Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie.
Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem
podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia
a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko.
Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym.
Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru
instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników
działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako
lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez
właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób).
Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne,
konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży
farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i
ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na
naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Szacuny
7
Napisanych postów
215
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
101464
Tak jak w temacie jak radzicie sobie z tętnem na cyklu?
Powiem po sobie że moje tetno spoczynkowe bez sterydów wynosi 95 a na cyklu testosteron 600 + 1000 bold week 105-110 ;/ Dużo też przybrałem na wadzę i wydolność mi spadła mam astmę i trochę dyszę myślę że to od tego. Wrzucam cardio. Pytanie czy owoce/cukry proste mają wpływ na tetno lub inne produkty dietetyczne?
Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Puls, potocznie określany pod nazwą tętno jest falistym ruchem naczyń tętniczych, który zależy od skurczów serca i elastyczności ścian tętniczych. Aby określić nasz puls, dokonać należy tego na tętnicach powierzchniowych. Najczęściej na tętnicy promieniowej używając do tego określonych sposobów czy urządzeń, takich jak:
- pulsometr,
- smartwatch,
- metoda ręczna,
- ciśnieniomierz.
Zdecydowanie najłatwiejszy sposobem jest pomiar palcami. Wykonuje się go poprzez ucisk tętnicy szyjnej. W tym celu należy ucisnąć tętnicę opuszkami dwóch palców, z wyjątkiem kciuka, w którym również znajduje się tętnica mogąca zaburzyć wynik. Następnie liczymy czas i ilość uderzeń w ciągu minuty.
Pomiar za pomocą taniego pulsometru może być dość niedokładny. Dlatego też warto zainwestować w lepszej jakości sprzęt.
Najdokładniejszy będzie pomiar urządzeniem do pomiaru ciśnienia, zakładanym na staw łokciowy. Pomiar pulsu nawet kilkadziesiąt minut po wysiłku może być ciągle zawyżony. Dlatego też zwróć uwagę, kiedy dokonujesz pomiaru. Norma dla organizmu w spoczynku to około 60 uderzeń na minutę. Osoby wytrenowane o dobrej kondycji i wytrzymałości mają nawet 40-50 uderzeń. Z kolei osoby o słabej kondycji nawet do 80-100. Niestety zaliczasz się do tych drugich, co bez wątpienia może mieć wpływ na Twoje zdrowie. Sugeruję wprowadzenie co najmniej raz w tygodniu treningów wytrzymałościowych, np. interwałów. Na pewno pomogą one nie tylko poprawić Twoje tętno, ale i sylwetkę oraz zdrowie.
Szacuny
7
Napisanych postów
215
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
101464
cisnienie mam 100/55 i puls teraz 98 , daje interwaly codziennie i czosnek zobaczymy czy sie poprawi
Ponad to gadalem z BPL-G dzial zdrowie i uroda mowi ze sie przetrenowalem treningiem silowym obciazylem uklad nerwowy i krwionosny.
Lecialem FBW 18 miesiecy - ciagle na sile - mc siad klata zolnierskie wioslo.
Po siadach mam najgorzej. Dlatego teraz robie miesieczną przerwę z zamianą w cardio. Ponad to jak wroce to zamierzam robic wiecej siadow frontow , mc z szerokim chwytem na mniejszych ciezarach oraz wioslo na 2 miesiace porobie tylko hantlami
Zmieniony przez - citigold w dniu 2017-12-18 13:32:50