Szacuny
0
Napisanych postów
32
Na forum
92 dni
Przeczytanych tematów
728
Dzień dobry,
Prowadzę bardzo ubogą w przyprawy dietę i nie cierpię z tego powodu. Jedynych przypraw jakich używam to te, które faktycznie poprawiają apetyt, trawienie. Kminek, oregano, bazylia.
Zastanawiam się nad kupnem gotowych sosów do posiłków posiłków. W Biedronce czy Lidlu jest sporo firm i smaków co wygląda zachęcająco. Wiem, że są sosy NO SUGAR/Keto, ale one cenowo nie wychodzą dobrze. Czy ktoś z Państwa używa regularnie takich gotowców i firm HEINZ, Roleski czy Fanex - ta trzecia firma ma pełną gamę smakową...
Szacuny
16
Napisanych postów
181
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
6754
oleje uważam za puste kalorie, jest to wyizolowany pojedynczy składnik. Same kalorie, bez witamin, minerałów, aminokwasów, błonnika. oczywiście nie popadajmy w skrajność, do smażenia, do sosów łyżka jest ok, ale bardziej bym postawił to na postać nasion i orzechów.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3052
Napisanych postów
51878
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
351163
Jeżeli masz na myśli sosy "ketchupowe" - do polania, a nie do gotowania (te w słoikach po kilkaset gram),
to śmiało - nie będziesz używał wielkich ilości, więc łatwo wpasujesz je w bilans energetyczny.
Oczywiście na bazie papryki, czy pomidorów będą lepszą opcją, niż sosy majonezowe.
Te w słoikach też czasem można wrzucić jak masz "smaka", czy na masie/przepalasz dużo kcal i ciężko przejeść kcal tylko z czystego żarcia.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2025-11-06 19:08:14
6407
Napisanych postów
78873
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772274
Osobiście nie używam takich sosów i nie kojarzę żadnych, które by były tego warte. Zdecydowanie większość z nich ma w składzie spore ilości cukrów, lub też tłuszczów, w zależności od smaku.
Najczęściej komponuję taki sos samemu, używając passaty pomidorowej, mleczko kokosowe, różnego rodzaju przyprawy. Jeżeli jednak Ty nie używasz przypraw, to nie widzę możliwości aby stworzyć taki sos do mięsa, ryżu, czy makaronów. Będzie jałowy w smaku. Sugeruję bardziej zgłębić się w korzystanie z przypraw i przepisy w tym kierunku.
6407
Napisanych postów
78873
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772274
Zależy to od określonych produktów, które będziesz używał w przypadku konkretnych posiłków. Źródła węglowodanów jak ryże, kasze, ziemniaki, jak najbardziej przetrwają w lodówce 3 dni. Źródła tłuszczów, jak orzechy, czy też oliwa z oliwek dodana do sałatki również. Największe ryzyko będzie miało miejsce w przypadku źródeł białka. Proces pieczenia mięsa/ryby wydłuża ich przydatność do spożycia, więc raczej będzie ok. Z kolei nabiał w zależności od daty przydatności do spożycia. Bez wątpienia jednak będzie to miało wpływ na smak.
Szacuny
0
Napisanych postów
32
Na forum
92 dni
Przeczytanych tematów
728
Cześć doker,
dziś zjadłem skyr,który otworzyłem w poniedziałek i faktycznie miał lekko kwaskowaty posmak. Dobrze się komponował sosem truskawkowym no sugare. Nie wiem jak to by się odnosiło do twarogu.
6407
Napisanych postów
78873
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
772274
Jest to głównie kwestia gustu smakowego. Osobiście lubię twaróg. Zarówno w wersji na słodko, np. z frużeliną, czy też masłem orzechowym, jak też w wersji wytrawnej. Tutaj mamy większe możliwości skomponowana źródła białka w naszej diecie, niż w przypadku skyra. Polecam dział kuchnia SFD, lub też kuchnia potreningu.pl gdzie masz duże ilości różnego rodzaju przepisów na posiłki:
Szacuny
0
Napisanych postów
32
Na forum
92 dni
Przeczytanych tematów
728
Dobry wieczór,
Moimi głównymi źródłami tłuszczu są:
Olej rzepakowy
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Tutaj kupuje z górnej półki. Nie waham wydać nawet 90-100 zł na taki tłuszcz za 750-1000 ml. Będąc ostatnio w Auchan zauważyłem że jest pełno olejów z wiesiołka, pestek winogron czy ryżowych. Kupiłem sobie na spróbowanie olej z czarnuszki i nie ukrywam, że mi zasmakował. Czy mogę takie oleje stosować od czasu do czasu jako źródło tłuszczu? Jako urozmaicenie.
3052
Napisanych postów
51878
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
351163
Jeżeli będziesz stosował go na zimno, a w sklepie kupiłeś z lodówki, a nie z półki to śmiało możesz włączyć jako dodatkowe źródło tłuszczu. Aczkolwiek warto skupić się też na innych źródłach tłuszczu, niż oleje.