Szacuny
15
Napisanych postów
446
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
20352
Naleśniki z mąki kokosowej już umiem zrobić. Teraz coś do nich...
Nutella sklepowa chociaż najsmaczniejsza do naleźników się nie nadaje - wiadomo, tłuszcze trans i dużo cukru. Dżem - również nie jest fit. Karmel - też sam cukier. Masło orzechowe z orzeszków ziemnych - podobno ma jakiegoś szkodliwego grzyba. Twaróg - mało smaczny. Wybieram najsmaczniejszą i najzdrowszą opcję, czyli nutellę ale domową.
Przepisy w internecie znalazłem, ale w każdym jest podprażanie orzechów laskowych w dużej temperaturze. Pytanie czy da się zrobić bez prażenia. Próbował ktoś?
Szacuny
6333
Napisanych postów
5210
Wiek
37 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
115535
bo do naleśników się nadają , ale jak bardzo chcesz robić sam z orzechów to nie trzeba ich prażyć, możesz zblendować, tylko uważaj żeby nie przepalić silniczka bo dosyć długo trzeba je mielić. Spokojnie możesz też dodać masło orzechowe zamiast orzechów. Zblenduj z daktylami, kakao i łyżeczką oleju kokosowego ... jak wolisz bardziej słodkie xylitol ...
Zmieniony przez - Lucyna86 w dniu 2018-11-18 09:47:28
Szacuny
15
Napisanych postów
446
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
20352
To czemu oni wszyscy pozbywają się tej skórki? Kombinuję też żeby użyć płatków migdałowych zamiast orzechów laskowych. Kakao użyję na pewno. Masło orzechowe odpada. Do osłodzenia może miód? (bo może nada konsystencji).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
14676
Napisanych postów
53181
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
400650
Powiem tak... widzę, że jakiś pomysł jak można by to zrobić masz, a to już dużo Teraz spróbuj zrobić wg tego co wymyśliłeś- wyjdzie bedzie dobrze Nie, to poprawisz to co wyszło źle i następnym razem będzie dobrze
Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Czemu tak Ci nie pasuje do prażenie ? Ja tam podprażam różne orzechy czy migdały nawet jak robię masło orzechowe, bo wg mnie lepiej wówczas smakuje. A podprażenie laskowych i obranie ich ze skórki to naprawde żadna filozofia, robiłam nie raz. W tym tygodniu jednak po raz pierwszy zrobiłam czekoladową pastę tahini i jest rewelacyjna ! Sezam- tym razem wyłącznie łuskany- niestety tez podprażony w piekarniku.
A naleśniki robisz z samej mąki kokosowej ? Bo czytałam tu,że z samej raczej nikomu tu nie wyszły. Ja próbowałam jej jako dodatku i niestety nalesniki mi nie wychodza zbyt ładne, omlety juz tak.
Zmieniony przez - alhambra1970 w dniu 18.11.2018 12:09:00
Szacuny
15
Napisanych postów
446
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
20352
Nie pasuje mi prażenie bo w dużej temperaturze niszczą się dobre składniki odżywcze a w ich miejsce powstają niekiedy szkodliwe. Te naleśniki robiłem podobnie jak ktoś tutaj napisał jedno jajko i łyżka mąki kokosowej - ja dałem trochę więcej mąki i wyszły. Nawet dało się je zawijać, były bardzo smaczne. Nie można dodawać do takiego ciasta już żadnego więcej tłuszczu, patelnia musi być dobra, płaska i natłuszczona, najważniejsze jest przewracanie, najlepiej je obracać podrzucając, tylko trzeba dobrze trafić bo naleśnik inaczej się rozwali (ze zwykłej mąki jest większy margines błędu). Ale cały czas się uczę. Dziś idę na siłkę na nogi i potem znowu będę je robił.
Szacuny
15
Napisanych postów
446
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
20352
Nutella też mnie nie zabije a jednak jej nie będę jadł. Przepisy które zawierają białko w prochu i słodziki mnie nie interesują. Wolę jeść jedzenie niż odżywki. Rozpisałem sobie już dietę na mój urlop i mam tam ponad 3g białka na 1kg masy ciała (21,5%), dodawanie jakichkolwiek odżywek białkowych nie ma sensu. Prędzej musiałbym wymyślić jak usunąć tak dużą ilość białka niż jak dodać. Węgli nie muszę się obawiać bo i tak mam ich mało (nie przepadam za słodkim jedzeniem, ani wysokowęglowym). Nawet jeśli dodałbym łyżkę miodu albo cukru trzcinowego czy wanilinowego, to patrząc na to co jem - na pewno mi nie zaszkodzi (w dodatku jest to posiłek potreningowy), i w zasadzie myślę jak dodać tam węgli bo mam ich za mało. Tłuszczy u mnie za to jest w cholerę bo mi smakują i pasują, muszę więc uważać na to jakie to są tłuszcze.
Jak pisałem twaróg mi niezbyt smakuje. Smażone jabłka hmm z cynamonem... spróbuję :), jednak myślę że nutelli nie przebiją ani smakiem ani wartością odżywczą.
Zmieniony przez - flash616 w dniu 2018-11-18 13:13:10
Szacuny
15
Napisanych postów
446
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
20352
Z awokado chciałem zrobić koktajl razem z jogurtem i mlekiem kokosowym. Ale te awokado było jakieś zbyt twarde. Z nim jest problem żeby je trafić w odpowiedniej dojrzałości.