O mnie:
- 27 lat
- Waga 103, wzrost 186
- Body fat: niestety nie wiem, wydaje mi się że "bez tragedii" ale to tylko moja subiektywna ocena (dodałem zdjęcia)
- Kondycyjnie nie jest źle, dużo biegam (spadek masy ze 111 kg do obecnego 103 kg redukcją opartą na deficycie kalorii + bieganie)
- Zdeterminowany żeby wyglądać dobrze, nie chcę być "skinny fatem". Czas na treningi i motywacja są.
Od paru dni czytam na temat rekompozycji. Mam kilka pytań oraz dietę/trening do oceny.
1. Czy podczas rekompozycji mogę biegać? Jak dużo (do tej pory biegałem 4-5x w tygodniu)? Jeśli mogę, to jak to wliczyć w dietę, po prostu dodać kalorie? Czy mogę w dni treningowe czy tylko nietreningowe?
2. Uprawiam sport jakim jest szermierka historyczna, 1x w tygodniu. Nie jest to bardzo wyczerpujące, ale czasem szczególnie dla mięśni brzucha tak. Czy powinno to jakoś wpłynąć na rozłożenie moich treningów siłowych w tygodniu?
3. Czytałem różne rzeczy na temat diety. Podobno należy się trzymać zasady 2g białka na 1 kg masy ciała, reszta węglowodany i tłuszcze. W wielu źródłach pisze 15 - 30 % tłuszczu, reszta węgle, ale czytalem też że można diete oprzeć bardziej o tłuszcze. Żywieniowo patrzac na moje nawyki bardziej by mi to odpowiadało. Jeśli da rade iść bardziej w tłuszcze niż węgle, to jakby to makroskładnikowo miało wyglądać?
4. Suplementy. Jakie możecie polecieć? Odżywkę białkową już mam i to sporo., chodzi mi o jakieś fat burnery, coś w ten deseń.
5. Alkohol. Rozumiem, ze alkohol jest wrogiem sportowca, ale zapytam - jak badzo złe byłoby wypicie 2-3 piw w tygodniu? Czy powinienem zupełnie z niego zrezygnować?
6. Plan treningowy. Jak na razie wygląda tak:
Przysiady 12x, 3 serie
Wiosłowanie 12x, 3 serie
Martwy ciąg 12x, 3 serie
Wyciskanie leżąc 12x, 3 serie
I coś takiego 3-4 razy w tygodniu. Czytałem też o FBW, widzę że tam dochodzi pare ćwiczeń.
Bardzo proszę o pomoc w temacie :)