SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak to jest z ważeniem?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3464

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 249 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1894
Cześć, jak np. mam zjeść 150g piersi z kuraka albo mrożone filety z ryb, czy czasem mielone, to chodzi tu o wagę przed gotowaniem czy po? Bo np. kluski, czy ryż to wiadomo, że przed, bo później masa tego substratu się zwiększa znacząco z powodu wody.

A i jeszcze jak jest z chlebem, bo np. starsze, suche chleby z powodu braku wody są znacznie lżejsze, to jak to się ma do siebie(ile węgli na 100 ma chleb świeży a ile podsuszony)? Przecież takiego lżejszego to nie będę brał więcej, bo różnią się tylko zawartością wody, a nie węgli. Thx.

"Ból przemija, a chwała jest wieczna" - "Mecz ostatniej szansy".

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 131 Napisanych postów 23197 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 224120
Wartości sie liczą przed Obróbka , Co Do Chleba to ile on tam bedzie lżejszy nie przesadzaj
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 16696 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 67896
non ja tez sie zastanawiam kasze makarony itp. to wiadomo a mieso sam nie weim na innym forum czytalem ze mieso o obrobce!!!ale juz sam nie wiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 131 Napisanych postów 23197 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 224120
Poszukaj w wyszukiwarce
Wszystko przed Obróbka - jak wyjmniesz cos zamrozonego to wazysz to-- tam pare gramow dosłowanie pare bedzie wiecej albo nawet tyle samo co odmrozone mieso

Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-09-27 18:51:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10073
Ja tam z zamrazarki jak wyjmuje filety np z mintaja, to czekam az sie rozmrozi i dopiero waze. Po rozmrozeniu jest full wody. Jeszcze jak piers kurczaka gotuje, to waze przed i po ugotowaniu. Po ugotowaniu srednio piers wazy 70-80 % tego co przedtem, wiec przy ukladaniu posilku, jezeli zakladam, ze potrzebuje 200g, to po ugotowaniu odwazam odpowiednio mniej.

Magga Camarra !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11123 Napisanych postów 51312 Wiek 30 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 57816
Białka ważysz po obróbce
Węglowodany przed obróbką
Tłuszcze obróbce nie powinny być poddawane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 131 Napisanych postów 23197 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 224120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11123 Napisanych postów 51312 Wiek 30 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 57816
Białak po obróbce, ponieważ w czasie gotowania/smażenia itd. może się zniszczyć do 40% białka, które pójdzie na straty
Zważ wagę cycka, później wsadź go do mikrofali na 2 minutki i zobacz jak waga się różni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 185 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 4790
Bialko w czasie obrobki termicznej nie (smazenie gotowanie) nie ulega zniszczeniu, no chyba, ze spalisz na wegiel . Ulega denaturacji, czyli zniszczeniu ulega struktura 4 i 3 rzedowa bialka, pierwszorzedowa (pojedyncze, liniowe lancuchy aminokwasowe pozostaja nienaruszone). Mniejsza waga po obrobce termicznej wynika z utraty wody, dlatego np. 100g ugotowanej piersi ma wiecej bialka niz 100g surowej, dlatego do obliczen uzywasz wagi przed obrobka.

Pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 52 Napisanych postów 3517 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 21015
to juz sam nie wiem co myslec z tym białkiem

sra ta ta ta ta...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 111118
Do tych co, wyczytali gdzieś, że mięso waży się po obróbce termicznej: sami myśleć nie umiecie? Niby dlaczego ryż ważymy przed, a mięso po obróbce? Gdzie tu logika? I co się dzieje z tym "zniszczonym" białkiem, azotem? Wyparowuje? Zawsze też możecie sprawdzić w tabelach wartości danego mięsa surowego i ugotowanego/upieczonego. Te drugie ma więcej białka na 100g niż surowe. Czyli wniosek z tego taki, że gotowanie powoduje syntezę białka w garnku? %)

Beatus, qui prodest, quibus potest

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pare pytan

Następny temat

Termo Speed a leki na nadciśnienie

WHEY premium