Szacuny
7
Napisanych postów
15
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
346
Witam!
Czyste posiłki z nieprzetworzonych produktów + wysiłek który wkładam w pracy + 30 min orbitreka dziennie = przyczyniły się do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy kondycji oraz lepszego samopoczucia...
Przeczytałem w jakiś artykułach że do spalania tkanki tłuszczowej najlepsze jest 70% tentna maksymalnego. Gdzie moje tentno maksymalne to 188 a 70% z tego wynosi 130.
Ile % tentna maksymalnego powinienem utrzymać waszym zdaniem przy 30 minutowych treningach tak aby miało to dobry wpływ na ogólna kondycję, serce i utratę tkanki tłuszczowej?
A może w ogóle nie powinienem zawracać se tym głowy i po prostu robić 30 min na tyle ile mam sił po pracy?
Teraz robię 30 min podczas którego dochodzi do tentna maksymalnego ok. 180.
Czy to będzie miało jakiś niekorzystny wpływ na zdrowie?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34135
Napisanych postów
24069
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
280051
Dostosuj pod siebie tk aby ci się komfortowo wykonywalo trening . Za spalanie tkanki tłuszczowej odpowiada deficyt i nie ma czego takiego ze cardio na takim poziomie spali tłuscz a na takim nie spali go wcale
Szacuny
24
Napisanych postów
114
Na forum
193 dni
Przeczytanych tematów
3341
kmarcink
Jeśli Twoim priorytetem jeśli spalenia tkanki to trzymaj w przedziale 130-140. '
Bzdura. Tak jak kolega wyżej pisał, za zrzucanie tłuszczu odpowiada deficyt, a to w jaki sposób go osiągniemy ma drugorzędne znaczenie. Owszem, tlenowe jednostki oprócz glikogenu wykorzystują też trójglicerydy jako paliwo, ale to NIE jest tłuszcz z brzucha
Trening na niskiej intensywności jesteśmy w stanie wykonywać dłużej, ale interwały kompensują ten czas intensywnością (mam na myśli ilość spalonych kalorii). W danej jednostce czasu intensywny trening spali więcej kalorii, niż spokojny tlen. Dodatkowo, zaciągnięty dług tlenowy wpłynie na dalsze spalanie kalorii w ciągu dnia. Natomiast wykonywanie tylko jednostek na wysokiej intensywności to najprostsza droga do zajechania i kontuzji. W praktyce najlepiej łączyć różne rodzaje treningu
Zmieniony przez - Nebulah w dniu 2024-09-10 16:17:42
Szacuny
28
Napisanych postów
93
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
2462
Nebulah
kmarcink
Jeśli Twoim priorytetem jeśli spalenia tkanki to trzymaj w przedziale 130-140. '
Bzdura. Tak jak kolega wyżej pisał, za zrzucanie tłuszczu odpowiada deficyt, a to w jaki sposób go osiągniemy ma drugorzędne znaczenie. Owszem, tlenowe jednostki oprócz glikogenu wykorzystują też trójglicerydy jako paliwo, ale to NIE jest tłuszcz z brzucha
Trening na niskiej intensywności jesteśmy w stanie wykonywać dłużej, ale interwały kompensują ten czas intensywnością (mam na myśli ilość spalonych kalorii). W danej jednostce czasu intensywny trening spali więcej kalorii, niż spokojny tlen. Dodatkowo, zaciągnięty dług tlenowy wpłynie na dalsze spalanie kalorii w ciągu dnia. Natomiast wykonywanie tylko jednostek na wysokiej intensywności to najprostsza droga do zajechania i kontuzji. W praktyce najlepiej łączyć różne rodzaje treningu
Zmieniony przez - Nebulah w dniu 2024-09-10 16:17:42
Każda aktywność spala kalorie a im trening intensywniejszy tym więcej to prawda jednak jeśli Twoim priorytetem jest siłownia a kardio jest dodatkiem to najodpowiedniejsze będzie w tym przypadku 130-140 gdyż nie będziesz się zajeżdżał i zachowasz siły na kolejny trening siłowy. Taki był kontekst mojej odpowiedzi do konkretnego przypadku.
Szacuny
505
Napisanych postów
1076
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
13154
Tak przy wolniejszym tempie tlenowym organizm czerpie wiecej z tłuszczu mniej z glikogenu, ale przy np 30min biegu ogólnie wiecej kcal spalisz szybszym tempem a ostatecznie bardziej liczą sie kalorie. Wiec prawdziwe pytanie to czy biegac np 6km 30min szybko i miec tętno 170 bpm czy np 10km 60min wolno i miec 140 bpm odpowiedz to lepiej biec wolniej i dwa razy dłużej spalisz więcej kcal, Ogolnie temat ma wieksze znaczenie dopiero przy 2 treningach dziennie na redukcji kiedy "oszczędzasz" glikogen na drugi trening bo nie dosc ze robisz 2 treningi to masz ograniczone węgle i kcal ogolnie
Zmieniony przez - Kury w dniu 9/11/2024 8:15:34 AM
6480
Napisanych postów
77150
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
761569
Wyliczona przez Ciebie wartość jest bliska temu, aby wykonywać aktywność fizyczną w zakresie treningu tlenowego (aerobowego). Niekoniecznie pozwala to spalić największą ilość tkanki tłuszczowej w określonej perspektywie. Gdybyś tyle samo czasu wykonywał aktywność fizyczną w progu lub robić sprinty, to byś spalił więcej. Problem jednak w tym, że przez 40, czy 60 minut nikt nie będzie w stanie robić sprintu, a trening tlenowy pozowała zachować tutaj jakiś kompromis aktywności dość rekreacyjnej, a przy okazji spalać kalorie i tkankę tłuszczową.
Szacuny
505
Napisanych postów
1076
Na forum
2 lata
Przeczytanych tematów
13154
Ale sprinty i interwały nie są do palenia kalori tylko do robienia szybkosci i kondycji , no chyba ze ktos ma juz dosc monotonnego cardio to lepiej robic cos innego niz nic
6480
Napisanych postów
77150
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
761569
Osobiście jestem zwolennikiem urozmaicenia w aktywności fizycznej. Pozwala to rozwijać się pod różnymi kątami i ogranicza możliwość powstania znudzenia się ciągle tą samą aktywnością fizyczną. Fajnie jest jednego dnia zrobić trening tlenowy, innego, interwały o wysokiej intensywności, np. sprinty, a jeszcze innego trening w zakresie progu. Poza tym, również fajne formy treningu to tabata, czy też kompleksy sztangowe.
6480
Napisanych postów
77150
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
761569
Myślę, że jak najbardziej pomoże mu. Przede wszystkim podniesie próg tlenowy, przez co adaptacja do wysiłku tlenowego nie nastąpi aż tak szybko. Poza tym, w wysiłku nie chodzi tylko i wyłącznie o ilość spalonych kalorii tu i teraz. Sam trening siłowy również nie spala ich zbyt wiele. Podczas i po wykonywaniu wysiłku pokoju hiit, czy też rabaty zachodzą w naszym organizmie przemiany metaboliczne, które w dłuższej perspektywie dadzą jak najbardziej efekty. Najgorsze co można zrobić to kręcić ciągle trening tlenowy w niskich zakresach tętna.