Lepiej późno, niż wcale, ale postanowiłam spisywać swoje aktywności ciążowe.
Szaleństw nie będzie, zależy mi na tym, żeby zdrowo i aktywnie przejść przez resztę ciąży, i ćwiczeniami ułatwić sobie (i dziecku) dotrwanie do końca, poród i później powrót do dawnych aktywności.
Aktywności przed ciążą: trening siłowy od kilku lat (rekreacyjnie – nie pod sylwetkę , nie pod siłę , ot pod frajdę), bieganie – też rekreacyjnie, rower, i okazjonalnie inne wybryki (RMG też był). Lubię ruch, i to jest samą w sobie motywacją do ćwiczeń.
Wzrost: 163 cm
Waga: przed ciążą ok. 54. W pierwszym miesiącu waga spadła do 53, a obecnie (prawie koniec 25 tygodnia) jest ok. 57,5.
Skrót I trymestru:
Na szczęście bez uciążliwych dolegliwości. Trochę mnie mdliło, ale tak konkretnie to może dwa razy. Aktywność: ćwiczenia w domu – FBW z ciężarkami (słowo ciężarki jest celowe, w domu mam ograniczony zestaw – taki w sam raz na ciążę ), marsze, pilates z dostosowaniem do ciąży. Pilnowałam, żeby codziennie był przynajmniej długi marsz lub ćwiczenia w domu – nie zawsze się udawało, ale średnią częstotliwość aktywności 5x tydzień (marsz to teraz też aktywność) utrzymałam. Jedzeniowo – bez niezdrowych zachcianek, natomiast miałam ogromną potrzebę większego urozmaicania diety.
II trymestr:
Już większa część II trymestru za mną. Waga i brzuch rosną.
Rodzaje aktywności:
• trening siłowy w domu (z piłką, gumami, ciężarkami)
• zestawy treningów kondycyjnych / funkcjonalnych/ mobilizacji od Kasi Wawrzyckiej (robię ciążowe gotowce od niej),
• rozciąganie i ćwiczenia oddechowe lub jakiś zestaw jogowy
• marsze,
• czasem rower.
Staram się nie siedzieć plackiem cały dzień (pracuję, więc okazji do siedzenia mam dużo), i codziennie mieć którąś z wyżej wypisanych aktywności – udaje się w przypadkach 5/7
Z ciekawostek II trymestru: na początku II trymestru poszłam kilka razy potruchtać, ale czułam, jakby mi ta moja „kulka” w brzuchu (mimo, że serio nie była wtedy duża) ciążyła na MDM, i odpuściłam.
To tyle wstępu, mam nadzieję że wkrótce uda się wrzucić konkretną wypiskę.
Zmieniony przez - Caroline435 w dniu 2021-05-23 21:56:30