SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak długo nalezy gotowac udko z kurczaka?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 118444

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 20096
Jak wyzej. Dzisiaj gotowalem udko i w sumie wyszlo ok(ale tylko na zewnatrz) W srodku natomiast byl dosyc krwisty. Przez jaki czas gotowac mam udko aby nie bylo surowe?
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282904
Długość gotowania mięsa zależy przede wszystkim od jego wielkości.
Mięso pokrojone ma małe kawałki gotuje się znacznie szybciej niż mięso w jednym, większym kawałku.
Różne części kurczaka wymagają również innego czasu gotowania.

Najszybciej gotuje się chuda pierś kurczaka pozbawiona skóry i kości.
Mięso z kością gotuje się zawsze dłużej.

Całego młodego kurczaka gotujemy przez 1–1,5 godziny. Starą kurę – przez 2,5–3 godziny. Oddzielne kawałki kurczaka (podudzia, udka, skrzydełka) gotujemy przez około 40 minut na wolnym ogniu.

Pamiętajmy, że alternatywą do tradycyjnego gotowania w wodzie jest gotowanie na parze.
Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy.
Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Do zalet gotowania na parze można zaliczyć również to, że nie wymaga ono dodawania tłuszczu, a także umożliwia przygotowanie kilku różnych produktów jednocześnie. Ponadto, gotując na parze osiągamy wyższą temperaturę niż podczas gotowania w wodzie. Dzięki temu gotowanie na parze jest krótsze.

Ile czasu potrzebujemy by ugotować kurczaka na parze?
Pierś z kurczaka na parze gotuje się 10-20 min.
(im drobniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania, filet w całości gotujemy 20 minut)

Podudzia kurczaków wymagają już nieco dłuższego gotowania, około 30-35 min.

Jeśli gotować zamierzmy mięso, które było wcześniej zamrożone, należy je rozmrozić.
Nie należy rozmrażać mięsa, drobiu, ryb, owoców morza poprzesz umieszczanie ich na ladzie w temperaturze pokojowej lub wkładanie ich pod ciepłą, bieżącą wodę. Powinniśmy rozmrażać te produkty poprzez umieszczanie ich w lodówce.
Bakterie lubią ciepo i mogą namnażać się bardzo mocno w temperaturze pokojowej. Z tego powodu zostawienie mięsa na ladzie lub wkładanie pod ciepłą wodę nie jest dobrym pomysłem.
Jeśli rozmrażamy mięso czy ryby w mikrofalówce lub w zimnej wodzie, nie powinniśmy go ponownie zamrażać ani wkładać do lodówki. Mięso rozmrożone w taki sposób powinno zostać od razu ugotowane. Przetrzymywanie tak rozmrożonego mięsa w lodówce może doprowadzić do jego zepsucia.

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka__Wasze_przepisy-t228766.html
https://www.sfd.pl/Żołądki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka,_a_polędwiczki_z_kurczaka-t548026.html






Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:48:35
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
ile gotowałeś ?
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 363 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7739
20min wystarczy
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1024 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 20096
Na poczatku czekalem, az woda zagotuje sie, a potem 15-20 minut. Dodam, ze wyjąłem je odrazu z lodowki bez odmrozania. Moze to bylo przyczyna, ze wyszlo surowe
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
jeśli wyjąłeś bez rozmrożenia to z 40min trzeba liczyć pozdr
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68749
z poł dnia
5
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[art] Zmiany w żywności podczas jej przetwarzania i przechowywania.

Następny temat

Jak rozbudować miesień.

WHEY premium