SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Krakersy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3081

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 283 Napisanych postów 1882 Wiek 37 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 22451
Krakersy

Jako mój debiut w wstawianiu przepisów w dziale kuchnia - padło na krakersy
Nie jest to mój przepis, ale myślę, że powinien być rozpowszechniany
Są smaczne, kruche i śmiało mogą zastąpić niezdrową przekąskę ze sklepowych półek.

Składniki:


- mąka (u mnie z ciecierzycy, wg oryginalnego przepisu mąka ryżowa) - 100 g.
- skrobia ziemniaczana - 30 g.
- olej kokosowy - 65 g. (u mnie forma stała)
- jogurt naturalny grecki - 2 łyżki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól himalajska - 1/2 łyżeczki
- ulubione przyprawy (u mnie oregano, bazylia, tymianek)

Przygotowanie:

1. łączymy suche składniki wraz z przyprawami
2. dodajemy olej i jogurt - wyrabiamy robotem, u mnie gniotłam ręcznie, przez co olej nie do końca się rozprowadził (ale padł mi robot )
3. ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
4. kieliszkiem wykrajamy kółeczka, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
5. każdy krakers nakłuwamy widelcem
6. pieczemy w 190 stopniach przez 12-15 minut (w zależności od grubości krakersów)


Smacznego !

Wartości dla całości (wyszło 45 krakersów):

Kcal: 1118
B: 23,6
W: 85
T: 76










Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4861 Napisanych postów 21584 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 93201
Suuper Można by jeszcze solą posypać z wierzchu , fajna alternatywa to kupnych krakersów
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 283 Napisanych postów 1882 Wiek 37 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 22451
faktycznie, przed upieczeniem!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4500 Napisanych postów 35516 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260041
Ciekawe

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3200 Napisanych postów 15808 Wiek 32 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 146709
Aśka Magia...mniammmm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4338 Napisanych postów 8019 Wiek 28 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 201399
o łał mega, już przyczaiłam w dzienniku treningowym a się zgapiłam , że przepis wstawiłas

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 260 Napisanych postów 9148 Wiek 36 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 123726
Zrobiłam na mące ryżowej i nie był to dobry pomysł. Dopiero po dosypaniu mąki z ciecierzycy ciasto zaczęło przyjmować prawidłową konsystencję, bo na samej ryżowej kruszyło się i rozpadało.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 283 Napisanych postów 1882 Wiek 37 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 22451
o to przykro mi, bo można się zniechęcić , ryżowa jest super dodatkiem gdy chcemy by było kruche, przetestowałam ostatnio na szarlotce
ale zjadliwe wyszły?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 41158 Napisanych postów 285426 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1408956
bardzo fajne , będzie trzeba stestowac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 260 Napisanych postów 9148 Wiek 36 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 123726
Joanna, tak zjadliwe. Mąka z ciecierzycy dała bardzo fajny posmak.
Posypałam z wierzchu grubiej mieloną solą i sezamem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 1220 Wiek 42 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 30017
Fajny pomysł, ale nazwa krakersy....
natchnęła mnie do przemyśleń.
Czy to kupne krakersy są złe ?
Jak sądzicie ?
Jako jedyne z nielicznych nie zawierają tłuszczy trans w tym najgorszej rzeczy pod słońcem tłuszczu palmowego, chyba nie są takie zła, jak już kogoś korci na coś do przekąszenia ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chipsy z jarmużu by Nightsky

Następny temat

Placuszki jabłkowe by Julcziik

Dzem