Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Grupa krwi A

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 18638

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51927 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
no wlasnie sledzie organizm osob z grupa krwi a slabo przyswaja , powinno sie ich unikac. Odnosnie nabialu powinno sie go wogole unikac. Jak juz cos to mleko sojowe i ser sojowy. A jak juz nie mozesz to produkty najbardziej przetworzone joggurt naturalny czy kefir( nie maslanka).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Dieta grup krwi, ma tyle wspólnego z nauką i dietetyką, co astrologia z astronomią. Mozna powiedzieć w zasadzie, iż jest to zbiór bajek, których "prawdziwość" można łatwo zweryfikować, odnosząc się choćby do podstaw genetyki czy fizjologii. Przykładowo: autor myli się co do kolejności wyodrębnienia się poszczególnych grup krwi (bajką jest iż grupa 0 była pierwsza, pierwsza była grupa A), i czasu w jakim sie one wyodrebniły (w wypadku grupy AB dr Adamo myli się o kilka milionów lat).

Podobnie autor tej pseudonaukowej teorii myli się w kwestii zaleznosci pomiedzy grupą krwi, a preferencjami pokarmowymi u zwierząt. Taka zależność nie istnieje (przynajmniej u najbliższych nam - naczelnych).

Dr Adamo podobno posiada niezliczona ilośc referencji w postaci badań i publikacji. Proponuję poszukać choćby jednej publikacji autorstwa tego Pana, w jakimkolwiek periodyku naukowym...

Dieta zgodna z grupą krwi to ezoteryka.

Powoływałem się kiedys w kontekscie wiary w słusznośc załozen tej diety na casus swietego mikołaja:

tak długo jak dzieci nie uswiadomią sobie, ze fizycznie nie jest mozliwe objechać saniami z reniferemi po niebie wszystkie domki przez dziadka z brodą, tak długą będą wierzyć w jego istnienie (Sw Mikołaja), a jako dowód potwierdzający ich przekonanie - wskażą prawdziwe i namacalne... prezenty pod choinką.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-21 23:15:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51927 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
przywolujesz tu tylko jakiegos doktora adomo inni sie nie pomylili co do kolejnosci w jakich powstawaly grupy krwi i radze sie w to bardziej wczytac...

Zmieniony przez - SirLeon w dniu 2010-12-21 23:09:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1396 Napisanych postów 35562 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 150829
Cała teoria diety zgodnej z grupą krwi opiera się na pewnej genezie i chronologii wyodrębnienia się poszczególnych grup krwi - która jest błedna (np grupa 0 - pierwsza - łowcy) . Wskaż może gdzie się mylę i w co konkretnie mam się wczytac

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-12-21 23:22:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
G piotrek OLIMP TEAM
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 630 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6899
faftag- wypowiadając się w ten sposób rozumiem że robiłeś na ten temat również badania

Podpis

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
dotyczące czego dokładnie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5297
faftaq BARDZO mądrze prawi!
Dieta zgodna z grupą krwi to nic innego jak ŚCIEMA napędzana chęcią zarobienia pieniędzy przez jej twórców-pożal się Boże, domorosłych pseudo-naukowców. Jest to kolejny "cudowny" wymysł, jak dieta kapuściana czy dieta oczyszczająca mezenchymę. Dieta zgodna z grupą krwi jest tak samo skuteczna, jak dieta zgodna z kolorem oczu czy wielkością kciuka i kształtem paznokci. Zależnie dziedziczą się cechy sprzężone z płcią a nie grupą krwi. Mendel się pewnie przewraca w grobie jak to słyszy. Zapytajcie o to poważnych dietetyków, a powiedzą Wam to samo. Zresztą faftaq bardzo dobrze ujął temat w swojej wypowiedzi.
Ale naprawdę przeraża mnie myśl, jak ten dietetyczny mit zakorzenił sie w społeczeństwie sportowym....smutne, niestety.

Zmieniony przez - El_Griton w dniu 2010-12-21 23:42:54

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5297
Piotrek, my na żywo , po raz kolejny, z wielką przyjemnością, przedyskutujemy nie tylko ten temat ;)

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
http://www.perfectbody.pl/

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert

w zasadzie nic do dodania już nie mam

pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
G piotrek OLIMP TEAM
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 630 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6899
ja pytam tylko faftaga czy sprawdzał wszystkie aspekty związane z dietą według grupy krwi że wypowiada się że to tylko ściema,ja sprawdzałem duzo i na sobie i na innych i z częscią się zgadzam,z częścią się nie zgadzam a częsci nie sprawdzałem.Z rzeczami z którymi się nie zgadzałem Adamo w drugiej książce część z nich poprawił i teraz bliżej są moich spostrzeżeń.Piotr,chętnie z Tobą wymienię na ten temat poglądy bo napewno masz coś ciekawego do powiedzenia a i ja myslę że do niektórych moich spostrzerzeń na ten temat Cię przekonam.ps;jak możesz to odp na smsa

Podpis

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wysyłka na arenie międzynarodowej? (Rosja)

Następny temat

efekt mrowienia i swędzenia skóry!

Alldeynn
Polecane artykuły