeciwnika. Potrzebuję partnera do tańca".
Minęło już trochę czasu odkąd Rockhold wygrał walkę, choć brak aktywności jest być może największym wkładem w jego posuchę zwycięstw. Wyleczony fizycznie, Rockhold chce, aby fani i widzowie wiedzieli, że znów poważnie myśli o swojej karierze. Jego celem jest pas, a mistrz wagi średniej UFC Israel Adesanya (22-1 MMA, 11-1 UFC) jest człowiekiem, z którym może się o niego bić.
Luke Rockhold"Wiem, że kiedy jestem w najlepszej formie, nikt nie jest w stanie mnie pokonać. Zamierzam znaleźć tę przestrzeń. Poświęciłem temu wszystko. Poświęciłem temu czas. W pewnym sensie straciłem ten głód. To wróciło. Zdecydowanie go mam. Chcę zrobić jeden rajd. To jest to. Albo to zrobię, albo odejdę na pieprzonej tarczy. To jest mój ostatni bieg i nie zamierzam niczego zostawiać na potem.
Wracam, żeby pokazać, że jestem pretendentem do tytułu. Nadal mogę rywalizować z najlepszymi. Chcę dopaść Izzy'ego. To jest to, czego chcę. Jaki jest więc pieprzony sens, żeby walczyć w wadze 205 funtów i mówić, że to walka w wadze 185 funtów? Po prostu nie ma sensu."