SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

INTERPRETACJA - badania lab, usg, rtg, inne Q/A

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 602528

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 30 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 151
3RShon
Witam, mam problem z hormonami tarczycowymi oraz płciowymi:
(Mężczyzna, lat 23, natural)

FT3 2.7 (2.89 - 4.88)
FT4 10.61 (9.01 - 19.05)
TSH 2.996 (0.42 - 3.8)

testosteron 8.32 (8.33-30.19)
progesteron 1.4 (<0.64)

reszta chyba w porządku:
prolaktyna 8.25 (3.46 - 19.4)
LH 2.6 (0.57-12.07)
FSH 6.69 (0.95 - 11.95)
kortyzol 14.5 (3.7-19.4)
estradiol <72 (40 - 161)

Z objawów to od roku mam problemy ze snem, spadki siły, przybyło trochę fatu pomimo braku zmian w diecie.
Endokrynolog olała sprawę, powiedziała, że zmiany są nieznaczne i mam nic nie robić :///



TESTOSTERON ZA NISKI
PROGESTERON ZA WYSOKI

W szczególności że masz 23 lata. Strach pomyśleć co będzie w wieku 40 lat. Trzeba podjąć leczenie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 174
Problem z tym, że nie ma u kogo się leczyć ;/ Powtórzę badania za jakiś czas i wtedy się pomyśli.

A jeszcze takie pytanie: jak kreatyna, trening i dieta wpływa na stężenie kreatyniny? Może wyjść ponad normę? Mam 1.52 przy normie 0.72-1.25 co przekłada się na GFR poniżej 60. Nie chciałbym żeby do tego wszystkiego doszły jeszcze rozwalone nerki :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 30 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 151
Kreatyninę masz na pewno wyższą przez trening. Aczkolwiek zbadaj mocz pod tym kątem. W razie czego będziemy myśleć dalej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 174
W sensie kreatyninę w moczu z całodobowej zbiórki? Bo w badaniu ogólnym wyszło wszystko ok:

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 20 Wiek 27 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 612
Moze ktos zerknac czy jest sie bardzo czym przejmowac? Ogolnie najgorzej wypada cholesterol i testosteron ktory badalem 2 miesiace temu i trzymal sie doslownie o 0.20 od dolnej granicy. teraz jest juz ponizej. Ogolnie czuje sie zle, wszystko mnie wkurza, nie chce sie zyc, brak sily zeby cokolwiek robic, libido 0, nie moge sie skupic wgl na niczym, problemy duze ze snem, do tego doslownie mnie zalewa. 1 lipca waga pokazywala 81.7 9 lipca potrafila pokazac 87kg. Strasznie mnie zalalo w okolicach brzucha i boczków, jakby doslownie skóra wciagnela i trzymala wode (taka galareta). W nastepnym poscie wrzuce jak wygladal wykres wagi. Ogolnie jestem po redukcji ktora trwala ponad 13 miesiecy, w tym 2 razy byly skoki wagi w góre ( 2 wpadki rzucenia na zarcie w trakcie swiat) i łacznie zgubione z 36-37kg. Dlugo testosteron bedzie wracal do normy? Co zrobic z kaloryką ? Aktywnosc praca stojąca ale umiarkowanie aktywna 3 treningi silowe srednio 10-11k krokow. Mozliwe ze hormony nie wracaja do normy od 23 czerwca czyli odkad jestem na 2800 bo to dalej jest dla mnie deficyt? Szczerze mowiac poprawe czulem doslownie przez 2-3 dni po wskoczeniu na te 2800 tak jakbym mial wiecej energii ale to szybko sie skonczylo. Tylko w takim wypadku ta waga nie powinna tak skakac do gory. Aha w trakcie reversa na 2500 dolozylem ładowanie kretyną to tez pewnie ma wplyw minimalny na wzrost wagi. Z tym ze martwi mnie to zalanie w okolicach brzucha +4 cm w pasie w ciagu moze 10 dni. Mozliwe ze to tez objawy ,,przetrenowania" ??od ponad roku nie odpuscilem zadnego treningu a w koncowce redukcji bylo i po 6 tygodniowo. W nastepnym poscie wrzuce wykres z wagi i z tygodni. Z góry dziekuje za pomoc.













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 20 Wiek 27 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 612
waga z ostatnich tygodni

EDIT: Sprawa skonsultowana z dietetykiem Łukaszem D z potreningu.pl ktoremu dziekuje za wyczerpujaca pomoc oraz lekarzem. Pozdrawiam.








Zmieniony przez - pawelg94 w dniu 2019-07-11 19:06:17

Zmieniony przez - pawelg94 w dniu 2019-07-12 14:40:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 31 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 236
Siemka, miałby ktoś chwilę spojrzeć na rtg kręgosłupa. I ocenić ile procent wynosi skoliza? Bo lekarz z Sor nie był uprzejmy powiedzieć...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2038 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31063
wracam po 7 miesiacach. wyniki poprawily sie znaczaco i jestem zadowolony.
np. sam test z ~300ng/dl na ~650ng/dl oraz test wolny z 9.9pg/ml do 18.6pg/ml
tutaj wczesniejszy post: https://www.sfd.pl/post-p18755379.html (oraz https://www.sfd.pl/post-p18755461.html)
Wywalilem praktycznie calkowicie alkohol. Dalem do diety zdrowe tluszcze (tran, orzechy, nasiona, oliwa, jaja). Trening fbw o dosyc duzej intensywnosci. zadbalem o sen. Dieta IF 8/16. Spadły 2-3kg wagi.
Wczesniej mialem niski progesteron, teraz wysoki, jak zbic? Jest sens isc z tym do rodzinnego i cos dalej z tym robic?




Zmieniony przez - qwert321 w dniu 7/26/2019 8:36:05 PM
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2165 Napisanych postów 8951 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 250187
Ostatnio będąc u lekarza dowiedziałem się, że mój wynik kwalifikuje mnie na hormonalną terapię zastępczą, natomiast doktor stwierdził że narazie nic z tym nie będzie robił i nie przepisał żadnych badań, tylko za 3miesiace mam znowu testosteron zbadać.
Moglibyście podpowiedzieć co powinienem dogadać? My, Gdy, coś jeszcze?
Faktycznie trt może być dobrym wyborem? Komfort życia myślę że by się poprawił napewno
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2165 Napisanych postów 8951 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 250187
Hellboys
Ostatnio będąc u lekarza dowiedziałem się, że mój wynik kwalifikuje mnie na hormonalną terapię zastępczą, natomiast doktor stwierdził że narazie nic z tym nie będzie robił i nie przepisał żadnych badań, tylko za 3miesiace mam znowu testosteron zbadać.
Moglibyście podpowiedzieć co powinienem dogadać? My, Gdy, coś jeszcze?
Faktycznie trt może być dobrym wyborem? Komfort życia myślę że by się poprawił napewno


Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co na wągry?

Następny temat

prosze o pomoc/ kontuzja reki?

nutloveb