Treści publikowane w tym dziale mają charakter informacyjny i stanowią wymianę doświadczeń użytkowników. Nie zastępują konsultacji lekarskiej, diagnozy ani indywidualnej porady medycznej.
W przypadku problemów zdrowotnych, podejrzenia choroby lub stosowania leków skonsultuj się z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
47 dni
Przeczytanych tematów
38
pakiet hormonalny z Diagnostyki i tak:
TSH 2,6 ok
FT4 1,2 ok
FSH 1,97 dolna granica źle
LH 4,22 ok
Prolaktyna 395 źle dużo ponad normę (prolaktynę i kortyzol zawsze miałem wysokie, nerwica)
testosteron 549 ok
testosteron wolny 23,10 nisko dolna granica (zakres 18,3-54,1)
SHBG 39,60
Jakieś rady? SSRI podnosi prolaktynę. TRT, klomifen działający na FSH i LH, czy Kabergolina na zbicie Prolaktyny?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
8982
Napisanych postów
84071
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
710675
FSH 1,97 przy prawidłowym LH nie jest problemem, a testosteron 549 nie daje podstaw do TRT. Prolaktynę 395 najpierw powtórzyłbym plus makroprolaktyna, szczególnie przy SSRI. Kabergolina, klomifen czy TRT na tym etapie zdecydowanie za wcześnie.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
8982
Napisanych postów
84071
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
710675
Wolny testosteron jest w dolnej części normy, ale nadal w normie. Przy całkowitym 549 i SHBG 39,6 nie traktowałbym samego tego wyniku jako wskazania do TRT. Najpierw ogarnąłbym prolaktynę i dopiero oceniał całość.
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
47 dni
Przeczytanych tematów
38
Lekarz powiedział że wyniki są ok. Nawet niskie FSH, niski testosteron wolny i wysoką prolaktyna. Dla mnie to trochę dziwne. Żadnych leków i dzialań w tym temacie. Ale ok. Nie jestem lekarzem. Odnośnie prolaktyny to leczy się to powyżej 1000, a powyżej 2000 konieczne prześwietlenie przysadki.