SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów - kiedy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 714

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 482
Jeżeli wyciągam mięso z zamrażalki i wrzucam na patelnie i po usmażeniu waży 140g to liczyć to jako 140g mięsa, czy jako 200g? Gdzieś kiedyś czytałem, że ze 100 gram odciągnąć 30g. Psikam olejem w sprayu, więc tego oleju jest znikoma ilość.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 285
Zawsze ważysz przed obróbką.


Zmieniony przez - KerbenII w dniu 2021-06-14 18:32:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 242 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8208
200g. Redukcja masy wynika głównie z odparowania wody, a ta nie ma kcal.


Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-06-14 19:00:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33058 Napisanych postów 23160 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278039
Zawsze przed obróbką , mięsa podczas obróbki zmniejszają objętość i tracą wage natomiast ryze kasze makarony zyskują wage i zwiększają objętosć ( im dłużej gotujesz tym wiecej wody absorbują ) Po obróbce jak ktoś ma wprawę to jest w stanie oszacowac wszystko jednak zawsze jest pewna granica błędu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
wszystko ważysz przed obróbką, mięso traci wodę/tłuszcz, a ryż i kasza nabeira wody, dlatego w większości produktów podane wartości kcal są na suchy/przed obróbką
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76005 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754697
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak określony sposób obróbki termicznej wpłynie na ilość wody w danym rodzaju mięsa. Z tego też względu produkty należy ważyć przed ich obróbką, tylko części jadalne, czyli powinno być to mięso po rozmrożeniu, a nie zamrożone z wodą, czy po smażeniu/pieczeniu/gotowaniu, które będzie miało wpływ na redukcję wody z mięsa.

Wyjmij więc mięso z zamrażarki np. na noc i wrzuć do miseczki z wodą, aby rozmroziło się przez ten czas. Sam również robię w ten sposób.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 482
Dziękuje bardzo wszystkim :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brak apetytu - porady

Następny temat

Nadmiar skóry, czy tkanka tłuszczowa?

WHEY premium