CZAS NA SPALANIE, ZGARNIJ -40% Z KODEM: BURN40
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Który z Planów lepszy

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 169

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 233 dni Przeczytanych tematów 300
Witam.
Otóż mam dwa plany treningowe.
Push pull fbw I 3xfbw.
Mogę ćwiczyć 3 razy w tygodniu-bo jeszcze pracuje i inne obowiązki.
Chciałbym się dowiedzieć od Was który według Was jest lepszy.
Mam 173cm wzrostu i jakieś 72kg wagi.
Kalorie tak-raz trzymam raz nie-bo na jakąś scenę niewychodze i chce ćwiczyć dla zdrowia.
Więc jaki plan lepszy...

...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6873 Napisanych postów 62902 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 785315

Dałeś mało informacji o sobie i ciężko coś doradzić.

Przede wszystkim jak chcesz jakieś efekty siłowni mieć to przytrzymaj dietę bo bez tego z efektami będzie ciężko, a jak już chodzisz na siłkę to warto żeby było coś z tego.

Plan push/pull/fbw jako podział jest całkiem fajny choć czy dla Ciebie odpowiedni to nie da się odpowiedzieć bo ponieważ mało o sobie napisałeś dlatego bezpieczniej będzie w fbw.

W pierwszym fbw ćwiczenia są całkiem fajnie dobrane, ale ja bym zmienił kolejność wykonywania ćwiczeń. Zacznij od przysiadów ze sztangą i daj więcej serii 4-5 spokojnie możesz dać, nogi to duża partia mięśniowa i spokojnie te 4-5 serii możesz w przysiadzie dać.
Później daj podciąganie na drążku i wiosłowanie, później ławka pozioma, barki i ramiona.

W drugim dniu treningowym też bym zmienił kolejność na taką jak w pierwszym dniu czyli nogi, grzbiet, klatka piersiowa, barki, ramiona, brzuch. Zamiast prostowania nóg dałbym wykroki.

W ostatnim dniu zmiana kolejności wystarczy bo ćwiczenia są ok. Pytanie czy z Twoim zaawansowaniem są Ci potrzebne 3 zestawy treningowe.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-07-04 13:33:50
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17790 Napisanych postów 133093 Wiek 41 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1465444
Daj ankietę działu, skąd masz 2 plany ktoś Ci układał?

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Początkujący
Pierwszy plan kolega mi ustawił czy tam napisal-bo On trenuje i ma większe doświadczenie niż ja.
A drugi to jak miałem ten 1(od kolegi)-oglądałem. Sobie te filmiki na YouTube i kilka rzeczy tam z tego pierwszego usunąłem ale niewiem czy dobrze to jest
...
Napisał(a)
Początkujący
Dlatego chciałem się zapytać który byłby lepszy na 3 dni treningu na siłowni-bo jeszcze jakbym miał czas-oczywscie-wiadomo zycie-obowiazki itp.
W inne dni wrzucił w dni nietreningowe bieganie raz lub dwa razy w tygodniu.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak poprawnie zrobić unoszenie nóg na drążku?

Następny temat

Proggres na siłowni, Plan treningowy, Rady

fru
Polecane artykuły