SFD - po prostu najlepsze ceny! RABATY DO 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Liczenie kcal, czy zmiana nawyków żywieniowych?

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2025

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 329
Witam.
Otóż mam rozkmine od pewnego czasu.
Czy jesli liczycie te "kalorie" to czy będziecie tak do końca życia np liczyc je i być na tej diecie czy np zmienic nawyki żywieniowe i zobaczyć jaki byłby efekt po zmianach nawyków.
Więc co jest lepsze Dieta czy zmiana nawyków żywieniowych-wiadomo że każdy chce mieć super sylwetkę itp ale żeby poprostu się "tym bawic" I mieć zadowalająca sylwetkę.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 172 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 7472
Ja przez 3 miesiące zapisywałem i analizowałem skrupulatnie co jadłem, ile ma kcal i białka. Teraz nie prowadzę dzienniczka żywieniowego ale czytam etykiety i staram się jeść wartościowe posiłki, bogate w białko i mniej kaloryczne. Zmieniłem moje nawyki żywieniowe w tym że jem więcej warzyw i owoców oraz pije więcej wody. Jem mniej chleba i ograniczyłem słodycze i cukier. Ważę się co tydzień o sprawdzam czy waga idzie w dół. Jeśli nie ograniczam jedzenie i robię więcej spontanicznej aktywności (kroki i rowerek stacjonarny).
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 329
I myslisz że mniej teraz jesz czy tam mniej więcej jesteś na tym "zerze"-
Ja chcę wlasnie już nieliczyc tych kalorii-zdrowo jesc i poprostu Niemiec tego burdelu że zjem za dużo i takiego wyrzutu że coś zjadłem nie teges...-da się tak?
...
Napisał(a)
gokuson TEAM SFD Administrator
Specjalista
Szacuny 65 Napisanych postów 9083 Wiek 42 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 121980
Do czego służy liczenie kcal?

- Uczy jak wygląda Twój realny bilans energetyczny.
- Daje kontrolę w okresie redukcji lub masy.
- Pomaga zrozumieć swoje reakcje na jedzenie (co syci, po czym masz głód itd.).

Liczenie kalorii jest dobrym narzędziem edukacyjnym, ale nie jest czymś, co trzeba robić całe życie. Docelowo najskuteczniejsze jest oparcie się na stabilnych nawykach żywieniowych, które pozwalają utrzymać sylwetkę bez stresu i ciągłego ważenia jedzenia. Da się jeść zdrowo, intuicyjnie i nie mieć wyrzutów, jeśli wcześniej zbudujesz podstawową świadomość kaloryczną. Kiedy rozumiesz, co Cię syci i jakie porcje są dla Ciebie odpowiednie, możesz odejść od liczenia i nadal trzymać formę. To właśnie połączenie wiedzy i nawyków daje trwały efekt bez „burdelu” w głowie.

Certyfikowany dietetyk i trener personalny
Najlepsze odżywki i suplementy -> http://sklep.sfd.pl

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6374 Napisanych postów 79314 Wiek 42 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 774949
Zmiana nawyków żywieniowych z reguły jest zalecana jako początkowy etap zmiany swojej diety. Szczególnie dla osób mocno początkujących, które odżywiały się do tej pory zupełnie inaczej i nie były aktywne fizycznie. Zamiarem tego jest stopniowe wprowadzenie zmian w tym kierunku. Po zmianie nawyków żywieniowych, o ile osoba ta chce uzyskać lepsze efekty w kierunku pracy nad sylwetką, zdecydowanie warto jest trzymać się założeń kalorii, składników odżywczych i jakości spożywanych produktów. Odwrotnie może się sprawdzić ewentualnie u osób doświadczonych, które potrafią to policzyć w głównie.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Końcówka redukcji pod sesję zdjęciową

Następny temat

Redukcji tkanki tłuszczowej - porady

electro
Polecane artykuły