SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Hormony a sylwetka

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1061

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3 Wiek 190 dni Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 70
Cześć,
od jakiegoś czasu borykam się z problemem wagi i budowy ciała. Od zawsze miałem dobrze zbudowane nogi natomiast od kilku lat mam huśtawkę.
Uda i tyłek mam nienaturalnie grube. Dodatkowo oponka na brzuchu i niestety mam tendencję do retencji wody. Dodatkowo mam problem z suchą skórą, wypadaniem włosów oraz trądzikiem na czole. Włosy się szybko przetłuszczają. W sierpniu 2019 roku zrobiłem badania.

Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 1,593 μIU/ml 0,550 — 4,780

Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,66 pg/ml 2,30 — 4,20

Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,27 ng/dl 0,89 — 1,76

Estradiol (E2) 29,80 pg/ml 11,80 — 39,80

Testosteron (TTE) 392 ng/dl 241 — 827 A

Siarczan dehydroepiandrostendionu (DHEA-S)
(K27) 244,5 μg/dl 34,5 — 568,9

P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 29,2 U/ml < 60,0

Luteotropina (LH) (L67) 1,67 mIU/ml 1,50 — 9,30

Prolaktyna (PRL) (N59) 9,0 ng/ml 2,1 — 17,7
Kortyzol (M31) 11,08 ug/dl 5,27 - 22,45 (godz 7:00-9:30)
3,44 - 16,76 (godz 15:00-17:00)

Badanie robiłem o 9 rano. Jak interpretować te wyniki?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2039 Napisanych postów 49296 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 490119
Same wyniki są w normach , jak wygląda u Ciebie kwestia diety , treningu, aktywności , snu itp. ?

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3 Wiek 190 dni Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 70
BPL-G
Same wyniki są w normach , jak wygląda u Ciebie kwestia diety , treningu, aktywności , snu itp. ?


Sen średnio 6-7h.
Dieta około 1700-2000kalorii. Staram się nie jeść śmieciowego jedzenia. Słodycze sporadycznie.
Trening, siłka 1-2 razy/tydzień
Futsal 2h/tydz.

Może warto wykonać jeszcze jakieś badania?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2039 Napisanych postów 49296 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 490119
Snu przydałaby się z godzina więcej, jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne ? wrzuć swoje odżywianie

FIZJOSTEO - Fizjoterapia i Osteopatia
Sk. Ks. Kard. Wyszyńskiego 5 , Warszawa
www.fizjosteo.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3 Wiek 190 dni Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 70
A co z wynikiem ATPO? Czytałem, że już sama obecność tych przeciwciał może wskazywać na coś nieprawidłowego pod kątem immunopresji.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Niestabilność, bóle w kolanie i wiele diagnoz