SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak zrobić nutellę?

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3928

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 446 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 20352
Naleśniki z mąki kokosowej już umiem zrobić. Teraz coś do nich...
Nutella sklepowa chociaż najsmaczniejsza do naleźników się nie nadaje - wiadomo, tłuszcze trans i dużo cukru. Dżem - również nie jest fit. Karmel - też sam cukier. Masło orzechowe z orzeszków ziemnych - podobno ma jakiegoś szkodliwego grzyba. Twaróg - mało smaczny. Wybieram najsmaczniejszą i najzdrowszą opcję, czyli nutellę ale domową.

Przepisy w internecie znalazłem, ale w każdym jest podprażanie orzechów laskowych w dużej temperaturze. Pytanie czy da się zrobić bez prażenia. Próbował ktoś?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 6363 Napisanych postów 5210 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 115535
nie łatwiej kupić nut whey??? ;) lub polewę z odżywki białkowej i jogurtu naturalnego? Ewentualnie sosy zero ??? :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 446 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 20352
Łatwiej. A czemu pytasz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 6363 Napisanych postów 5210 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 115535
bo do naleśników się nadają , ale jak bardzo chcesz robić sam z orzechów to nie trzeba ich prażyć, możesz zblendować, tylko uważaj żeby nie przepalić silniczka bo dosyć długo trzeba je mielić. Spokojnie możesz też dodać masło orzechowe zamiast orzechów. Zblenduj z daktylami, kakao i łyżeczką oleju kokosowego ... jak wolisz bardziej słodkie xylitol ...



Zmieniony przez - Lucyna86 w dniu 2018-11-18 09:47:28
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 446 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 20352
To czemu oni wszyscy pozbywają się tej skórki? Kombinuję też żeby użyć płatków migdałowych zamiast orzechów laskowych. Kakao użyję na pewno. Masło orzechowe odpada. Do osłodzenia może miód? (bo może nada konsystencji).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12040 Napisanych postów 49466 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 382162
Powiem tak... widzę, że jakiś pomysł jak można by to zrobić masz, a to już dużo
Teraz spróbuj zrobić wg tego co wymyśliłeś- wyjdzie bedzie dobrze Nie, to poprawisz to co wyszło źle i następnym razem będzie dobrze

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: kubaskop@interia.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1642 Napisanych postów 2299 Wiek 51 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 245498
Czemu tak Ci nie pasuje do prażenie ? Ja tam podprażam różne orzechy czy migdały nawet jak robię masło orzechowe, bo wg mnie lepiej wówczas smakuje. A podprażenie laskowych i obranie ich ze skórki to naprawde żadna filozofia, robiłam nie raz. W tym tygodniu jednak po raz pierwszy zrobiłam czekoladową pastę tahini i jest rewelacyjna ! Sezam- tym razem wyłącznie łuskany- niestety tez podprażony w piekarniku.

A naleśniki robisz z samej mąki kokosowej ? Bo czytałam tu,że z samej raczej nikomu tu nie wyszły. Ja próbowałam jej jako dodatku i niestety nalesniki mi nie wychodza zbyt ładne, omlety juz tak.


Zmieniony przez - alhambra1970 w dniu 18.11.2018 12:09:00

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 446 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 20352
Nie pasuje mi prażenie bo w dużej temperaturze niszczą się dobre składniki odżywcze a w ich miejsce powstają niekiedy szkodliwe. Te naleśniki robiłem podobnie jak ktoś tutaj napisał jedno jajko i łyżka mąki kokosowej - ja dałem trochę więcej mąki i wyszły. Nawet dało się je zawijać, były bardzo smaczne. Nie można dodawać do takiego ciasta już żadnego więcej tłuszczu, patelnia musi być dobra, płaska i natłuszczona, najważniejsze jest przewracanie, najlepiej je obracać podrzucając, tylko trzeba dobrze trafić bo naleśnik inaczej się rozwali (ze zwykłej mąki jest większy margines błędu). Ale cały czas się uczę. Dziś idę na siłkę na nogi i potem znowu będę je robił.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 16497 Napisanych postów 128156 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1440342
w dziale kuchnia masz przepisy na nutelle, https://www.sfd.pl/Wysokoproteinowa_nutella!!_-t954140.html

Prażenie orzechowców Cię nie zabije, chcesz to mozesz z awokado zrobić. https://www.sfd.pl/Nutella_z_awokado-t711666.html

Mozesz też jabłka przesmażyć.

Ja czesto daje twaróg do tego jogurt naturalny i owoce, mozesz dac np skyra i owoce zblendowane.



Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2018-11-18 12:45:02
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 446 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 20352
Nutella też mnie nie zabije a jednak jej nie będę jadł. Przepisy które zawierają białko w prochu i słodziki mnie nie interesują. Wolę jeść jedzenie niż odżywki. Rozpisałem sobie już dietę na mój urlop i mam tam ponad 3g białka na 1kg masy ciała (21,5%), dodawanie jakichkolwiek odżywek białkowych nie ma sensu. Prędzej musiałbym wymyślić jak usunąć tak dużą ilość białka niż jak dodać. Węgli nie muszę się obawiać bo i tak mam ich mało (nie przepadam za słodkim jedzeniem, ani wysokowęglowym). Nawet jeśli dodałbym łyżkę miodu albo cukru trzcinowego czy wanilinowego, to patrząc na to co jem - na pewno mi nie zaszkodzi (w dodatku jest to posiłek potreningowy), i w zasadzie myślę jak dodać tam węgli bo mam ich za mało. Tłuszczy u mnie za to jest w cholerę bo mi smakują i pasują, muszę więc uważać na to jakie to są tłuszcze.

Jak pisałem twaróg mi niezbyt smakuje. Smażone jabłka hmm z cynamonem... spróbuję :), jednak myślę że nutelli nie przebiją ani smakiem ani wartością odżywczą.


Zmieniony przez - flash616 w dniu 2018-11-18 13:13:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 446 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 20352
Z awokado chciałem zrobić koktajl razem z jogurtem i mlekiem kokosowym. Ale te awokado było jakieś zbyt twarde. Z nim jest problem żeby je trafić w odpowiedniej dojrzałości.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie odnośnie wina w potrawie.

nutloveb