Od razu przepraszam za brak polskich liter i ewentualne bledy (od 11 roku zycia nie mieszkam w Polsce), ale slyszalem duzo dobrego o tym forum i postanowilem sprobowac sie Was poradzic.
Na poczatek ankieta:
Zdjęcie sylwetki (mile widziane):
Waga : 72kg
Wzrost : 184 cm
Staż treningowy: krotkie zrywy z dlugimi przerwami, zaczynam praktycznie od zera
Uprawiany sport lub inne formy aktywności (jak często): Tenis (od jakiegos roku nie mam juz niestety tak duzo czasu zeby grac, jako nastolatek bylem semi-profesjonalista), pilka nozna raz, dwa razy na miesiac
Dostęp do siłowni / sprzętu domowej siłowni : silownia
Ograniczenia żywieniowe(uczulenia, choroby) : brak, staram sie ograniczyc spozywanie miesa (nie wiem jak to zostanie przyjete, no ale taka jest prawda)
Stan zdrowia: zdrowy
Preferowane formy aktywności fizycznej: silownia, bieganie
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : whey protein, niestety nie pamietam nazwy, bylo to rok temu, pozniej doznalem kontuzji barku i mialem prawie rok przerwy
Stosowane wcześniej diety/rozklad b/w/t: brak
Wrażliwość na stymulanty: raczej nie chce ich uzywac
Możliwości finansowe: bez ograniczen
Twoje pytanie -cel/problem/opis: Moje pytanie to przede wszystkim w ktora strone pojsc redukcje czy mase. Uwazam, ze mam duzego pecha bo przy chudej i dlugiej sylwetce mam tez niestety brzuch, boczki (moja najwieksza zmora, nie moge na nie patrzec) i bardzo waskie barki (najbardziej zalezy mi na rozbudowaniu ramion, barkow). Chcialbym po prostu poradzic sie, mialem przez krotki czas prywatnego trenera, ktory musial wyjechac, zalecal mi trening prawie codzienny z niskimi kg, teraz niby polecil mi kogos innego, ale nie wiem cyz odpowiada mi ta forma pomocy, postanowilem ze poszukam cos sam, takze zwracam sie do Was z prosba o ukierunkowanie mnie i porady jak w koncu ruszyc ta sylwetke i dorobic sie miesni.
Problemem, jak pewnie u wiekszosci, jest brak czasu, dlugie godziny pracy (za biurkiem glownie), spotkania z klientami, czeste zagraniczne delegacje, ale jestem tym razem naprawde zdeterminowany i chce osiagnac rezultaty.
Wymiary wkleje pozniej, teraz jestem w pracy i nie mam jak sie pomierzyc.
Moj plan treningowy (tutaj tez nie znam polskich profesjonalnych nazw, ale mysle ze tak to sie nazywa,jakby cos bylo niezrozumiale to wytlumacze):
Poniedzialek:
Klatka piersiowa;
Trening klatki piersiowej na lawce : 4x 8-8-6-4
Wyciskanie hantli na lawce skosnej 3x10
Bicepsy:
Biceps curl 4x 8-8-6-6
Lawka scotta 3x10
Brzuch:
Crunches 4x20
Crunches obliques (na krzyz) 1x20
Sroda:
Tulow:
Lat-machine 4x 8-8-6-4
Nie mam pojecia jak przetlumaczyc kolejne cwiczenie, zalaczam zdjecie 4x8
Tricepsy:
french press 3x 8-8-6
Piatek:
Nogi:
Squat 4x 8-8-6-6
leg press: 4x 8
ramiona:
uginanie ramion ze sztanga nachwytem stojac 4x 8-8-6-4
ugnianie ramion bokiem 3x 10
brzuch:
crunches 4x 20-30
crunches obliques 1x 20
Zalaczam tez moj przykladowy spis posilkow i zdjecie (beznadziejnej jakosci i tylko tulow ale to jedyne jakie w tym momencie mam).