100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU
Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.
Sprawdź

Pozdrawiam
http://wicek-lampy.cba.pl/
"profesjonalna" naprawa
Odłóż lepiej cykl kreatynowy i ostry plan cwiczen o tydzien i potrenuj jeszcze malymi ciezarami. Obserwuj jak zachowuje się ten ból, kiedy sie najbardziej nasila a kiedy go nie odczuwasz. Czy jakies cwiczenia szczegolnie go wzmagaja.
"ludzie normalni dostosowuja sie do rzeczywistosci,
ludzie nienormalni dostosowuja rzeczywistosc do siebie,
dlatego postep zalezy od ludzi nienormalnych"
Zastanów sie czy robisz cwiczenie poprawnie technicznie (to kiedy CIe bark boli). Przeskakiwanie podczas wyciskania hantli jest prawdopodobnie spowodowany słabą stabilizacją barku przez mięśnie jednostawowe. Sprobuj przestawic sie na cwiczenia wymagajace mniejszej pracy miesni stabilizujacych czyli wyciskanie na maszynie lub wyciskania sztangi zza głowy.
Jesli w tych cwiczeniach w barku nie bedzie bolu to masz juz odpowiedz, ze problemem u Ciebie jest stabilizacja tego stawu.
Wylacz tez poki co cwiczenia złożone w różnych plaszczyznach (wszedzie gdzie zgieciu w barku towarzyszy jego rotacja) i przerzuc sie poki co na cwiczenia izolowane.
Poćwicz tak troche i zobacz co sie bedzie dzialo.
1. zlej stabilizacji przez mięśnie
2. zbyt plytkiej panewce w wyniku czego glowka k.ramiennej wyskakuje z stawu
3. zmianach na powierzchniach stawowych
Jesli nadal bedzie Ci przeskakiwac to poszedlbym na twoim miejscu do lekarza ortopedy na zdjecie RTG lub zrobil samemu zdjecie RTG i powędrowal z nim do terapeuty manualnego.
Osobiscie jestem bardziej sklonny do tego drugiego rozwiazania.
Quibo jak jest na fizjo ?? który rok robisz ? mozesz cokowliek napisac jak wyglądają studia, czy jest sie trudno utrzymac itd. bo interesuje mnie ten temat.
z góry dzieki
"profesjonalna" naprawa
Wiec studiuje na AWF Katowice. Teraz jestem na 5 roku i na poczatku lipca mam nadzieje szczesliwie sie obronic i moc juz miec przed nazwiskiem trzy literki mgr .
Co do samych studiow... ja trafilem na ten kierunek przypadkowo, po prostu chcialem isc tam gdzie sie ma doczynienia z sportem a kierunek wychowanie fizyczne malo mnie interesowal wiec wybralem fizjoterapie. Juz po 1 semestrze ta specjalizacja bardzo mnie zainteresowala i teraz jestem z wyboru strasznie zadowolony. Wbrew stereotypom na AWF-ie trzeba sie uczyc.
Jesli chodzi o fizjoterapie to ciezko sie jest dostac (6-7 ludzi na 1 miejsce) ale utrzymanie sie nie jest juz takie trudn. Z 110 osob jakie byly na poczatku teraz zostalo okolo 75 ludzików wiec odsiew w porownaniu z Polibudą jest serio maly. Wiec jesli sie chce to utrzymanie nie jest az tak trudne.
Podczas tych 5 lat najciezej bedzie pewnie Ci przejsc anatomie i fizjologie. Sa to bardzo obszerne przedmioty gdzie trzeba duzo zapamietywac (po polsku i łacinie) ale systematyczne uczenie sie zaprocentuje na kolejnych latach. Duzo osob tez narzeka na fizykoterapie i kinezyterapie, ze sa trudne ale mi one akurat poszly jak splatka i bylem nawet zwolniony z egzaminow.
Na fizjoterapii nauczysz sie wiec wielu informacji o fizycznej sferze naszego organizmu, metod rehabilitacji po najwazniejszych urazach, chorobach ukladowych itd.
Na AWF Katowice na 3 roku mozesz wybrac sobie specjalizacje (niestety platna). Ja wzialem sobie obydwa możliwe:
- przygotowanie pedagogiczne (dzieki czemu moge prowadzic rehabilitacje z dziecmi, prowadzic zajecia w szkolach itd)
- instruktora odnowy biologicznej i masażu
Super są przedmioty sportowe lub typowe dla tego kierunku np.wspinaczka, aktywna rehabilitacja (gdzie uczymy sie jezdzic na wozkach inwalidzkich, gramy w gry dla niepelnosprawnych itd) lub ergonomia (uczysz sie jak najekonomiczniej i najbezpieczniej dla naszego organizmu wykonywac ruchy, podnosic ciezary itd)
Jak masz jakies konkretne pytania to chetnie odpowiem.

u mnie z dostaniem sie bedzie gorzej, 15 osó na jedno miejsce. hmm przeczytalem cale i szczerze mówiąc nie wydaje mi sie zeby bylo tak zle sie utrzymac

Pozdrawiam

"profesjonalna" naprawa