SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak połączyć wytrzymałość z siła?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3111

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 50
Żeby nie było żem leniwy, to przeczytałem nieco artykułów na forum, ale cały czas frapuje mnie pytanie "Jak zrobić wytrzymałość i siłę na raz?". Nie ukrywam, że moim celem jest przygotowanie do testów sprawnościowych, biegówka + drążek nachwytem.

Od czerwca 2011, kiedy to skręciłem kolano, do połowy stycznia 2012 nie robiłem nic, bo to bo tamto. Generalnie wymówki..

W tym momencie jestem w trakcie diety redukcyjnej (obecnie 82 kg, 3 tygodnie temu 87kg), moim celem jest zejście na 75 kg, czyli około 24,5 BMI. Czas na osiągnięcie maksymalnych efektów to około pół roku.
O ile formę biegową na pewno zbuduję taką jaką chcę, o tyle z siłą może być gorzej.

Doszedłem do wniosku, że dieta redukcyjna to dobry początek, bo im mniejszy balast tym lepsze osiągi, tak przy bieganiu jak i na drążku. Jestem zadowolony z postępu w bieganiu, ale siła stoi (jak to na redukcji).

Przechodzę do meritum, bo się nieco rozpisałem.
Jak zrobić siłę nie tracąc przy tym na wytrzymałości i odwrotnie? Jest jakiś złoty środek, którego nie mogę wypatrzeć? Jakieś cykle treningowe? Chętnie przeczytam podpowiedzi bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam!

Zmieniony przez - smoluu w dniu 2012-02-19 12:00:01

Zmieniony przez - smoluu w dniu 2012-02-19 12:00:37

Keep chillin' all the time..

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1832
https://www.sfd.pl/Trenuj_jak_Spartan,_nie_jak_Arnold-t334923.html - Przeczytaj

Ja bym Ci radzil Cwiczenia dynamiczne - mysle ze to najlepsze na wytrz. i sile - Ale nie jestem pewien czy na 100% CI dobrze radze :)

Bo z tego co takze sie dowiadywalem to na wytrzymalosc powyzej 12powtorzen a na sile do 8 powtorzen wiec cwiczenia statyczne nawzajem sie jakby wykluczaja

Zmieniony przez - NeoMan w dniu 2012-02-19 14:48:50

Bierz od życia wszystko co możesz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 50
Generalnie górne partie robię po 8 powtórzeń, a nogi do 12. Chociaż z tą dynamiką to całkiem dobry pomysł.

Keep chillin' all the time..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1832
Ja bym CI inaczej radzil. Na wieksze partie miesniowe (plecy,nogi...) rob wiecej powtorzen na male (bieps,triceps....) rob 8 ;).

Ale dynamiczne i tak bd tutaj dobrym rozwiazaniem :)

Bierz od życia wszystko co możesz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 50 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 642
Nie bardzo Cię zrozumiałem ale mam trochę doświadczenia w robieniu siły i wytrzymałości. Chcesz cwiczyć całe ciało na siłce na jednym treningu (na siłowni) na siłę i wytrzymałość ?? jeśli zależy ci tylko na treningu na ilość podciągnięć i siłę na inne mięśnie to nie widze przeszkód to pestka, nabieranie masy i ćwiczenie na wytrzymałość i robienie siły to już gorzej ale jeśli redukując mase chcesz zrobic siłe i wytrzymałość to proste, Musisz odjąć kilkaset kcal i nie jeść tak jak bys masował, rano idziesz biegasz czy tam kiedy, poźniej robisz siłkę i na koniec się podciągasz albo jak ci tam jest wygodnie. Możesz ćwiczyć specjalnym planem jest tego dużo na necie zeby np. dobić do 50 podciągnięć. Siła idzie nawet gdy masa spada :P przynajmniej u mnie tak jest, gorzej z wytrzymałością to mi idzie powoli, np na klatę jak ćwiczyłem pod siłę to robilem 1 serie rozgrzewkową pozniej zakladasz tyle ciężaru zeby zrobic 6 powt w kolejnej serii zwiększasz itd aż zejdziesz do 2 powt. itd. a jesli chcesz robic wytrzymałość w wyciskaniu np i siłę też w wyc. to najpierw machasz 2 serie na wytrzymałość po 25 powt a pozniej na siłę ale takie cos nie ma sensu jak dla mnie :/ albo jedno albo drugie. Z supli poleciłbym glutamine :P jeśli zależy ci na szybkim nabieraniu siły i wytrzymałości, no i regeneracji. pozdro
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Dieta na mase 86kg

nutloveb