No pain - no gain.
...
Napisał(a)
Witam. Przymierzam się do pisania pracy licencjackiej i musze zrobić jakieś badania na grupie 10-15 osób trenujących sztuki walki, a dokładniej boks. Moje pytanie jest takie, jakie znacie wszelkiego rodzaju testy które pasowałyby do tej tematyki? Mogą to być testy funkcjonalności (np. znalazłem FMS albo Y balance test), albo jakieś testy wytrzymałości. Chodzi o to, żeby tymi testami można było wykazać jakąś zależność czy np. na treningu robiąc to i to zmienia się to i to, albo czy długotrwałe uprawianie boksu (powiedzmy 6 miesięcy) ma wpływ na to i na to. Ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat w internecie nawet na zagranicznych źródłach.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU
Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Zacząłbym od testów na Covida. Można kupić podobno w Biedrze czy innym Lidlu.
...
Napisał(a)
adrian33814Ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat w internecie nawet na zagranicznych źródłach.
Gdyż trenowanie trenowanie tego samego stylu (bez względu na klub) będzie wyglądało bardzo podobnie...
adrian33814Mogą to być testy funkcjonalności (np. znalazłem FMS albo Y balance test), albo jakieś testy wytrzymałości.
Wydaje mi się, że wyniki będą się tyczyły konkretnych osób i niczego poza tym.
adrian33814Przymierzam się do pisania pracy licencjackiej i musze zrobić jakieś badania na grupie 10-15 osób trenujących sztuki walki, a dokładniej boks...
...Chodzi o to, żeby tymi testami można było wykazać jakąś zależność czy np. na treningu robiąc to i to zmienia się to i to, albo czy długotrwałe uprawianie boksu (powiedzmy 6 miesięcy) ma wpływ na to i na to.
No więc przechodząc do sedna sprawy, przecież to badane + dodatkowy trening powinny być twoim pomysłem. Przykładowo mierzysz siłę uderzenia, a potem przez jakiś czas rzucają np. dyskiem czy piłką lekarską wedle twoich instrukcji. Po czym sprawdzasz efekty. Jak się domyślasz takich ćwiczeń i oczekiwanych efektów można wymyślać całą masę. To tylko kwestia twoich pomysłów...
1
Polecane artykuły