Jako mój debiut w wstawianiu przepisów w dziale kuchnia - padło na krakersy
Nie jest to mój przepis, ale myślę, że powinien być rozpowszechniany
Są smaczne, kruche i śmiało mogą zastąpić niezdrową przekąskę ze sklepowych półek.
Składniki:
- mąka (u mnie z ciecierzycy, wg oryginalnego przepisu mąka ryżowa) - 100 g.
- skrobia ziemniaczana - 30 g.
- olej kokosowy - 65 g. (u mnie forma stała)
- jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól himalajska - 1/2 łyżeczki
- ulubione przyprawy (u mnie oregano, bazylia, tymianek)
Przygotowanie:
1. łączymy suche składniki wraz z przyprawami
2. dodajemy olej i jogurt - wyrabiamy robotem, u mnie gniotłam ręcznie, przez co olej nie do końca się rozprowadził (ale padł mi robot )
3. ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
4. kieliszkiem wykrajamy kółeczka, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
5. każdy krakers nakłuwamy widelcem
6. pieczemy w 190 stopniach przez 12-15 minut (w zależności od grubości krakersów)
Smacznego !
Wartości dla całości (wyszło 45 krakersów):
Kcal: 1118
B: 23,6
W: 85
T: 76