Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Gotowe sosy - jakie wybrać?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1669

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 32 Na forum 92 dni Przeczytanych tematów 728
Dzień dobry,

Prowadzę bardzo ubogą w przyprawy dietę i nie cierpię z tego powodu. Jedynych przypraw jakich używam to te, które faktycznie poprawiają apetyt, trawienie. Kminek, oregano, bazylia.

Zastanawiam się nad kupnem gotowych sosów do posiłków posiłków. W Biedronce czy Lidlu jest sporo firm i smaków co wygląda zachęcająco. Wiem, że są sosy NO SUGAR/Keto, ale one cenowo nie wychodzą dobrze. Czy ktoś z Państwa używa regularnie takich gotowców i firm HEINZ, Roleski czy Fanex - ta trzecia firma ma pełną gamę smakową...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 181 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6754
oleje uważam za puste kalorie, jest to wyizolowany pojedynczy składnik. Same kalorie, bez witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika. oczywiście nie popadajmy w skrajność, do smażenia, do sosów łyżka jest ok, ale bardziej bym postawił to na postać nasion i orzechów.
...
Napisał(a)
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3052 Napisanych postów 51878 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 351163
Jeżeli masz na myśli sosy "ketchupowe" - do polania, a nie do gotowania (te w słoikach po kilkaset gram),
to śmiało - nie będziesz używał wielkich ilości, więc łatwo wpasujesz je w bilans energetyczny.
Oczywiście na bazie papryki, czy pomidorów będą lepszą opcją, niż sosy majonezowe.

Te w słoikach też czasem można wrzucić jak masz "smaka", czy na masie/przepalasz dużo kcal i ciężko przejeść kcal tylko z czystego żarcia.

Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2025-11-06 19:08:14

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected] / https://healthandfitness.pl/kontakt-trener

...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 35129 Napisanych postów 26422 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 285366
Nie jesz tego na kilogramy, więc kup te które ci smakują
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Osobiście nie używam takich sosów i nie kojarzę żadnych, które by były tego warte. Zdecydowanie większość z nich ma w składzie spore ilości cukrów, lub też tłuszczów, w zależności od smaku.

Najczęściej komponuję taki sos samemu, używając passaty pomidorowej, mleczko kokosowe, różnego rodzaju przyprawy. Jeżeli jednak Ty nie używasz przypraw, to nie widzę możliwości aby stworzyć taki sos do mięsa, ryżu, czy makaronów. Będzie jałowy w smaku. Sugeruję bardziej zgłębić się w korzystanie z przypraw i przepisy w tym kierunku.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
monkey22
Nie jesz tego na kilogramy, więc kup te które ci smakują

Mam na myśli te gotowe z plastikowych butelek.

Jeszcze o jedno się zapytam. Na ile do przodu z waszego doświadczenia mogę sobie przyrządzać posiłki i trzymać w lodówce? Czy mogę lecieć schematem:

Niedziela - gotuję na poniedziałek, wtorek, Środa
Środa- gotuję na czwartek, piątek, sobota
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 181 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6754
Do 3 dniach maks u mnie
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Zależy to od określonych produktów, które będziesz używał w przypadku konkretnych posiłków. Źródła węglowodanów jak ryże, kasze, ziemniaki, jak najbardziej przetrwają w lodówce 3 dni. Źródła tłuszczów, jak orzechy, czy też oliwa z oliwek dodana do sałatki również. Największe ryzyko będzie miało miejsce w przypadku źródeł białka. Proces pieczenia mięsa/ryby wydłuża ich przydatność do spożycia, więc raczej będzie ok. Z kolei nabiał w zależności od daty przydatności do spożycia. Bez wątpienia jednak będzie to miało wpływ na smak.

...
Napisał(a)
Początkujący
Cześć doker,

dziś zjadłem skyr,który otworzyłem w poniedziałek i faktycznie miał lekko kwaskowaty posmak. Dobrze się komponował sosem truskawkowym no sugare. Nie wiem jak to by się odnosiło do twarogu.
...
Napisał(a)
Ekspert
Jest to głównie kwestia gustu smakowego. Osobiście lubię twaróg. Zarówno w wersji na słodko, np. z frużeliną, czy też masłem orzechowym, jak też w wersji wytrawnej. Tutaj mamy większe możliwości skomponowana źródła białka w naszej diecie, niż w przypadku skyra. Polecam dział kuchnia SFD, lub też kuchnia potreningu.pl gdzie masz duże ilości różnego rodzaju przepisów na posiłki:

https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

https://potreningu.pl/kuchnia

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_FRULOVE_In_Jelly_Cherry-opis41934.html

...
Napisał(a)
Początkujący
Dobry wieczór,

Moimi głównymi źródłami tłuszczu są:

Olej rzepakowy
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy

Tutaj kupuje z górnej półki. Nie waham wydać nawet 90-100 zł na taki tłuszcz za 750-1000 ml. Będąc ostatnio w Auchan zauważyłem że jest pełno olejów z wiesiołka, pestek winogron czy ryżowych. Kupiłem sobie na spróbowanie olej z czarnuszki i nie ukrywam, że mi zasmakował. Czy mogę takie oleje stosować od czasu do czasu jako źródło tłuszczu? Jako urozmaicenie.
...
Napisał(a)
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3052 Napisanych postów 51878 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 351163
Jeżeli będziesz stosował go na zimno, a w sklepie kupiłeś z lodówki, a nie z półki to śmiało możesz włączyć jako dodatkowe źródło tłuszczu.
Aczkolwiek warto skupić się też na innych źródłach tłuszczu, niż oleje.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected] / https://healthandfitness.pl/kontakt-trener

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny [80kg]

Następny temat

Wybór celu treningowego

swieta
Polecane artykuły