SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konserwy rybne nie takie złe?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7885

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 608 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 50703
Powszechnie panuje przekonanie na forum, że wybierając tłuste ryby jako źródło zdrowych kwasów tł. omega3, należy unikać konserw rybnych jak ognia: bo to sama chemia, bo pod wpływem obróbki termicznej tracą dobroczynne właściwości, omega3 etc. Tymczasem całkiem przypadkowo na artykuł Laboratorium Badawczego Morskiego Instytutu Badawczego w Gdyni, którego wyniki wydają się być dość zaskakujące. :)

http://e-ryby.eu/pdf/WR9-10.06-kwasy.pdf

Osobiście ekspertem nie jestem, więc nie mnie jest wypowiadać się w tej materii, jednakże sądzę, że powyższy tekst rzuca nowe światło na problematykę zakazanych "ryb z puchy".

Zapraszam do dyskusji :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 466 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4374
Ja codziennie zjadam 1 puszke tuńczyka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 56
lepiej swieza lub wedzona-wiem niektore tanie nie sa:P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10960 Napisanych postów 50311 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie powiem, wyniki analizy mnie zaskoczyły. Nie spodziewałbym się takich proporcji kwasów tłuszczowych a zwłaszcza takich ilości o3.
Nie zmienia to jednak faktu iż nie które substancje rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury do substancji szkodliwych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17221
Ja tam zjem raz za czas makrele z puszki, tuńczyk to dla mnie wióry Poza tym, jak się wczujesz głębiej w ten smak, to czuć metal
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 613 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 26290
@up
to gdzie ty to kupujesz że czujesz metal?
ja codziennie wpieprzam puszkę tuńczyka i puchę makreli i nigdy nie poczułem jakiegoś smaku dziwnego, a jeśli chodzi o tuńczyka to tylko w oleju (oczywiście odsączam go prawie całkowicie) bo z wody smakuje ohydnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2789
Ponoć nie powinno się spożywać tuńczyka i innych długowiecznych ryb codziennie bo zawierają większe ilości rtęci od innych i przy spożywaniu ich codziennie ta rtęć się odkłada w naszym organizmie.

A to jak wiadomo jest szkodliwy pierwiastek.

Zmieniony przez - dliberacki w dniu 2011-11-28 16:22:54

Zmieniony przez - dliberacki w dniu 2011-11-28 16:27:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 466 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4374
Co Cie nie zabije, to Cie wzmocni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 603 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3131
Generalnie uważa się, że tuńczyka ze względu na zawartość rtęci powinno spożywać się maks 2-3 razy w tygodniu. Nie widziałem jednak żadnych badań z tym związanych, ale na temat negatywnego wpływu Wieś Maca czy Cheesburgera też nie, więc pewne rzeczy trzeba po prostu uznać za fakt w ramach szacunku dla własnego zdrowia. ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 118
Ja tam lubię nieraz zjeść wędzoną rybkę ^^
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Shock czy Rage

Następny temat

Drugi cykl - prośba o pomoc.

Wheya