SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak to w końcu jest z tym ważeniem żywności.... PRZED czy PO obróbce termicznej?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 435

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2951
Mięso przed pieczeniem, gotowaniem będzie ważyć więcej niż po obróbce termicznej kiedy puszcza wodę .
Czyli jak zważę pierś z kurczaka przed obróbką to wyjdzie że zjadłem więcej białka niż w rzeczywistości.

Ryż ,kasza,pierogi itp. nabiorą wody i będą cięższe po zagotowaniu. Czyli tu akurat logiczne wydaje się ważenie przed .

Wszystko ważymy przed obróbką termiczną ??
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 678 Wiek 29 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 45881
Tak wszystko. 200 g piersi po obróbce ma niekiedy 120 gr więc jakbyś zjadł 200 gotowanej przykładowo to prawie dwie porcje
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1718 Napisanych postów 27216 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 516400
Przecież woda nie ma kalorii, także wszystko ważysz przed obróbką termiczną.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16649 Napisanych postów 128589 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1442698
100 piersi kurczak
Nazwa W 100 g.
Energia 98 kcal
Białko 21.5 g
Tłuszcze 1.3 g
Woda 76.3 g

po usmarzeniu będzie ważyła ok 60g ale nadal ma 21 g bialka bo straciła jedynie część wody.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Początek redukcji - kilka pytań

nutloveb