SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ile czasu gotować?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 9712

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 88 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6973
Witam wszystkich forumowiczow. Mam pytanie odnosnie odzywiania a dokladniej chodzi mi o gotowanie. Ile nalezy gotowac ryz/kasze/ziemniaki aby nie stracily swoich wartosci? Czy moze gotujac kasze/ryz na papke(jestem zapominalski i czesto zostawiam garnek na gazie nawet na 30/35 minut i stad ta zmiana stanu produktu ;p) badz do momntu gdy mocno napecznieja roznia sie bardzo od przygotowanego prawidlowo produktu? Ile np weglowodanow traci przykladowa kasza gryczana podczas obrobki cieplnej?


mam nadzieje, ze ktos mnie zrozumie ;p

Zmieniony przez - bubusi w dniu 2007-11-28 21:03:38

'W życiu ważny jest nie triumf, lecz walka, istotna rzeczą jest nie zwyciężać, lecz
umieć toczyć rycerski bój”

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1210 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19070
nie ma to jak niedogotowane ziemniaki czy kasza(o wiele lepsze od prozgotowanych ) z ryzem rob jak Ci pasuje moze byc gotowany dluzej lub nieco krocej jesli lubisz "al dente" (i Twoj zoladek sie nie buntuje)jesli podczas gotowania nie chcesz tracic skladnikow odzywczych , spozywaj wode ktrej uzywales lub uzywaj jej w mniejszej ilosci, wtedy np podczas gotowania woda "wsiąka" do ryzu (gorzej z kartoflami)

co do samych strat wartosci odzywczych to , tracisz pewna ilosc skladnikow mineralnych oraz witamin , nie wiem jak z weglami ale wydaje mi sie zeby ich ilosc zmieniac sie miala

Zmieniony przez - stash1 w dniu 2007-11-28 21:21:54

"życie idioty to nie bułka z masłem"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 5239 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 75867
Witam
Gotując kasze, makarony itd. pewna ilośc węglowodanow przenika do wody
są to male ilości i nie powinieneś sobie zawracać tym glowy
Warzywa staraj sie gotowac jak najkrócej
a najlepiej spożywaj je na surowo lub paruj

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dzien wolny od diety?

Następny temat

piekaca twarz po aerobicu... :/

Fruzelina