Szacuny
60
Napisanych postów
743
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
10723
na wstępie napisze,ze u lekarza juz bylem czekam na usg ,ale moze w miedzy czasie ktos mający podstawową wiedze medyczną, sie wypowie.
doskweira mi od kilku dni ból w prawej stronie brzucha umiejscowiony raczej po środku ,ból to za duże słowo ,bardziej dyskomfort takie kłucie
jak kolka . czytałem że moze to byc objaw powaznie uszkodzonej watroby np kiedy jest powiekszona nachodzi na inne narządy i właśnie one bolą, tylko mnie zaczyna kłuć jak zrobie kilkanaście metrów, jak stoje ,siedzę czy idę mało lub powoli to nie czuje nic. moze ktos sie okreslic czy taki rodzaj bólu moze swiadczyc o uszkodzeniu watroby?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6473
Napisanych postów
77112
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
761357
Ciężko niestety diagnozować w ten sposób. Można co najwyżej strzelić kilka możliwości, a bez wątpienia jest ich dość sporo. Chociażby właśnie jakieś powiększenie wątroby i odcisk jej na inne organy, nadżerka żołądka/dwunastnicy, początek wrzodów żołądka, problemy trawienne wynikające z jakichś zaburzeń wydzielania soków żołądkowych/jelitowych, refluks, zwykła kolka wątrobowa/żołądkowa, czy w ogóle coś innego, związanego np. z Twoim odżywianiem. Być może jakaś nietolerancja pokarmowa, czy alergia.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12326
Napisanych postów
161114
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1237042
kolka to pojecie dosc ogolne i nie dotyczy precyzyjnie określonego narzadu. Tak wiec bol moze byc umiejscowiony w roznych partiach naszego ciala. Kolka to zazwyczaj zweżenie, skurcz, ktory utrudnia prace jakiegos narzadu. Moze dotyfczyc jelit, naczyn zolniwoych, krwionosnych czy calych narzadow. Np. biegnac doswiadczamy scisku sledizony ktora wyrzuca krew na obwod ciala co rowniez potocznie nazywamy kolka. U malych dziecki z kolei problem z gazami w jelitach nazwany jest kolką. Tak wiec umiejscowienie tutaj moze byc rozne