Kurczaków duszonych już trochę było. To moja propozycja.
- mięso z kurczaka (wszystkie części)
- marchew, pietruszka, seler, por, cebula
- sól, kostka rosołowa, papryka, majeranek, ziele angielskie
- smalec
Najlepiej przyrządzać w garnku teflonowym.
Sporą włoszczyznę zetrzeć, cebulę i por poszatkować. Umyte części kurczaka obsmażyć lekko z obu stron na łyżce smalcu. Przyprawić. Obsypać cebulą a następnie resztą warzyw. Zalać gorącą wodą do połowy warzyw i dusić 45min. Nie mieszać.
Uważam, że najlepiej przyprawić kostką albo jakąś vegetą, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim, klasycznie.
Można zrobić od razu różne części kurczaka, np. piersi okołotreningowo a jakieś tam udka na inne posiłki. Ja zrobiłem 600g piersi, 1 udko, 3 skrzydełka co mam akurat na 2 dni.