SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaki rodzaj mięsa najlepiej jeść podczas robienia masy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26461

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10984 Napisanych postów 50435 Wiek 28 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 57816
Wiadomo, że każdy kto chce zrobić masę mięśniową musi w swą dietę wliczyć mięso bo to podstawa. W związku z tym mam pytanie:
Jakie mięso jest najlepsze? Wołowina, wieprzowina czy jakieś inne?
P.S. Staram jeść się gotowaną pierś z kurczaka, ale ostatnio kolega powiedział mi że jest to nienajlepszy rodzaj miesa gdyż jest niskokaloryczny, a poniewaz ja jestem bardzo szczupły powinienem jeść coś bardziej kalorycznego.


Vener
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 25 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 78
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm.

Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego produktu czy w przypadku produktów białkowych ilości, czy jakości białka w nim.

Odżywki białkowe

Jednym z najlepszych źródeł białek są odżywki białkowe. Są bardzo wygodne w użyciu, łatwo dostępne na półkach smakowych, a ich warianty smakowe wykraczają poza wyobrażenia. Wartość białka na 100 gramów produktu w niektórych przypadkach wynosi nawet do 90% zawartości. Najczęstszym źródłem białka w odżywkach jest serwatka mleka, która jest świetnym źródłem aminokwasów egzogennych, często używane są również białka jaj, wołowe czy wysokiej jakości białka sojowe, wszystkie te produkty dostarczają nam pełnej gamy aminokwasów, przez co są świetnym zamiennikiem posiłków w diecie.

100 g odżywki dostarcza od 60 do 90 g białka.

Mięso

Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy cielęcina nie dość, że zawierają niską ilość tłuszczu, w dodatku są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, l-karnityna, niacyna, żelazo czy witaminy E i D. Wołowina dostarcza również pewnej ilości kreatyny oraz kwasu CLA.

Pomimo iż w mniemaniu większości trenerów, sportowców i dietetyków drób oraz wołowina to najlepsze źródła białka, to wieprzowina wcale nie jest od nich gorsza. Zawartość białka w wieprzowinie jest niewiele niższa od piersi drobiowej, co więcej, mięso wieprzowe jest też świetnym składnikiem aminokwasów BCAA oraz witamin i minerałów. Zaś tłuszcz może stanowić świetne źródło energii w przypadku m.in. diet ketogenicznych. A osoby, które unikają tłuszczu, przecież wcale nie muszą go jeść, chuda szynka, polędwica czy schab są tanie i łatwo dostępne, a na pewno ciekawie urozmaicą naszą dietę o dobre źródło białka.

100 g mięsa wołowego dostarcza od 18 do 28 g białka

100 g mięsa drobiowego dostarcza od 19 do 25 g białka

10 g mięsa wieprzowego dostarcza od 12 do 22 g białka

Podroby

Większość z nas słyszała i stosowała większość z wcześniej wymienionych źródeł białka, jednakże jednym z bardzo dobrych źródeł tego składnika, niestety wciąż traktowanym po macoszemu, są podroby. Nie dość, że posiadają pełen aminogram, szeroką gamę witamin i minerałów, ciekawe walory smakowe, to w dodatku są tanie. W zależności od rodzaju posiadają sporą ilość białka, która waha się w granicach 15-20 g na 100 g produktu. Co więcej, podroby można wykorzystać do tworzenia wielu ciekawych potraw, niekoniecznie musimy jeść wątróbkę z cebulą. Z podrobów można zrobić zdrowy, wysokobiałkowy, domowy pasztet, pieczeń, gulasz czy inne smaczne potrawy.

Podroby poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, posiadają dodatkowo mnóstwo witamin z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, miedź, selen, kolagen czy potas, które nie występują w tak dużych ilościach, chociażby w drobiu.

Warto uwzględnić podroby w naszej diecie, należy jednak pamiętać o umiarze ze względu na środowisko, w jakim żyjemy. Toksyny z powietrza, wody, pokarmu są filtrowane właśnie w podrobach, w których później zostają. Nasz organizm świetnie sobie radzi z filtrowaniem tych toksyn, jednakże nie należy przesadzać z ich spożyciem.

100 g wątróbki dostarcza od 18 do 24 g białka

100 g serc drobiowych dostarcza od 14 do 18 g białka

100 g żołądków dostarcza od 14 do 19 g białka

Rośliny

Każdy z nas wie, że białka pochodzenia zwierzęcego są pełnowartościowe, zaś te pochodzenia roślinnego niekoniecznie. To jednak nie oznacza, że białka roślinne są gorsze, większość białek roślinnych jest endogennych, ale w niektórych produktach zdarzają się również egzogenne. Łącząc kilka składników możemy utrzymać taki sam efekt jak zjadając np. pierś z kurczaka, jednak jest to dużo trudniejsze. Bardzo dużą ilość białka zawierają m.in. rośliny strączkowe, jednak nie dostarczają one pełnego aminogramu.

Świetnym źródłem białka jest soja, jednakże jest to dość kontrowersyjny produkt ze względu chociażby fitoestrogeny. Mimo że nie jest to zbyt pożądany składnik naszej diety, warto o niej wspomnieć ze względu na dużą ilość białka i aminokwasów egzogennych. Soja raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, tak samo jak nabiał. Jednak wszystko powinno być spożywane z rozsądkiem i tylko raz na jakiś czas.

Ciekawym odkryciem jest amarantus, przeprowadzono nad nim szereg badań, które wykazały że amarantus zawiera wszystkie kwasy egzogenne. Jest to więc zbawienie dla wegan oraz wegetarian. Jednakże trzeba byłoby go zjeść naprawdę sporo by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Kolejnym plusem amarantusa jest to że nie obciąża on układu pokarmowego oraz nie zawiera glutenu.

100 g soi dostarcza od 7 do 35 g białka

100 g amarantusa dostarcza od 11 do 16 g białka

100 g fasoli dostarcza od 4 do 18 g białka

Poza powyższymi źródłami białka warto również zwrócić uwage na jaja, ryby czy nabiał.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 414 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9428
podstawa jest dieta, a miesa tylko jej czescia....

piers z kurczaka to najlepszy wybor jezeli zalezy ci na masie miesniowej
dobra jest tez piers z indyka

wiepszowina - zawiera wiecej tluszczu nic bialka (tylko w schabiku jest na odwrot)

wolowina - dobra jest pieczen i poledwica wolowa , reszte sobie daruj

ale pamietaj ze od samego miesa nie urosniesz, musisz ulozyc sobie diete...


"Walcz by wygrywac"
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 354 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2757
j.w.

>>>nie ma rzeczy złych lub dobrych to myśl czyni je takimi<<<
mumin_is_back

>>>Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach<<<

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 10883 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 44966
To zalezy od rodzaju diety.
Gdy wysokoweglowodanowa to piersi kurczaka, wolowina i cielecina (najmniej tluste i dlatego najmniej kaloryczne).
Jak zrodlem energii ma byc tluszcz to moze byc j.w. plus wieprzowina.

______________________________
Niepijacy kawy i nieleniwy Kawosz.
Chyba nie chce byc grubasem.
______________________________
Doradca w Odżywianiu
BTW: Nie ukladam diet!!!!

pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10984 Napisanych postów 50435 Wiek 28 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 57816
Jam bym stawiał na piersi, bo faktycznie są niskokaloryczne, ale to tylko zaleta, bo kalorie do energii czerpiemy skąd inąd i na czerwone mięso, wołowinę. Wieprzowina jest nie tylko tłusta ale i ohydna. Dam Ci radę, jeśli chcesz przymasować, to rób to z głową, nie obżeraj się tylko łap mase powoli, będzie ona lepszej jakości, chodź przyjdzie wolniej, ale za to później nie będziesz się głowił jak zrzucić tłuszcz, którego naprawdę ciężko się pozbyć.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10984 Napisanych postów 50435 Wiek 28 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam
Staraj się by posiłki mięsne opierały się głównie na drobiu, wołowinie, indyku, czasami wieprzowinka może zagościć na Twoim stole (ta mniej tłusta).

Pozdrawiam

Piotr Folęga
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 249 Napisanych postów 41358 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 126189
zalezy od rodzaju diety, ale na kazdej diecie pewna !! ilosc tluszczow nasyconych (z bardziej tlusych mies) jest wskazana - hormony, ale kluczem jest PEWNA !!

Fakty, nie mity - stan wiedzy na rok 2003
'Alternatywna Droga'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10984 Napisanych postów 50435 Wiek 28 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 57816
W zupelnosci podzilem zdanie malolata posluchaj sie go a dobrze zrobisz!!!

Orzech
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pomoc w zywieniu potrzbna

Następny temat

Prosze o pomoc....................

Water