SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kung Fu w Nowym Saczu?

temat działu:

Baza klubów Sztuk Walki

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4319

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 109
Witam
Chcialbym sie dowiedziec czy w okolicach Nowego Sącza jest mozliwosc nauki Kung Fu? Czy to w formie szkoly czy prywatnie
Z gory dzieki :]
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Cavior Bushido24.pl
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 7168 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 46566
Którego z 2000 styli KF?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Pytam czy istnieje taka mozliwosc w jakiejkolwiek formie -_- Tak wiem ze Kung Fu to jedynie przypisana nazwa do wielu technik jednak chcialbym wiedziec jak sprawa ma sie w tej okolicy? Nie mam na oku konkretnego stylu poki co -_-

Zmieniony przez - japata w dniu 2008-05-05 18:53:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Cavior Bushido24.pl
Znawca
Tak wiem ze Kung Fu to jedynie przypisana nazwa do wielu technik

Nie TECHNIK tylko STYLI. "Kung fu" znaczy tyle co "perfekcja"-można być "perfekcyjnym" w walce, w tańcu czy w parzeniu herbaty. Ogólna nazwa na style chińskie to Wushu ("sztuki wojenne"). Styli Wushu jest w cholerę-niektóre różnią się od siebie tak jak zapasy od Muay Thai. Pomyśl:

1. w jakim celu chcesz trenować? (rekreacja, walka w turniejach, samoobrona, "wschodni klimat"?)

2. jaka formuła walki bardziej Ci pasuje (ciosy/kopnięcia czy rzuty/chwyty)?

Tradycyjne KF nie należy do styli uważanych za skuteczne-więc jeśli chcesz się nauczyć "czegoś konkretnego"-to lepiej przemyśl, czy aby na pewno chcesz je trenować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Dobrze wiec zdaje sie na Twoja wiedze :P Co "skutecznego i efektywnego" mozna trenowac w mojej okolicy? :P Chodzi mi o cos po pierwsze sluzacego samoobronie z dalszej kolejnosci o cos hmm mozna powiedziec co ladnie wyglada :] Z tego co wiem nie bardzo mam dostep do powiedzmy czegos w stylu capoeira chyba ze sie myle?

Zmieniony przez - japata w dniu 2008-05-05 19:25:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Cavior Bushido24.pl
Znawca
Jestem z Krakowa, nie znam klubów w Sączu

Rusz się i sam sprawdź co masz do wyboru-obejrzyj plakaty jakie wiszą na mieście-a potem się coś wybierze. Jak już mówiłem-określ priorytety treningu i strategię walki jaka bardziej Ci się podoba (skopać i pobić drania, czy rzucić nim o ziemię tak, żeby nie miał siły wstać a potem złamać mu rękę? )

Z tego co znalazłem na szybko:

http://www.kick-boxer.pl/

http://www.nowy-sacz.pl/index.php?p=3&p2=32&p3=&main=inc-sport_j&jedn=karate_kyokushin

To na pewno mocne style (choć w kyokushin nie uderza się rękami w głowę, co jest niewątpliwą wadą). Co do capoeira-ładnie wygląda, ale w większości jej polskich sekcji walczyć się nie nauczysz.

Zmieniony przez - Cavior w dniu 2008-05-05 19:38:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Na szybko wiem ze istnieja jeszcze: taekwondo oraz aikido oczywiscie jeszcze poszukam czegos :P
Co z tymi sztukami? Jak wypadaja w odniesieniu do powiedzmy karate w skutecznosci?

Zmieniony przez - japata w dniu 2008-05-05 21:37:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Cavior Bushido24.pl
Znawca
Kyokushin (i jego pochodne, czyli Oyama, Seido, Ashihara, Enshin... oraz "przekrojowe" Shidokan, Kudo, Budokai) są skuteczne (to najtwardsze odmiany karate), choć nauka w formule knockdown (czyli nogi na wszystkie sfery a ręce tylko na korpus) wyrabia brak nawyku chronienia głowy, co może skończyć się smutno. Na szczęście trenerzy tych odmian niejednokrotnie uzupełniają adeptom program nauczania boksem, żeby wyrównać tę stratę.

Dobre taekwondo jest zbliżone do kickboxingu (zawodnicy TKD startują w turniejach KB). Dobre karate-też. Przy tych trzech stylach-różnica może wynikać raczej z doświadczenia i podejścia trenera niż ze stylu, choć jednak kickboxing przoduje pod dwoma względami. Po pierwsze-praca rąk jest najbardziej zbliżona do boksu, więc najszczelniej chroni głowę. Po drugie-nie spędza się na nim czasu doskonaląc rzeczy inne niż walka-a na karate i TKD jest jakiś, mniejszy czy większy nacisk na wykonywanie np. kata (czyli form, zestawów technik wykonywanych w powietrze).

Aikido, jeśli szukasz stylu dającego w miarę szybko efekty, nie jest dobrym wyborem.

Co do samoobrony-"ulica" jest tak nieprzewidywalna, że nic może się nie sprawdzić. Jednakże-na pewno te style, kładące nacisk na walkę, są skuteczniejsze od styli w których takiego nacisku nie ma.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

czy ktos z gdańska mi podpowie

Następny temat

Lubin chwytane

WHEY premium