TNIEMY CENY NA MAXA! RABATY DO -80%! SPRAWDŹ
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Kuracja DHEA, jakie badania wykonac przed i po?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 585

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 1373 Wiek 47 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 31181
Witam.
Mam 47 lat od 10 lat nieprzerwanie trenuje na siłowni, od pół roku również boks, oczywiście amatorsko głównie ze względu na dobre kardio.
Od jakiś 2 lat zacząłem odczuwać znaczenie i spadek sily i na siłowni i na rowerze i w górach.
Mam też wahania nastrojów, jestem bardziej agresywny by potem mieć załamanie nastroju i brak pewności siebie.
Jedynie libido i sprawność w pościeli jest na tym samym poziomie co w wieku 20 lat.
Inaczej podejrzewał bym obniżony poziom testosteronu, choć i tak nic pewnego że tak nie jest.
Zrobiłem badania 40+ i byłem z tym u lekarza, wyniki rewelacja, ale dostałem jeszcze zlecenie na tarczycę bo nie miałem tego w pakiecie, a opowiedziałem o moich problemach, poprosilem też na zapas o skierowanie do androlog, dostałem bez problemu, jednak lakarka zaproponowała również udać się do psychiatry.
Powiedziała
"nie o to chodzi by robić z Pana wariata, ale psychiatra pomoże radzić sobie ze stanami emocjonalnym" ( sugerowała że nauczy mnie mieć wyj**ane na coś co mnie wkurza) bo może to być początek nerwicy.
Rozmawiałem w pracy z kolegami i ich doświadczeniami, potem poczytałem trochę o mężczyznach którzy mają udokumentowany niski testosteron i ich wizytach u lekarzy którzy powinni to leczyć, powinni, bo nie leczą.
Wiemy jak zacofanych mamy lekarzy w niektórych dziedzinach, a zwłaszcza leczeniu hormonalny mężczyzn, kobiety są w tej dziedzinie uważane za święte i słusznie leczone, mam przykład żony u ginekologa, wręcz się narzucają co by chciała na co receptę (ejj może ona załatwi mi teścia , mężczyzna z tymi problemami to odpad społeczny, a jak chce się leczyć to patrzą na niego jak na zboczenia, który poziom testosteronu chce podnieć tylko dlatego by gwałcić wszystko co mu wpadnie w ręce.
Podsumowując, z NFZ nie mam szans na rzetelna wizytę i poradę, a wrywatnie trzeba wydać kilkaset złotych za każdą, co na 99% i tak nic nie da, bo skoczy się na głupiej gadce o diecie, stylu życia itp.
Mówię głupiej bo ja już prowadzę zdrowy aktywny styl życia od 10 lat, bez używek i alkoholu, śpiac po 7-8 h na dobę, biore ZMA, D3 Mk7, Melatoninę z szafranem, Żeń szeń + guarana, kreatyna i tauryna, Cytruline, Ashwagande brałem kilka razy po 6 miesięcy i nic nie odczułem.
Na tych forach/blogach wyczytałem że mężczyźni (kobiety również) ratują się DHEA i są zadowoleni z tej suplementacji.
Głównie jeśli chodzi o samopoczucie i nastawienie do życia, ale również, zwłaszcza mężczyźni zgłaszają wzrost siły, a kobiety że dopiero ten suplement pomógł z terapii i zapłodnieniu In vitro.
Dlatego również postanowiłem spróbować, chciałbym abym nie odczuł tylko efektu placebo, ale miał na to niepodważalne dowody w postaci wyników, które również chciałbym tutaj zamieścić aby inny skorzystali.
Dlatego zmierzają do brzegu proszę o poradę jakie badania wykonać przed suplementacją?
Mam skierowania na tarczycę, co dobrać?
Na pewno myślę że testosteron, ale który, całkowity czy uwolniony?
6 lat temu robiłem całkowity i miałem 17,32
A Estrogen 26,26

Czy badanie DHEA też warto wykonać?
Której fimy i jakie dawki DHEA polecacie.

Zmieniony przez - OTTO w dniu 2025-03-02 12:59:33

Zmieniony przez - OTTO w dniu 2025-03-02 13:07:50
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 1373 Wiek 47 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 31181
Biorę od 2 tyg po 50 mg, kiedy spodziewać się jakiś efektów?
Bo nie wiem czy zwiększać do 100 mg?
Czy jeszcze czas?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9141 Napisanych postów 83436 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705436
Zrób całkowity , LH , fsh , estradiol , prolaktyna . Dodatkowo musisz wiedzieć że w większości przypadków problem leży właśnie w głowie .

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Masz na myśli stany emocjonalne, czy również to że czuję wyraźny spadek sily i ogólnej formy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
A może dorzucić kortyzol?
Bo czytam dużo i DHEA go obniża.
No i badanie samego DHEA nie byłoby tu kluczowe?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9141 Napisanych postów 83436 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705436
Kortyzol będzie Ci skakał cały czas w ciągu dnia , te badanie i tak nic nie wniesie . Lepiej działać profilaktycznie żeby go utrzymywać nisko

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Ok a co z badaniem poziomu DHEA?
Bo sprawdziłem i jeat takie, drogie bo 80 zł ale jest.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szkoda kasy
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Ok dzięki za pomoc.
Myślę zacząć od dawki 50 mg do śniadania, tylko że śniadanie jem dopiero o godz 10:00.
Nie za późno na ten specyfik?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Może być , potem zwiększ do 100 mg

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Taki właśnie mam zamiar, tylko czy wszystko w tej jednak porcji powiedzmy o 10 czy druga dać popołudniu lub do kolacji?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Wszystko rano
1

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Regeneracja mięśni - porady

Następny temat

Cytrulina - jak i z czym stosować?

Whey dubajska czekolada
Polecane artykuły