SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaja kurze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3410

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10958 Napisanych postów 50307 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
Co odpowiada za występowanie ciemnych grudek na skorupce jajka bądź ich brak?
Barwa skorupki poza rasą nioski zależy jeszcze od ?

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-11-18 23:13:16
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 428 Napisanych postów 56364 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184874
"Barwa

Barwa skorupy zależy głównie od czynników genetycznych, a więc od rasy nioski. Jaja kredowobiałe znoszą kury rasy leghorn (białe kury z pomarańczowymi oczami i żółtymi nogami). Za PRL-u na wielkich fermach hodowano właśnie leghorny, które znakomicie nadawały się do chowu intensywnego: nie chorowały, mało jadły, a dawały dużo jaj (260 rocznie), i to sporych. Stąd nieracjonalne uprzedzenie do jaj białych (skojarzenie: białe jajko to jajko fermowe), nie ma zależności między barwą jajka a jego wartością spożywczą. Skorupkowe upodobania zależą też od kraju, np. w Stanach Zjednoczonych konsumenci życzą sobie wyłącznie białych jaj, podobnie jest w Izraelu. Większość popularnych ras kur znosi jaja o różnych odcieniach brązu. "

tylko tyle znalazłem dotyczące barwy
tu jest lepiej opisane http://ppp-eko.webpark.pl/kury2.html
wszytsko o kurach
a co do grudek i pofałdowania raz jakich hodowca pisał o jakiś witaminach ale czy to prawda??

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10958 Napisanych postów 50307 Wiek 28 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 57816
To wiem, chodzi mi właśnie o to co wspomniałeś, o wpływ paszy i innych czynników na wielkość, barwę, pofałdowanie.

Domer co to za książeczka?
PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
pod redakcją Stanisława Karczmarczyka

Opłaca się kupować? Co w niej jest?
Jeszcze nie miałe wykładów z bppr, ale fajnie by było mieć książkę a cena niska.

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2009-11-18 23:57:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 428 Napisanych postów 56364 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 184874
myślę że to powinno Cię zainteresować

"W podsumowaniu należy stwierdzić, że poprawie jakości skorup jaj sprzyjają: zwiększenie udziału wapnia w diecie do 3,5% lub dobowej dawki do 3,7-4,0 g/szt., wzbogacenie paszy w mikroelementy, a szczególnie mangan, cynk, jod, dodatek witaminy D3, kwasu askorbinowego (zwłaszcza latem), dodatek mączki z traw, optymalizacja składu aminokwasowego paszy, podawanie nioskom 2/3 dobowej dawki wapnia w porze południowej i jeśli możliwe – nocnej.
Pogarszają jakość skorup: niedostatek lub nadmiar wapnia, złe źródło wapnia (zbyt duże cząstki, pylista struktura, niska koncentracja czystego składnika), nadmiar fosforu (powyżej 0,8%), zbyt szeroki stosunek energii do białka, nadmiar tłuszczu w dawce, zła jakość paszy, antybiotyki, sulfonamidy, zbyt późne przejście kurek na paszę dla niosek."

tu cały art bardzo fajny http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-drobiu/122-numer-102009/1161-oddzialywanie-niektorych-czynnikow-zywieniowych-na-jakosc-skorupy-jaj 

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Smażenie...

Następny temat

dieta na masę ;)

nutloveb