Szacuny
0
Napisanych postów
33
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
873
Nasze mięśnie nabieraja siły i masy dzięki tzw.czynnikom transkrypcyjnym.Pod wpływem aktywnosci fizycznej , organizm produkuje wiele hormonów anabolicznych , które wiążą i aktywują owe czyniki,zaś te pobudzają wtedy nasze geny do produkcji(anabolizmu) białek.Bodaj najlepiej znanym czynnikiem transkrypcyjnym jest receptor androgenowy , aktywowany głównie męskim hormonem ołciowym - testosteron.Ostatnio jednak coraz to głośniej o czynniku NFkB , aktywowanym przez silne hormony anaboliczne , takie jak insulina ,IGF czy też miokiny (lokalne hormony tkankowe mięśni) gdyż to on ma miec ponoc największy udzial w budowaniu siły i masy mięśniowej.Dlatego niezywkle ciekawe wydają się w tym kontekście obserwacje poczynione przez Palozzę i członków jesgo zespolu . W Efekcie prowadzonych badań okazało się , że pomarańczowy barwnik marchewki , beta-karoten,wkazuje zdolnosc aktywowania czynnika NFkB.
Szacuny
5
Napisanych postów
57
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
712
coś jest magicznego w tej marchwi :) Ja będąc na diecie opracowanej przez dietetyka miałam poleconie jeśc marchew do drugiego posiłku....i niemozna byóło jej niczym zastepoac.... Miło to chyba jakis związek z glikogenem...mogę się mylić. dotyczyło tzw uderzeniówek/duzo mięsa i tłuszczu/
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Coraz częściej odnoszę wrażenie, że jeszcze wiele aspektów w odżywianiu sportowym nie zostało odkrytych
A tak z innej beczki, a propos witamin:
Zagadnienie dopingującej roli niektórych witamin jest nadal trudne do jednoznacznego przedstawienia, choć należy stwierdzić, że duże (!) dawki witaminy B1, C oraz E mogą wykazywać to działanie S.Kozłowski, W.Rewerski "Doping" - Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich 1980
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
184874
Tak na pewno wszyscy będziecie potworami. Beta karoten ma ogólnie bardzo dobry wpływ na zdrowie i zapewne na parę procesów metablicznych, ale przydało by się podchodzić do tego z dystansem.