...
Napisał(a)
Witam, trenuje planem push pull z tematu o pierwszym roku treningów. Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy nie zamienić wyciskania hantli na skosie na rozpiętki na maszynie, poniewaz przyjemniej mi się je robi, a do tego wyciskanie hantli strasznie źle mi idzie (fbw - 25kg, push pull - 15kg ten sam zakres powtórzeń). Nie wiem nawet czym to może być spowodowane, może zmęczeniem barkow we wcześniejszych cwiczeniach?
...
Napisał(a)
Tutaj trzeba rozróżnić kilka rzeczy. Tak na prawdę w trakcie zdobywania doświadczenia może się okazać, że rozpiętki okażą się dla Ciebie bardzo dobrym ćwiczeniem budującym klatkę piersiową, ale dobór ćwiczeń zależy od tego co najlepiej na Ciebie działa, a do tego trzeba doświadczenia.
Osoby początkujące powinny zaczynać od ćwiczeń złożonych, wielostawowych bo to w nich tkwi największy potencjał do kształtowania siły i budowy masy mięśniowej.
Wykonanie ćwiczeń złożonych jest zdecydowanie trudniejsze gdyż wymaga zaangażowania większej ilości mięśni i nie tylko tych docelowych, ale też mniejsza partie mięśniowe i mięśnie stabilizujące.
Dziwne jest też to, że masz w fbw większy ciężar w tym wyciskaniu niż w push. Oczywiście ma też wpływ w jakiej kolejności wykonujesz to ćwiczenie, ale na razie zostań przy wyciskaniu leżąc bo ciężarowo możesz jeszcze sporo poprawić, a na zmianę w ćwiczeniach jeszcze przyjdzie czas.
Najczęściej te ćwiczenia, które są dla nas mniej komfortowe i bardziej wymagające są dla nas efektywniejsze, pomijam tutaj błędy z techniką wykonania.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-04 17:36:29
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Witaj, przede wszystkim treningu siłowym chodzi o to aby on był efektywny ciężki nie o to żeby robiło ci się go przyjemnie. Zdecydowanie tutaj dużo lepszą opcją będzie wykonywanie wyciskania hantli na skosie dodatni. Rozpiętki są ćwiczeniem nieco angażującym w inny ruch rozciągania klatki Tak więc mogą ewentualnie posłużyć za uzupełnienie treningu. Tak to wyciskanie klasyczne wyciskanie na skosie dodatnim hantelek będzie tutaj idealnie wpisywało się schemat treningu Push i klata na pewno fajnie popracuje z takim schematem
2
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]
...
Napisał(a)
Niestety, ale w ten sposób nie da się doradzić tego w jaki sposób należy skontaktować plan treningowy. Jedno ćwiczenie w nim nie odgrywa specjalnej roli. Ważny jest cały plan treningowy i przede wszystkim to, pod kogo jest on ułożony. Dlatego też sugeruję Tobie w pierwszym kroku wypełnić dokładnie formularz ankiety działu i wkleić go tutaj. Następnie zgodnie z opisem w regulaminie działu wkleić cały plan treningowy. Wtedy będziemy mogli się zastanowić co warto w nim zmienić.
https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_ANKIETA_DZIAŁU-t473858.html
https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_ANKIETA_DZIAŁU-t473858.html
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły